Annonce

Annonce

Svar: 1 år gammel og vil have flere flasker om natten


7. februar 2019

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og tilykke med at du har valgt at gå hjemme. Det lyder som om, at du/I har overvejet det meget, og at I er rigtig glade og trives med den beslutning - dejligt :)

Dagsplanen du sender ser umiddelbart fin ud. Det eneste som springer mig i øjnene er, at jeres dreng sover en lang middagslur dagligt og ikke længere sover to lure i løbet af dagen - og det kan sagtens være helt okay. Hele dagens rytme kan dog godt spille ind på nattens forløb, så derfor kan det godt være en overvejelse værd, om det ville hjælpe på jeres nætter, hvis du igen gav ham både en formiddagslur og en middagslur - modsat må man også sige, at hvis han trives med en lang lur på 3 timer, så skal du ikke ændre på dette. Man skal ikke ændre noget, som umiddelbart lyder til at fungere :)

Det lyder også som om, at du er meget opmærksom på jeres drengs indtag af både mad og væske hele dagen igennem, så du sikrer dig, at han ikke vågner og søger en flaske om natten, fordi han reelt er sulten eller tørstig. Og det er super godt. Det samme gælder naturligt tilbuddet om godnatgrøden, som du gerne må bibeholde, fordi den er med til at sikre ekstra mæthed til natten.

Du må gerne tilbyde ham mme af kop sammen med godnatgrøden, fordi det også kan give ekstra mæthed og samtidig på sigt erstatte flasken, så han vænnes til fremadrettet at drikke mme af kop og ikke flaske... :)

Det er korrekt, at du fra 1 års alderen gerne må tilbyde lidt letmælk af kop, men det bør ske langsomt og mængden bør gradvist øges. Når man er 1 år gammel, bør han ikke tilbydes mere end 1 dl. letmælk/komælk. Jeg ved ikke, hvor meget du har givet ham, men det er helt okay, hvis han lige nu tilbydes mme i stedet, og så kan du forsøge med letmælk en gang imellem, for gradvist at vænne ham til dette. Det lyder som om, at han lige nu faktisk får lidt mavekneb, og det er der naturligvis ikke grund til, hvis det kan undgås :)

Mavekneb kan dog også sagtens skyldes virus - vi er jo på den årstid, hvor rigtig mange børn bliver syge, og han kan sagtens blive smittet med forskellige vira af både jer og af storesøster - også selvom I går derhjemme... Det at han lige nu vågner og søger flasken ekstra kan altså godt være udtryk for, at han ikke er helt frisk og at flasken giver ham lidt ekstra tryghed. I skal her også medtænke smerter ...


Annonce

... fra ørerne - hvis han har væske i mellemøret, så kan det at komme op og få flaske lette trykket i øret, og dermed forklare, hvorfor han finder ro med flasken om natten.

Det er godt, hvis han ikke vænnes til at drikke mere mælk, men i stedet lære at undvære flasken - derfor vil det være godt, hvis du kan forsøge at trappe ud af flasken midt nat. Det kan du gøre ved at tilbyde ham mindre og mindre, så han vænnes til at han ikke behøver det. Det vil sige, at hvis han lige nu ofte får 200 ml, så giv ham 180, 160, 140, 120 ml indtil han helt kan undvære. Samtidig med at du trapper ham ud af flasken, så bør du give ham et nyt ritual - det kan være en putteklud, bamse, beroligende ord, stillingskift... altså måden du får ham videre i søvnen på, uden flasken og uden at komme op i din favn, så du fremover kan hjælpe ham videre netop på denne måde.

Vågner han selv og søger flasken kl 23? Nogle gange kan det også være en mulighed, at du ikke tilbyder ham flasken her før du selv går i seng, men i stedet lader ham melde sig selv og så tilbyder ham flaske der. Det betyder, at han måske af sig selv vil begynde at melde sig kl 00.30-01.00 og derfor vil gå over til at få én flaske mellem 23-02, hvor han plejer at få to flasker...:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover er det vigtigt, at han ikke falder i søvn med sin flaske, når du putter ham om aftenen. Han skal stadig have flaske, som en fast del af sit putteritual, men det er vigtigt, at han puttes i egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor han falder i søvn - og f.eks. ikke falder i søvn i din favn - ligesom det er vigtigt, at han slipper flasken, før han sover, så han ikke er afhængig af flasken i munden for at kunne sove. Du nævner, at han ud over flasken ofte også er afhængig af at komme over og sove ved siden af dig og det kan godt hænge sammen med måden han falder i søvn på. Derfor er det vigtigt, at han lige når at følge med i, hvor han rent faktisk puttes, og at han som sagt ikke falder i søvn i favn eller med flaske i munden :)

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at udvikling også spiller ind. Der sker naturligt rigtig meget med ham nu, og han kan derfor også af den grund være ekstra urolig og søgende om natten...

Jeg håber, at du kan bruge nogle af dissse overvejelser lidt videre, og at det kan give lidt idé om, hvad der kan spille ind hos jer :)

Fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce