Svar: Søvn og natteamning
Kære C.
Tak for dit brev og fine beskrivelse - dejligt at høre fra dig igen :)
Det lyder som om, at både du, far og mormor nu arbejder helhjertet på at få lillepigen væk fra amningerne om natten, og det kan jeg godt forstå :) Det er rigtig godt, at både far og mormor gerne vil hjælpe, for der er ingen tvivl om, at hun er en meget brystglad pige - og også en pige, som har et stort suttebehov.
Der er ingen tvivl om at hendes vuggestuestart, øreproblemer og nu astmatiske bronkitis har gjort hendes behov for brystet ekstra stort. Det virker beroligende med brystet, og samtidig letter det ofte også på smerterne fra f.eks. ørerne, når hun dier hos dig. Derfor er det naturligt svært at holde igen og sige nej - men det er rigtig godt, at du holder fast i, at hun nu ikke længere skal ammes, og at hun i stedet skal indtage sit behov for mad og væske i løbet af dagen og aftenen.
Dog ikke om natten - og nej - det er ikke nogen god idé at tilbyde hende vælling eller andet om natten. Det er vigtigt, at hun ikke lærer at skulle spise eller drikke noget om natten, hun skal lære at sove igennem uden noget og netop indtage sit behov dag og aften.
Men hun har brug for eet alternativ til brystet og dig. Hun har tydeligvis et stort suttebehov og når hun ikke sutter på brystet, så sutter hun stadig på dig - så meget, at du lyder til at få sugemærker af det... Og ja, jeg synes det lyder som en mulighed at tilbyde hende en sut. Du kan evt. koble sutten til en slaskedukke, klud eller lignende, så hun på den måde vænnes til at have dette hos sig - og så det tager mere og mere over og erstatter dig. Fordelen ved en bamse, slaskedukke, klud og lignende er, at hun selv kan styre sit behov for dette og den kan følge hende overalt, uanset om det er i vuggestue, hos mormor, hjemme eller hos far, at hun har brug for trøst og ro... Det bliver hendes nye ven :)
De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de begynder at bruge en bamse, klud osv. bevidst. Og derfor er det netop et rigtig godt tidspunkt at introducere dette nu - og så skal du anturilgvis give hende tid til at acceptere dette. Den skal følge hende hele tiden - være med i barnevognen, når I putter på sofaen, når hun er i vuggestue, hos mormor osv. Den skal være der - også når du lige nu ammer hende - så den bare følger med og bliver en helt naturlig del af alt, hvad der ...
... foregår.
Når hun søger dig og viser behov for at sutte på dig, så skal du anerkende hendes lyst til at bruge munden. Du kan give hende noget at spise, f.eks. et stykke knækbrød, en tvebak eller lignende, som er lidt hårdt og hvor hun skal tygge og bruge munden lidt for at spise det, så du anerkender behovet for dette. Du kan også tilbyde hende en klapsammenrugbrød, som hun skal bide af, hvis hun har behov for noget mere rigtig mad og det er tidspunktet for dette - og generelt være opmærksom på at stimulere hendes tygge, sutte og gnavelyst ved middagsbordet. Ikke for meget købegrød og moset mad, men mad som stimulerer hende mundmotorisk :)
Det er vigtigt, at hun ikke begynder at have sutten i munden hele tiden. Den skal bruges, når hun søger brystet og sutter på dig - din arm, din kind osv., hvor du fornemmer, at hun har brug for at sutte. Og når der så er ro på, så skal hun tage den ud af munden, lægge den på bordet eller give den til dig. Det er vigtigt, at hun ikke vænnes til at have sut i munden hele tiden, da det blandt andet kan påvirke hendes sprogudvikling.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg forstår godt dine bevæggrunde for ikke at tilbyde sut i 1 års alderen, men hun er nødt til at have et alternativ til bryst og mor... Og sutten kan hun have glæde af, til hun er ca 3 år gammel, så det kan godt være en løsning, selvom hun nu er et år.
Du spørger, hvor lang tid det tager, før hun stopper med at søge brystet - og det er forskelligt. Samtidig afhænger det også af, hvor længe du vælger at amme hende før hun skal puttes om aftenen. Jo længere tid du vælger at amme hende om aftenen, jo sværere kan det være for hende at forstå, hvorfor hun ikke må ammes på andre tidspunkter. Hun søger naturligt det, som hun er vant til og altid har fået og hun kender jo ikke klokken og forstår naturligt ikke, hvorfor der er forskel på kl 20 og kl 02... Og det kan godt forklare, hvorfor du oplever, at det "går ned af bakke". Det kan godt hænge sammen med, at hun er forvirret over, hvorfor hun nogle gange må ammes og andre gange ikke må, og derfor kan det nogle gange være nødvendigt at stoppe helt....
At jeres udfordringer hænger sammen med, at du altid har kysset hende meget - NEJ! Du kan ikke give din datter for meget kærlighed, kys og kram!
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke og stort knus til dig fra mig :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...