Svar: Opstart af mad i Thailand
Kære Emilie
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder dejligt med barselsferie i Thailand, der er sandsynligvis en del højere grader end i DK, hvor de lige nu varsler minus 11 grader om natten, og det har sneet flere steder... :)
Det er godt, at du havde taget lidt babygrød med hjemmefra, så du kunne give dette til din dreng. Det er vigtigt, at du laver grøden på vand, som du køber på flaske. Du bør IKKE lave det med vand fra hanen, når I er i Thailand, og alt vand skal koges, så jeg håber, at du har en rejse el-koger med...:)
Det lyder som om, at I har ramt det rette starttidspunkt. Han lyder interesseret og parat, han holder hovedet selv, drejer hovedet bevidst efter skeen og åbner glad munden, når I nærmer jer med skemaden - og han lyder til at spise fint, og også som om, at hans mave fungerer naturligt. Det er rigtig fint, I må derfor gerne fortsætte med skemad en gang dagligt.
Du bør dog ikke tilbyde han for store portioner, og det kan være en god idé at holde lidt igen, så han ikke spiser mere end ½-¾ dl. grød eller mos. Hvis han virker meget sulten og til let at kunne spise 1 dl. eller mere, så vil det være bedre, at du give ham ½ dl. to gange dagligt. Det sikrer plads i maven til mælken, og sikrer at maven ikke pludselig går i stå...
Hvis du løber tør for medbragt babygrød eller mos, så må du kikke lokalt. Du skal lede efter produkter beregnet til babyer på 4 mdr, og du må også gerne købe babymos på glas, hvis du kan finde det lokalt. Vælg en af de større babymadsproducenter og tjek at "klikmekanismen i låget" fungerer, så du sikrer dig, at glassene ikke har været åbnet. Hvis der er køleskab på værelset/i lejligheden, kan I opbevare et åbent glas der ... Så ...
... længe han kun får en gang dagligt, vil det være rigtig fint med grød, men hvis du begynder at tilbyde ham to gange dagligt, vil det være fint med lidt grød til frokost og lidt grøntsagsmos til aften... Naturligvis afhængig af, hvor længe I regner med at blive i Thailand, og hvornår I er på vej hjem igen :)
Det er rigtig godt, at du lægger ham hyppigere til brystet, så du sikrer ham ekstra væske. Det er helt naturligt, at han melder sig selv, både når han er tørstig og når han er sulten, så du skal endelig følge hans behov. Mælken regulerer sig naturligt og tilbyder ham den variation af næringstoffer, som han har behov for, så hvis blot du lægger ham til, når han søger dig, så får han hvad han har behov for - og som du skriver, vil han naturligt være mere tørstig, når det er varmt :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal dog også være opmærksom på, at han om dagen nu er så gammel, at han følger mere og mere med i, hvad der sker omkring jer, og at han derfor godt kan lade sig forstyrre, når han spiser. Det kan være mere spændende at kikke på, hvad der sker omkrig jer, end at spise og det kan derfor gøre, at han måske ikke altid spiser helt nok ved brystet om dagen, hvorfor han så naturligt vil søge det om natten. Når du ammer ham, vil han godt kunne slippe, smile til dig, tage fat og die lidt igen, atter slippe og pludre med dig, tage fat og atter die lidt, og så sker der noget omkring jer, og han kikker efter det - og stopper så med at spise. Derfor er det vigtigt, at du hjælper ham med at holde koncentrationen og spise effektivt om dagen, så hans mælke-/væskebehov bliver tilstrækkeligt dækket :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Og fortsat rigtig god ferie! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.