Svar: Svært ved at få baby til at sove
Kære Mia
Tak for dit brev :)
Det ser ud til at være en fin og alderssvarende rytme, jeres lillebror har i øjeblikket, og ud fra de tider du angiver, så lyder det som et passende tidspunkt, når du putter jeres dreng omkring kl 21-21.30... Han er tydeligt træt og parat til at sove - og falder faktisk rigtig fint i søvn, men han har tendens til at vågne op efter ca 30 minutter... Og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig:)
Det lyder umiddelbart som om, at han reagerer på skiftet fra din favn og ned i sengen. Altså at han falder i søvn i din favn, og når han så efter ca. 30 minutter skifter søvnstadie og her registrerer om alt er, som da han faldt i søvn, så vågner han op, mærker at han ikke længere er i din favn og kan derfor ikke sove, før han mærker dine arme igen... Hvis du tager ham op, så sover han fint videre - putter du ham i sengen, så har han svært ved at sove.
Det kan være en rigtig god idé, at du arbejder på at putte ham fra dig, før han sover helt, så han når at registrere, at han faktisk ligger i sin seng. Han skal ikke puttes vågen, men lægges fra dig der, hvor han næsten sover, men dog når at følge med i, hvor han puttes. Så han begynder at forbinde sin seng og ikke din favn med stedet, hvor han skal sove.
De kan også være en god idé, hvis du kan svøbe ham, så han føler sig holdt, når du lægger ham fra dig, men det vil være svøbet, som giver ham denne følelse og ikke længere dine arme. Hvis han er ved at være en fysisk stor dreng, så kan svøbet være ved at være for lille og du kan derfor også putte ham i en sovepose. Når du svøber ham eller putter ham i en sovepose, så e det vigtigt, at du sikrer dig, at hans påklædning passer til dette og at temperaturen i rummet er kølig, så han ikke får det for varmt.
Nogle gange kan det også være en god idé, hvis du kan tilbyde ham mælk af to omgange. Det vil sige, at du kan ...
... amme ham, skifte ham og gøre han klar til natten, svøbe ham eller putte ham i en sovepose, og derefter amme ham igen - og først der lægge ham fra dig. Det kan være med til at gøre, at han efterfølgende kan sove et lidt længere søvnstræk, samtidig med at skiftet fra din favn føles mindre voldsomt for ham.
Start med at amme ham og se så på hans øjne, lyt til han vejrtrækning, prøv at lægge ham fra dig, når du kan se, at han næste sover, men ikke sover helt. Stille og roligt flytte ham fra din favn og ned i sengen, hvor du ønsker, han skal sove. Han må gerne være svøbt og du må også gerne erstatte brystet med en sut. Stå ved ham, lad ham mærke dine hænder på sin krop og lul ham ind i søvnen, der hvor han ligger netop med dine hænder....
Nogle gange kan børn i denne alder godt have ekstra behov for nærheden og den tætte kontakt for at kunne falde i søvn. Derfor kan det også være en idé, at du lægger dig i dobbeltsengen med ham om aftenen og ammer ham liggende - og lader ham falde i søvn ved siden af dig. Når han sover godt, så kan du lade ham ligge - her naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af din seng, han må ikke kunne komme til skade. Og så kan du trække dig væk fra ham og lade ham sove. På den måde oplever han ikke noget skift, men får lov til at falde i søvn, der hvor han er ammet og har overgivet sig til søvnen og vil derfor nogle gange bedre kunne sove videre på egen hånd.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når du så lidt senere selv går i seng, så kan du amme ham igen, og derefter flytte ham over i egen seng. På dette tidspunkt vil han være så langt i søvnen, at han ofte vil kunne spise mere eller mindre i søvne og vil have lettere ved at blive puttet i egen seng - uden at vågne op og søge dig igen. Det kan også være et forsøg værd :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Rigtig god jul til jeres familie!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder