Annonce

Annonce

Svar: Øge mælkeproduktion


29. november 2018

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Heidi

Stort tillykke med den lille dreng og velkommen til :)

Det er rigtig godt, at du har talt med børnelægen og følger lægens anbefaling om at amme først og derefter supplere. På den måde viser du din krop, at din dreng stadig ammes og derfor har brug for din mælk - han får mulighed for at stimulere dig og får så lidt ekstra efterfølgende - og du kan mærke, at han nu trives rigtig godt, han er langt mere smilende, pludrende, glad :) Dejligt!

Jeg vil dog meget gerne dele lidt tanker med dig omkring amning og du nævner kort, at du har fået sår på brysterne, fordi han har ville die hos dig hele tiden.... Men det er ikke nødvendigvis hele forklaringen, og det er vigtigt at finde ud af, hvorfor du får sår. Hvis han ikke kan die korrekt ved brystet, ikke bruger korrekt teknik, så kan han ikke stimulere dig, og så bliver det svært for dig at producere mælk nok... Derfor er det vigtigt at sikre sig, at han har rigtig fat, når han dier hos dig - og at han f.eks. ikke har problemer med kort tungebånd, som kan gøre det svært for ham at svøbe omkring dine vorter...

Sår giver også indgangsport for bakterier og dermed risiko for infektion - og det kan også være med til at nedsætte din mælkeproduktion. Hos de fleste vil mælkeproduktionen øges, når infektionen er overstået, og barnet dier hyppigt, hos andre kan det være nødvendigt at stimulere til ekstra mælk - både ved at lægge ham hyppigere til brystet og også via udmalkning.

Det er hyppigheden af amning som øger din mælkeproduktion. Det vil sige, at det giver mere mælk, at du ammer hver anden time i stedet for hver fjerde time. Det giver ikke tilsvarende mere mælk, at du ammer i 40 minutter i stedet for i 20 minutter.. Hvis du gerne vil øge din mælkeproduktion, vil det derfor være en god idé, at du lægger din dreng hyppigere til brystet, eller at du begynder at malke ud. Den udmalkede mælk kan din dreng få på flaske - den kan også gemmes i køleskabet eller fryses ned, så han kan få den senere...

Jo mere flaske du giver, jo mindre mælk vil du producere - det handler om udbud og efterspørgsel. Derfor er det rigtige godt, at du starter med at lægge ham til brystet og derefter supplerer - hvis du begynder at erstatte en amning med flaske vil din mælkeproduktion blive sat ret hurtigt ned.

Det er også sådan, at din dreng er den bedste til at stimulere dig (hvis hans sutteteknik i øvrigt i er orden), og du vil ikke kunne stimulere på samme måde med en brystpumpe. Derfor er det vigtigt, at du bliver ved med at lægge ham til, hvis du gerne vil bibeholde amningen så længe som muligt :)

Da det kan være meget tidskrævende både at amme, malke ud og give flaske - og du samtidig gerne vil vænne ham til at tage hele sit måltid ved brystet, så kan du måske have glæde af det der kaldes et "hjælpebryst" eller "lact-aid system". Det fungerer sådan, at du placerer en lille sonde ved din brystvorte. Spidsen af sonden stikker få millimeter ud over spidsen af din brystvorte. Den modsatte ende af sonden går hen i en flaske, hvori der er udmalket modermælk eller modermælkserstatning. Når din dreng så dier ved dit bryst, så vil han samtidig trække mælk op af flasken. Han spiser selv og styrer selv, samtidig med at han ligger og stimulerer dit bryst.

Hans mælkebehov er ca 170 ml pr kg i døgnet. Det betyder, at hvis han lige nu vejer 3350 gram, så er hans døgnbehov ca 570 ml. Fordelt på 8 måltider betyder det, at han skal have ca. 70-75 ml hver gang - og i takt med at han tager mere og mere på, så vil dette behov naturligt blive større...

Du skriver, at han ofte drikker mellem 40-60 ml af flasken hver gang - hvilket ...


Annonce

... lyder til at være en ret stor del af hans behov. Der skal her tages hensyn til, at han måske spiser lidt mere af flasken, fordi mælken flyder lettere til ham, så han kan godt have indtaget mere end du lige regner med hos dig... Det lyder dog stadig som et reelt behov at tilbyde ham ekstra mælk.

Hvis du gerne vil forsøge at stimulere til ekstra mælkeproduktion, vil jeg anbefale dig, at du forsøger at malke ud, når din dreng sover. Så du på den måde viser din krop, at der er behov for ekstra mælk, og produktionen derved sættes op. Du kan også gøre det, at du forsøger at malke ud samtidig med at du ammer. Når du stimulerer begge bryster samtidig - din dreng på det ene bryst og brystpumpen på det andet bryst, så kan din mælkeproduktion øges ekstra.

Din mælkeproduktion vil normalt komme hurtigt op igen. Man siger normalt, at efter ca 1 time er 45% af mælken dannet igen, efter 2 timer ca. 70%, efter 3 timer ca. 90 %, og efter 4 timer er 100% mælk dannet igen. Hvis du således begynder at opleve, at din dreng begynder at tage et lidt længere søvnstræk i løbet af dagen, så kan det være en god idé, at du her begynder at stimulere og malke ud med en brystpumpe.. og der vil så stadig være noget at komme efter, når han så vågner måske 1.5-2 timer efter og gerne vil have mælk igen...

Det er også vigtigt for din mælkeproduktion, at du ikke stresser, men slapper af i løbet af dagen, ligesom det er vigtigt, at du husker at spise, drikke - får små måltider dagen igennem - så du populært sagt har noget at lave mælk af. Vær også opmærksom på at du ikke må blive kold på hænder og fødder, og at du skal undgå træt. Sørg for at bruge uldne store ammeindlæg og husk hjemmesko på fødderne...

Man kan også behandle medicinsk, hvis det skønnes nødvendigt... Hvis man har brug for hjælp til at øge mælkeproduktionen kan man tage f.eks. Primperan eller Emperal. Der gives 10 mg tabletter 3 gange dagligt og kun i 5-7 dage. Hos ca. halvdelen af kvinderne vil mælkeproduktionen øges og forblive høj selvom behandlingen stoppes. Hvis der ikke er effekt indenfor 7 dage, vil der ikke komme effekt - heller ikke selvom behandlingen forlænges.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at du ikke tager Emperal eller Primperan, hvis du har haft en depression inden for det seneste år, eller hvis du er i behandling for en depression eller tager antipsykotika. Det er også vigtigt, at du ikke tager emperal/primperan, hvis du har fået lavet en brystreduktion. Hvilket i øvrigt også kan være en forklaring på, hvorfor du kan have svært ved at danne tilstrækkeligt med mælk... :)

Man kan også give Domperidon, som hjælp til at øge mælkeproduktionen. Der skulle være færre bivirkninger ved at tage Domperiodon. Hverken Emperal/Primperan eller Domperidon er dog godkendt af Sundhedsstyrelsen i Danmark til behandlling af ammeinsufficiens - men det kan godt være godkendt, hvor du bor - det ved jeg desværre ikke... Jeg vil anbefale dig, at du taler med din læge om fordele og ulemper, det er også lægen, som skal udskrive evt. medicin.

Og så er det som sagt vigtigt, at det bliver tjekket, hvordan din dreng dier hos dig, om han har rigtig fat, dier med korrekt teknik og derfor få stimuleret dit bryst tilstrækkeligt.

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om Amning og Flaske". Derudover vil det være en god idé, hvis du kan finde en privat ammevejleder i området, hvor du bor, som kan guide og hjælpe dig. Du kan evt. tale med lægen om, hvad muligheder der er...

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med den lille - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce