Annonce

Annonce

Svar: Putning - næste skridt?


28. januar 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at det er gået bedre med at putte jeres datter end I lige umiddelbart havde forventet :)

I fortæller, at I ofte putter jeres datter omkring kl 19.45, og at hun ofte bruger 1-1.5 time på at falde i søvn.. det betyder, at hun ofte først sover omkring kl 21 - og faktisk lyder det som om, at I lige nu nok putter hende lidt for tidligt. Hvis hun sover fra kl 21 til 07 og ca 2 timer til middag, så får hun samlet ca. 12 timers søvn i døgnet - og det er faktisk okay. Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på godt 2 år er 12.5-13 timers søvn i døgnet, så jeres datter ligger naturligt i underkanten af dette, men ikke meget... Når er er tale om gennemsnitlige tal, så betyder det jo, at nogle sover mere og andre mindre :)

Samtidig så bliver hun jo mere og mere bevidst med den alder hun har. Hun er udmærket klar over, at når hun ligger i sin seng, så sidder mor og far og hygger i stuen, og det vil hun naturligvis være en del af :) Hun synes ikke det er sjovt at ligge på værelset alene og bliver derfor ked af det og protesterer, så snart I går ud. Og lige nu lærer hun, at putningen skal trække ud og at hendes putteritual består af at komme i seng, ligge og lege, pjatte, mor eller far går, hun bliver ked af det, I kommer tilbage og trøster, hun pjatter og leger igen, I synger en sang, forsøger måske igen at gå og komme tilbage, hun hopper rundt...

For at vænne hende til et noget kortere ritual, er det nødvendigt, at I putter hende så sent, at I med sikkerhed ved, at hun vil kunne sove inden for ca 15 minutter. Og det betyder, at hun lige nu måske ikke skal puttes før kl er 21... I skal bibeholde jeres nuværende rutiner med bad, godnatmåltid, få børstet tænder, læse historie i stuen og derefter gå til værelset, hvor hun så puttes i sin seng, beroliges og betrygges, I synger e godnatsang ...


Annonce

... og hun falder så i søvn.. så hun på den måde får en erfaringe med sig om, at det er sådan det foregår.

Og gradvist skal I så arbejde på at rykke hendes puttetidspunkt frem, så hun ikke længere puttes kl 21, men kl 20.45, 20.30, 20.15, 20.00.. altså så hendes puttetispunkt gradvist flyttes frem med ca 15 minutter. Hun kender ikke klokken men følger rutinerne og finder tryghed i at jeres ritualer er de samme og gradvist kan I derved vænne hende til at komme i seng lidt før og stadig være parat til så at sove.

Og ja, det tager tid. I kan ikke flytte hendes puttetidspunkt frem aften efter aften. Det vil ofte tage flere uger, fordi I flere aftener i træk er nødt til at holde fast i samme puttetidspunkt, før I kan flytte hendes rytme igen. Det vil sige, at I måske 4 aftener i træk skal putte hende kl 21, og den 5 aften, kan I så måske pludselig mærke, at hun er træt og parat til at blive puttet kl 20.30, men den 6 aften, er hun så klar ca 20.45...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og det er vigtigt, at I stadig holder fast i hendes stå op tidspunkt og varigheden af hendes middagslur, så hun ikke forlænger søvnen om morgenen eller om dagen, men netop begynder at fornemme et indre behov for at komme i seng og føle sig træt og parat til at sove, når hun så puttes :)

Hvis hun bliver lidt småforkølet, så kan I roligt holde fast i rytmen, som den er og dermed holde fast i den rytme, som I forsøger at hjælpe hende til at have nu. Men hvis hun bliver rigtigt syg, får mellemørebetændelse, høj feber og lignende, så skal I naturligvis lade hende sove og spise, som hun viser behov for og tage hensyn til hendes sygdom og almene tilstand... Og så må I starte forfra, når hun så atter er frisk og virker til at kunne klare det :)

I er allerede kommet rigtig langt hos jer, og det er super dejligt at høre - så fortsæt endelig den gode gænge! Rigtig meget held og lykke herfra :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce