Svar: Modermælkserstatning 1 eller 2
Kære Zadeh
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at din dreng er kommet rigtig godt igang med skemaden, og at det går fint med at spise - dejligt!
Du må gerne bibeholde modermælkserstatning type 1, hvis din dreng trives med og er glad for denne. Den største forskel på type 1 og 2 er jernindholdet - der er mere jern i type 2.
Det anbefales, at du fra 6 måneders alderen tilbyder ham jernholdig kost, hvilket betyder, at han skal have kød, fjerkræ og fisk ved så mange måltider som muligt. Omkring 6 måneders alderen er barnets medfødte jerndepoter brugt op og jernbehovet skal derfor sikres via kosten og via modermælkserstatning.
En jernholdig overgangskost sikres blandt andet ved følgende:
Lav grød på forskellige typer mel og gryn - og tilsæt modermælkserstatning til grøden. Varier også gerne med færdiglavede grødprodukter, som er jernberiget. Giv gerne frugt sammen med grød eller lige efter, da frugt indeholder C-vitamin, hvilket fremmer optagelsen af jern.
Giv grøntsagsmos og varier mellem forskellige typer kød og fisk - og brug også modermælkserstatning i grøntsagsmosen. Mos der indeholder kartofler og forskellige typer grøntsager ...
... indeholder også C-vitamin. Øg gradvist mængden af kød og fisk i takt med at barnet bliver fortrolig med at spise dette.
Fra ca 8 måneders alderen gives brødhapsere med forskelligt pålæg - varier igen gerne mellem kød, fisk og grøntsagspålæg. Giv også gerne frugt til måltidet eller efter. Og brug også gerne rester fra aftensmaden til frokost - f.eks. frikadeller, fiskefrikadeller, torskerogn og lignende.
Giv æg som del af en varieret kost. Æg gives hårdkogte eller bruges i farsretter, postejer, æggepandekager og lignende. Anden brug frarådes - det er vigtigt at ægget er varmet helt igennem og hvis du ikke er sikker på dette, så anvendes pasteuriserede æg.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så for at nå frem til dit spørgsmål - du må gerne give din dreng modermælkserstatningen, som han plejer at få og ved siden af dette skal du så sikre ham ekstra jern via kosten. Det burde være nok til at sikre hans behov.
Nogle forældre vælger dog at gå over til type 2, fordi den indeholder mere jern og derfor kan være med til at sikre barnet lidt ekstra - men det er ikke noget du behøver gøre, hvis han trives med sin erstatning.
Håber du kan bruge dette svar lidt videre - fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tak for hjælpen - det virker!!
Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.
Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!
Tusinde tak for din støtte.
Fra to nu langt mindre trætte forældre