Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner 4 måneder


22. januar 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jakob

Tak for dit brev og dejligt at høre, at I har haft glæde af mine tidligere svar - og også har købt min bog om børn og søvn - tak for det :)

Der kan være flere ting, som spiller ind hos jer og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig. Så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker kan spille ind hos jer :)

For det første, så er det en meget tidlig rytme, jeres datter har, hvis hun ofte sover til natten kl 19. De fleste børn vil i 4 måneders alderen have behov for ca 15 timers søvn i døgnet - og det er ofte godt fordelt sådan, at barnet sover ca 10 timer om natten og ca 5 timer samlet i løbet af dagen, fordelt på 3 lure.

Der er naturligvis ikke noget i vejen for, at jeres datter har en tidlig søvnrytme, det må hun gerne have, men når hun sover allerede kl 19, så kan nattesøvnen godt blive for lang, hvilket så igen kan betyde, at hun ikke kan sove så dybt og så sammenhængende og derfor vågner hyppigt og har brug for hjælp til at komme videre i søvnen igen. Ofte vil hun nemlig ikke "kun" sove 10 timer om natten, men vil måske sove fra 19-07 så nattesøvnen pludselig varer 12 timer - og det giver så også ofte udfordringer om dagen, hvor hendes dagssøvn kan blive kort kort. Altså at hun ikke får lure, der er lange nok til at hun kommer igennem de forskellige søvnstadier, som hver især giver hende noget vigtigt :)

De fleste børn vil i 4 måneders alderen have en rytme, hvor de går sent i seng. De sover f.eks. fra kl 22 til 08 - og det ændrer sig igen, når de bliver ældre. Så vil det være helt normalt at sengetiden ligger omkring 19.30-20...

Det er meget fint med jeres putteritual med bad, babymassage med olie, slukket lys, god amning osv. inden hun skal sove - og det er super dejligt, at I fornemmer, at dette har en rigtig god effekt på hende og hendes evne til at overgive sig til søvnen - det må I meget gerne holde fast i og være stolte og glade for :) Men I skal være opmærksomme på om hun mon egentlig har behov for en 3. eller 4. lur om aftenen og derefter vil have en længere vågenperiode, før hun så går i seng. Altså at hun f.eks. kun vil sove 30-45 minutter omkring kl 19 og så først derefter have glæde af bad osv. blive fyldt godt op med mælk og efter et par timer så blive puttet til natten.. fordi det kan gøre at nattetimerne bliver mere sammenhængende :)

Derudover kan det også handle om, at hun måske er ved at have behov for lidt mere mad. Nogle gange skyldes det, at hun nu har en alder, hvor hun naturligt lader sig forstyrre om dagen. Hun følger rigtig godt med i alt, hvad der sker omkring hende og når mor sidder og ammer, så vil hun måske slippe brystet, kikke på mor, smile og pludre, tage fat og die lidt igen, slippe og atter pludre, tage fat - og ...


Annonce

... når du så kommer ind i stuen, så er det sjovere at kikke efter dig end at spise... Derfor kan børn i denne alder godt have lidt tendens til at slatspise lidt om dagen og derfor ikke få helt nok - og så er de nødt til at søge dette ekstra om natten. I skal derfor være opmærksomme på at hjælpe hende til at spise længere tid om dagen og holde koncentrationen der :)

Det er også sådan, at hyppige amninger øger mælkemængden. Det vil sige, at det giver mere mælk, at amme hver 2-3 time i stedet for at amme hver 4 time - og nogle gange, når børn melder sig hyppigere, så er det for at få sat mælkeproduktionen lidt op. Og netop om natten produceres der mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin, så det øger mælkeproduktionen ekstra, når man ammer om natten. De hyppige natamninger kan derfor godt skyldes et behov for mere mad.

I første omgang er det rigtig godt, hvis man kan forsøge at øge mælkeindtaget netop ved at lægge hende til hyppigere og ved at hjælpe hende med at tømme brystet rigtig godt hele dagen igennem - ligesom hun i en periode skal have lov til at die lidt hyppigere om natten for at få sat mælkeproduktionen op. Men hvis dette ikke viser sig tilstrækkeligt, så kan det være tegn på, at hun begynder at have behov for lidt skemad. jf. tidligere svar til jer omkring dette :)

Og så kan hendes opvågninger også skyldes, at hun er flyttet fra slyngevuggen og over i tremmesengen - og derfor nu skal sove uden bevægelse og uden at "ligge i en lille hule", som hun er vant til.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har glæde af stadig at føle sig holdt og de kan derfor have glæde af at blive putte i en sovepose, som hjælper dem med rent fysisk at holde sammen på sig selv. Det er dog ikke alle - mange børn vil i netop 4 måneders alderen begynde at bruge sig selv mere og mere motorisk og kan derfor blive irriterede over, hvis de ikke kan trille omkring, sparke med benene og flytte på sig.

Nogle børn har også glæde af at kunne mærke en beroligende hånd. Det kan være en idé at koble tremmesengen til forældresengen - fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. Naturligvis sikre sig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Når tremmesengen er koblet til forældresengen, så kan I lægge en beroligende hånd over på hende om natten, så hun kan mærke, at I er der og igen få fornemmelsen af at lidt tyngde og blive holdt, ligesom I kan vugge hende lidt med hånden på hendes hofte eller lignende, så hun lulles videre ind i søvnen - men uden at I behøver tage hende op, uden at I selv behøver stå op, hun hjælpes videre ind i søvnen, hvor hun er.

Jeg håber, at du/I kan bruge nogle af disse tanker videre, og at det giver lidt idé om, hvad der måske spiller ind hos jer :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce