Brev:
Putning - næste skridt?
Kære Helen
Så er det tid til en opdatering!
Vi har nu været i gang med din plan i 2 uger, og havde ikke de høje forventninger – men Ingrid har sovet på sit eget værelse HVER AFTEN og det er godt nok en noget højere succesrate end vi havde regnet med!
Mange af de ting vi var bange for, f.eks. at vi skulle fastholde hende i stolen, for at hun ikke vil ned på gulvet og lege, eller at hun kravler ud af sengen sker slet ikke.
Det fungerer fint med at vi skiftes til at putte, og skiftes til at gå ind i løbet af aftenen. Nogle gange kalder hun så på far, hvis det er mor der er hos hende, og hvis han så kom ind, ville hun have at vi begge sku blive, så det er vi stoppet med. Kun én ad gangen.
Det tager ca 1-1½ time at putte hende, og vi begynder at ane et mønster, så nu vil vi gerne ha hjælp til at komme ned i puttetid 😊
Vi følger planen med at stå op kl. 7 hver dag, og kun sove 2 timer til middag, så hun bliver vækket både morgen og middag.
Kl. 19.45 kommer hun i seng, og vi synger nogle sange. Hun lægger sig ofte selv ned og vil gerne putte, men så starter ”vågen-legen”. Hun er som sådan træt nok, og er meget tæt på at sove flere gange, men holder sig selv vågen ved at lege med sutter og bamser.
Hun ligger for det meste ned, så vi kan ikke sige at hun skal ligge sig ned. Hun snakker og synger for sig selv, propper benene ud mellem tremmerne, og når det er rigtig slemt, tager hun tøjet af, hvilket jeg tænker er for at få vores opmærksomhed?
Vi går så fra hende for at signalere at det ikke er legetid nu, og så bliver hun sur og ked af det med det samme. Vi går ind igen efter en 20-30 sekunder, hun lægger sig ned, begynder at lege igen, vi går, og hun bliver ked af det. Så kommer hun over og sidde hos os i lænestolen, og et par enkelte gange er hun faldet i søvn i mine arme her. De sidste dage har vi dog mere oplevet at hun rækker armen ud efter sengen og siger ”sove”, og gerne vil i seng igen. Og så starter vi forfra.
Det ender med, at hun bliver så hidsig at hun får varm mælk at falde til ro på, hvor hun næsten falder i søvn, og så er det nogle gange nok, men nogle gange holder hun sig ...
... vågen igen bagefter.
Så vi føler lidt, at vi kører i en spiral hvor Ingrid pjatter, vi går, hun bliver ked af det, vi kommer og trøster (evt. ovre i stolen), hun falder til ro, kommer over i sengen, vi aer og synger en sang, og så pjatter hun forfra.
Løsningen er nogle gange at jeg sidder i stolen og lader som om jeg sover, i stedet for at gå fra hende, men hvis jeg holder hende i hånden eller andet der signalerer at jeg er vågen, så begynder hun at pjatte igen i stedet for at prøve at sove.
De sidste par dage har vi også oplevet, at vi efter 5 kvarter (ret præcist endda) med det her frem-og-tilbage-spil, endelig kan gå fra hende selvom hun ikke sover helt, hvor hun pjatter lidt men så selv falder i søvn, og der bliver ro relativt kort tid efter.
Nogle dage har vi talt om, at det føles som om vi bare skal hidse hende mere og mere op, for at få hende til at overgive sig, og det er som om at hun først falder i søvn når hun er sur og ked af det nok, og det er jo ikke rart for nogen.
Så er det bare et spørgsmål om tid før det her ”jeg snakker for at holde mig vågen og leger med mine sutter” stopper? Er det nu vi skal holde godt fast og tænke at det kan tage 5-6 uger?
Eller skal vi agere nu, så vi ikke bare får nye trælse vaner?
Og hvordan får hun søvn nok - hun sover jo effektivt fra ca 21-21.30 til kl 7, og det er slet ikke nok. Skal hun tidligere i seng?
Tillæg: hvis hun bliver syg (der er lidt i omløb), betyder det så bare at alle sovetider skal ryge, sådan at hun får lov at sove alt det hun kan både morgen og middagslur?
Note: vi læser ikke godnathistorie inde i sengen, det fungerede slet ikke – hun hopper og danser, og når lyset så blev slukket efterfølgende, blev hun SÅ vred, og vil slet ikke lægge sig ned. Hos morfar kommer man direkte ind på det mørke værelse med vågelamper og åben dør hvor der er lys udenfor, og da vi efter 5 dage gjorde sådan i stedet for at læse i sengen først, lagde hun sig direkte ned og gjorde klar til at sove.
Vi oplever slet ikke at hun prøver at kravle ud af sengen mere, og når hun leger og pjatter, foregår det mest liggende, og ellers siddende.
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.
Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen
Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...
Viden om børn:
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder