Svar: Grovere grød og mos
Hej med dig
Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, som jeg vil forsøge at besvare i den rækkefølge de stilles :)
Det lyder som en god idé, at du stadig lader grøntsagsmosen være lidt cremet i konsistensen. Det vil gøre det lettere for hende at spise den - få den ind i munden, bearbejde den og synke den - og det vil også være en god idé i forhold til hendes alder og mave-tarmmæssige modenhed og evne til at nedbryde føden bedst muligt. De fleste børn vil først omkring 7 måneders alderen være parate til at man begynder at mose grøntsager med gaffel og gør den gradvist grovere :) Det er af samme grund også vigtigt, at du stadig koger alle grøntsager osv. da det hjælper hende med at nedbryde føden bedst muligt :)
Når jeg anbefaler grød til morgen og grøntsagsmos to gange dagligt, så er det fordi det på sigt kan være svært at få grøntsager nok i hende, hvis det kun tilbydes om aftenen. Hun har brug for en stor variation af grøntsager og de vitaminer, mineraler osv. der er i netop grøntsager, og ofte vil hun naturligt få en del gryn og flager - ikke bare via grød, men også via brød, som hun naturligt vil komme til at spise mere af hen af vejen. Lige nu er der dog ikke nogen problemer i, at du tilbyder hende både grød og grøntsager til frokost, og du kan f.eks. med fordel variere mellem øllebrød og grøntsagsmos til frokost, fordi det også kan være med til at vænne hende til rugbrødssmagen - på sigt vil rugbrød netop ofte være en af ingredienserne til frokost :)
Tommelfingerreglen er, at hun ikke bør få mere end 2 grødmåltider dagligt, resten af hendes indtag bør være grøntager, kød, fisk, frugt, bær, så hun får så stor en variation som muligt dagen igennem. Når hun bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med to grødmåltider dagligt - morgen og eftermiddag - og grøntsager, kød og fisk kan hun så tilbydes frokost og aften, og frugt og bær kan ...
... være mellemmåltider...
Hun må gerne få pastinak, selvom hun endnu ikke er blevet 6 måneder. Pastinak kan dog have en lidt speciel smag, så det kan være en god ide at blande det i f.eks. lidt kartoffelmos :)
Mad i hånden anbefaler jeg først fra 6 måneders alderen. Her kan gives bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende. Det er vigtigt, at du ikke giver f.eks. æblebåde, rå gulerod og lignende, fordi de knækker meget nemt og derfor kan sætte sig fast i halsen. Det er også vigtigt, at hun altid er under opsyn, når hun sidder med noget i hånden selv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kræver meget stor koncentration og også stor teknik, at kunne føre hånden (og dermed maden) op til munden, sidde og sutte, smaske og gnaske, synke det hun får i munden osv. Og det skal hun naturligt have tid til at lære. Nogle forældre vælger at bruge en babyfeeder, frugtsut eller frugtnet, som er en lille beholder/net, som du kan komme frugt og grønt i, og som hun så kan sidde og sutte på. Det giver naturligt ikke samme fornemmelse og samme mundmotoriske styrke og tilvænning, som at sidde med maden direkte i hånden/munden, men hvis alternativet er, at barnet ikke får lov til at sidde med noget, fordi man er bange for fejlsynkning, så kan det være en idé :)
Det er super godt, at hun er så glad for at spise og hun lyder til at tage rigtig godt imod alt, hvad du tilbyder. Det er rigtig dejligt - du må dog stadig gerne tilbyde hende vante fødevarer, så hun ikke får alt for meget nyt på en gang, det kan nogle gange gøre, at hun kommer til at føle sig presset og bliver for "overrumplet" og derfor kan begynde at afvise skemaden... derfor er det vigtigt, at du forsøger at tage det i det tempo, som hun virker til bedst at kunne kapere :) Der er masser af tid til at introducere nye fødevarer, nye smage og ny konsistens....
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.