Annonce

Annonce

Svar: Søvn igen igen - 14 mdr.


29. december 2018

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om, at jeres datter har rigtig meget behov for nærhed og tæt fysisk kontakt, når hun skal sove. Dette hænger både sammen med hendes alder, udvikling, at hun er født før tid, at hun altid har lært at sove tæt med dig osv. og det er helt okay - faktisk tænker jeg, at det er vigtigt at lytte til dette behov, fordi der tydeligt er stor forskel på, hvor mange opvågninger hun har - når hun sover tæt med dig, så vågner hun mellem 2-5 gange, når hun sover alene, så vågner hun op til 10 gange, og det er naturligt ikke rart for nogen af jer....

Mit forslag vil derfor være, at I flytter hendes seng tilbage til soveværelse - og at I kobler hendes tremmeseng til jeres seng. Det vil sige fjerner tremmerne fra den ene side og kobler hendes seng sammen med din. Du skal naturligvis sikre dig, at det kan gøres sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det vil gøre det muligt at øge den fysiske afstand mellem jer gradvist, så hun lærer at sove i sin egen seng, og du om natten stadig kan lægge en beroligende hånd på hende, så hun kan mærke dig, når hun skal sove. Hun vil også kunne kravle over og putte sig ind til dig, hvis det er dette, hun har behov for. Du kan berolige hende, uden at du behøver stå op og hun vil på den måde gradvist lære at sove i egen seng og forbinde sin seng med stedet, hvor hun skal sove - og når hun så har lært dette, så kan tremmerne sættes på sengen igen og sengen flyttes til eget værelse...

Det er super fint, at I starter med godnatgrød om aftenen sammen med mme af en kop. Grøden bør dog ikke ligge en time før putning men ligge før hun puttes, så dette stille og roligt tager over og erstatter flasken. Det vil sige, at I f.eks. kan spise aftensmad ...


Annonce

... kl 18, derefter kan hun komme i bad, blive gjort klar til natten, få tilbudt en godnatgrød kl ca 19.30, få børstet tænder og så blive puttet omkring kl 20... :)

Lige nu falder hun næsten i søvn i dine arme (og indtil for kort tid siden i din seng) og bliver derefter lagt over i egen seng, og det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at ændre på dette, så hun ikke længere ligger i din favn men ligger ved siden af dig og derfra så vænnes til at ligge i sengen med dig ved siden af. På den måde øges den fysiske afstand mellem jer lidt hele tiden, så det stadig er trygt for hende. Det vil sige, at du f.eks. kan starte med at ligge ved siden af hende og derefter sidde ved siden af hende, imens hun ligger tæt med dig, øge afstanden lidt mellem jer og derfra så putte hende i egen seng, hvor du så stadig sidder ved siden af hende.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan putte hende med en klud, bamse, slaskedukke, godnathistorie, godnatsang eller lignende, så hun har dette med sig, når hun fremadrettet puttes i sin seng på eget værelse. Så rutiner og ritual minder så meget som muligt om det hun kender, fordi genkendelighed er tryghed, og så det kun er sengen, som står et andet sted...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da hun er meget tryghedssøgende, har brug for din favn for at finde ro og over sig til søvnen og ofte også ender med at "ligge helt oppe i hovedet på dig" om natten, så tænker jeg, at det er dette I skal ændre på først - og derefter så arbejde på at hun puttes i sengen på eget værelse. Lige nu er det for stort et spring for hende, hun har brug for en gradvis ændring for på sigt at sove mere sammenhængende... :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig godt nytår til jer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce