Annonce

Annonce

Svar: Mælk på kop


4. december 2018

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ditte

Tak for dit brev og dine fine spørgsmål om komælk og overgangen fra flaske med erstatning til drikkemælk af kop :)

I 9-12 månedersalderen anbefales det, at du giver din dreng modermælkserstatning. Det vil være rigtig fint, hvis din dreng nu, hvor han er 10.5 måned gammel, drikker to flasker med modermælkserstatning i døgnet - svarende til ca 400 ml. Derudover bør du stadig bruge erstatning i hans grød og mos. Det vil være med til at sikre hans behov for mælk indtil ca 1 års alderen.

Han må gerne få lidt sødmælk (3.5% fedtindhold) via madlavningen - hvis du f.eks. laver en ret med sovs, tilsætter sødmælk til en frikadellefars, laver lasagne med bechamel-sovs og lignende, så må han gerne spise med af dette nu. Det anbefales dog, at han ikke indtager mere end max 100 ml sødmælk i døgnet - og ikke af kop - det kan indgå som del af familiemaden.

I 9-12 måneders alderen må han også gerne få lidt neutral sødmælksyoghurt, A38 og Tykmælk. Produkterne skal indeholde 3.5% fedt (sødmælk) og ikke mere end 3.5 gram protein pr. 100 gram. Du må her tjekke indholdsdeklarationen :) Surmælksprodukter kan gives gradvist stigende fra 50ml ved 9 måneders alderen til 100 ml ved 1 års alderen.

Ved 1 års alderen vil det ofte være passende, at du trapper ham ud af den ene flaske ved at tilbyde ham mindre og mindre af gangen, så han tilsidst helt kan undvære den flaske. Og den sidste flaske forsvinder ofte i 13-15 måneders alderen. Det er altså en gradvis proces, hvor du også skal give ham et nyt putteritual, som på sigt vil erstatte flasken :) Og stille og roligt vil han naturligt også kunne lære at drikke lidt mælk af en kop.

I 1-2 års alderen bør din dreng tilbydes letmælk - dog max 100 ml ved 1 års alderen. Letmælk har et fedtindhold på 1.5 %. Det kan gives som drikkemælk af en kop og kan tilbydes både lun og køleskabskold. Han må i denne alder også stadig gerne tilbydes neutral sødmælksyoghurt, A38 og tykmælk. Produkter med frugt begrænses på grund af det høje sukkerindhold - det er bedre at tilbyde ham neutrale produkter og selv tilsætte frisk frugt og bær :)

I 2-3 års alderen kan han tilbydes minimælk, skummetmælk og kærnemælk. Det vil sige mælkeprodukter med ca. 0.1-0.5 % fedtindhold. Nogle børn kan have brug for at fortsætte med letmælk til 3 års alderen - dette drøftes med lægen. Der gives også surmælksprodukter af skummet- eller letmælkstypen i denne alder (0,1-1.5% fedtindhold).

Produkter som skyr, fromage frais, ymer, ylette kan tidligst gives fra 2 års alderen og kan her indgå i variation med andre surmælksprodukter.

Og så til dine spørgsmål:

Ad 1) Det er rigtig godt, at han er glad for at drikke vand, og som udgangspunkt er det netop vand, som han skal tilbydes af kop. Vand er den bedste ...


Annonce

... tørstlukker, og det er netop vigtigt, at han lærer at drikke vand. Derfor skal han tilbydes vand til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem :)

Du kan dog godt forsøge med lidt mme af en kop, som du allerede gør - evt. prøve at servere det køleskabskoldt, for at se om han har lyst til dette - det kan måske vænne ham til at drikke kold mælk, som letmælk jo normalt vil være... Du kan også vente til omkring 1 års alderen og så forsøge med små slurke sødmælk/letmælk, fordi det naturligt vil smage og lugte meget anderledes end erstatning, og det kan derfor godt tænkes, at han vil kunne lide dette, selvom han ikke bryder sig om smagen/lugten af mme, når det serveres i en kop :)

Ad 2) Nogle børn siger selv fra overfor deres flaske, andre børn skal hjælpes lidt på vej, og det er som nævnt en gradvis proces. De to flasker ligger ofte aften og sen aften, eller før middagslur og før putning om aftenen. Hvis de to flasker ligger aften og sen aften, så er det ofte flasken sen aften, som trappes ud først. Hvis de ligger middag og aften, så er det ofte flasken om dagen, som trappes ud først.

Der kan med fordel i en periode tilbydes et mellemmåltid og lidt mme af en kop som erstatning for flasken før middagsluren, og om aftenen vil det være rigtig godt med en godnatgrød, som en fast del af putteritualet. Derudover vil det være rigtig godt, at du i 12-18 måneders alderen arbejder bevidst på at introducere en putteklud, bamse, slaskedukke og lignende, som bliver jeres drengs nye putteritual, og som derfor på sigt vil tage mere og mere over i takt med at flaskerne trappes ud og forsvinder.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ad 3) Du kan med den alder din dreng har nu forsøge med lidt tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller A38 (3.5%) og på den måde vænne ham til en ny smag og det at spise surmælksprodukt. Du kan også med fordel forsøge med sovs og lidt flere sovsede retter, så han på den måde vænnes mere til mælkesmagen og kommer væk fra smagen af erstatning :)

Når han bliver et år, så kan du også komme lidt letmælk ovenpå en øllebrød, havregrød eller lignende, så han får lidt letmælk på maden og sammen med en grød, som han kender - uden at han skal drikke det af kop... Og når han så har vænnet sig lidt mere til smagen af komælk, så kan du prøve at tilbyde lidt letmælk som drikkemælk af kop.

Ad 4) I 9-12 måneders alderen anbefales modermælkserstatning. Sødmælk og sødmælksprodukter - det vil sige 3.5% fedtindhold - kan indgå i familiemaden.
I 1-2 års alderen anbefales letmælk (1.5%) og letmælks- eller sødmælksprodukter (1.5-3.5% fedtindhold)
I 2-3 års alderen anbefales de fedtfattige produkter som minimælk, skummetmælk og kærnemælk, og surmælksprodukter af skummet eller letmælkstypen.

Jeg håber, at dette hjælper dig lidt videre - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce