Svar: Rytme ved 6 måneder
Kære hjemmegående mor
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at det er gået så fint med at introducere skemad, det lyder som om, at jeres datter er rigtig god igang og nyder, når I sidder og spiser sammen som familie :)
Du har helt ret i, at der sker rigtig meget udviklingmæssigt med jeres datter netop nu. Hun begynder ofte at kunne være vågen i lidt længere tid og hun er naturligt meget interesseret i at bruge sig selv både motorisk og mentalt. Hun triller omkring på gulvet, øver sig i at få fat i sine tæer, lægger sig op på albuerne, forsøger at krybe osv. ligesom hendes verbale repertoire udvides nu - hun pludrer mere og mere, har flere og flere lyde, laver læbelyde og dybe svælglyde og nogle gange kan hun næsten forskrække sig selv med sine skrig... Og det betyder alt sammen, at hendes vågne perioder bliver mere aktive og at de derfor nogle gange også bliver lidt længere - og at hun begynder at kunne nøjes med to lure dagligt i stedet for de tre lure, som hun tidligere har haft behov for.
Hun har også brug for mere mad nu - flere skemåltider - samtidig med, at hun stadig skal tilbydes en del flasker for at få sit behov for mælk og væske tilstrækkeligt dækket. Det er vigtigt, at hun tilbydes vand til alle måltider og at flaske med mme stadig indgår som en fast del af hendes putteritual. Derfor er det rigtig godt, at du forsøger at bibeholde rytmen med grød, når hun vågner og flaske, før hun skal sove :)
Og så er det også rigtig godt, hvis du kan begynde at give hende lidt mad i hånden, når hun skal spise. At sidde med mad i hånden en rigtig god øvelse. Hun lærer at mad smager forskelligt, at det kan have forskellig konsistens. Hun kan sidde og gumle, sutte, opbløde med spyt og får fornemmelse for at arbejde med mad i munden, hun får en naturlig fornemmelse for, hvor langt ind i munden man kan komme mad, før brækrefleksen f.eks. stimuleres... og det er med til at styrke hendes mundmotorik at sidde med mad i hånden... ligesom det er rigtig dejligt for hende at få lov til at styre måltidet lidt selv :)
Jeg anbefaler , at du f.eks. giver ...
... hende ristede rugbrødsbjælker eller agurk at sidde og gumle på selv - og hun skal naturligvis altid være under opsyn, når du giver hende mad i hånden. Du bør IKKE give hende rå gulerod eller hårde stykker frugt som f.eks. æblebåde. De hårde grøntsager og frugter kan hun meget let få bidt et stykke af, og de kan også knække let, så et stykke kan sætte sig fast i halsen - derfor skal det hun sidder med være blødt og saftigt - det kan f.eks. også være en appelsinbåd...
Hvis du oplever at hun har rigtig svært ved at sidde med mad i hånden, men gerne vil give hende fornemmelse af at deltage og spise selv, så kan du også overveje at bruge et frugnet eller babyfeeder. Det er en lille beholder, som du kan komme forskelligt frugt og grønt i og som hun så kan sidde og sutte og gumle på. Det giver naturligt ikke det samme, som at sidde med maden direkte i munden, men det giver hende dog en følelse af at spise selv, og det er bedre end helt at spring over... :)
Med hensyn til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, så kunne den se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre
Morgen 8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos gives på en ske. Vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 12.30: Grøntsagsmos og der begyndes i 6 måneders alderen med lidt kød og fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Eftermiddag ca kl 14.. Tilbydes lidt frisk frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur kl ca 15 som nu
Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes med lidt kød eller fisk. Udgangspunktet mere og mere jeres mad. Suppleres igen med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Drømmeflaske
Jeg håber at ovenstående dagsplan giver lidt idé om, hvordan døgnet kan skrues sammen nu og hvordan du sikrer hende både mad nok og mælk nok døgnet igennem :)
Rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.