Annonce

Annonce

Svar: Baby 15 måneder - vågner op i timer om natten


22. november 2018

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M & Co.

Tak for dit brev og fine beskrivelse - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge :)

Der er, som jeg ser det, flere ting som spiller ind hos jer. Det ene er, at jeres datter er motorisk meget fremmelig - hurtig til at kravle, rejse sig og gå rundt og nu bruger masser af energi på at kravle op og ned af stole/stiger, løber på løbehjul, forsøger med løbecykel osv. Hun er trods alt kun 15 måneder gammel - og det er super fint og rigtig dejligt! Men det giver naturligt udfordringer i forhold til søvnen - både tidligere og nu.

Børn som er motorisk meget hurtige sover ofte dårligt om natten. Det skyldes både, at de motorisk har en stor rastløshed i kroppen og dermed har rigtig svært ved at ligge stille, finde fysisk ro under søvn, og det skyldes også, at de i kraft af deres udvikling oplever verden større, får flere stimuli og en masse indtryk, som de skal bearbejde - på et tidspunkt, hvor de mentalt måske ikke er helt parate til det. Og det gør også, at de derfor drømmer meget og dermed sover uroligt med mange natlige lyde, fordi alt hvad de oplever skal bearbejdes, når de sover.

Derudover, så er der nok ikke nogen tvivl om, at jeres datter har et søvnassociationsproblem, som handler om, at hun er afhængig af jeres favn og at I går rundt med hende eller vugger hende i jeres arme, når hun vågner om natten. Hun klarer ofte at falde i søvn i egen seng, men ikke altid - nogle gange falder hun i søvn i jeres favn og flyttes derefter til egen seng. Så om problemstillingen er der, når hun skal sove er svær helt at gennemskue. Men der er ikke tvivl om, at hun om natten har lært, at hun skal op i favn, ligge og kikke hos jer, når hun vågner - og at dette ritual så varer 1.5-3 timer hver nat, indtil hun er så træt, at hun kan puttes igen.

Det er derfor nødvendigt, at I ændrer på dette ritual, så hun ikke længere bæres rundt i favn om natten, men så I enten hjælper hende videre i søvnen i egen seng og holder fast i, at hun skal forsætte med at sove der. Eller ved at I tager hende ind i jeres seng og på den måde signalerer, at det er sovetid - og at det betyder, at I ligger ned, lyset er slukket, I ligger med lukkede øjne, der er ikke noget snak, ikke nogen vugning, ikke noget bevægelse osv. Og ja, det kan godt være, at hun til at begynde med vil være vågen, ligge og kikke, rode voldsomt rundt i sengen osv. men det er nødvendigt, at hun lærer at hun skal sove om natten og at hun netop kan spejle sig i jer og det I gør, det I signalerer, som skal ske :)

Så kan dagsrytmen også spille ind. Vi har alle sammen har en cirkadisk rytme, et indre ur, og en del af denne rytme handler om, at vi har "et dyk" om dagen og "et peak" om natten. Når man ser på vores cirkadiske rytme over et døgn, så vil vi voksne f.eks. være trætte om eftermiddagen f.eks. kl 15, her har vi brug for lidt kaffe og lidt sødt, vi har "et dyk" om eftermiddagen. Og det modsatte "peak", har vi så om natten kl 03, hvor vi måske vågner op, går på toilettet og går tilbage i seng og sover videre ...

På samme måde kan børn have det samme dyk og peak i deres rytme og hos nogle børn ser man, at hvis barnet f.eks. ...


Annonce

... sover middagslur mellem kl 13-15, så kan barnet have en vågenperiode om natten omkring kl 14...

Derudover så påvirker det også nætterne, hvis jeres datter nogle gange når at powernappe om eftermiddagen. Det kan være, når I henter hende i vuggestuen. Hvis hun har tendens til at falde lidt i søvn på vej hjem i bilen eller på cyklen, så kan det være forklaringen på, hvorfor hun vågner midt nat. Hun bør ikke powernappe efter kl 16 med den alder hun har - og sover hun en længere sen middagslur, er det vigtigt, at denne heller ikke strækker sig for længe ud på eftermiddagen.

Du nævner, at hun nogle gange powernapper om formiddagen - og det er klart, at hun har brug for denne ekstra lur, når hun er vågen om natten. Men det er netop vigtigt, at hun tager denne lur om formiddagen og ikke nogle gange om eftermiddagen, fordi den ellers vil påvirke hendes natterytme og give vågenhed midt nat...

Jeg er enig med jer i, at det vil være synd bare at lade hende græde/skrige om natten og ikke tage hende op. Hun er jo vant til og har lært, at hun om natten kommer op i jeres favn og forstår derfor ikke, hvorfor hun så pludselig ikke må dette. Mit forslag vil derfor være, at I stadig reagerer på hende og evt. tager hende ind til jer, så hun mærker, at I er der, men så hun samtidig nu lærer, at hun ikke skal ligge og kikke i jeres arme, fordi det netop er sovetid. I ligger med lukkede øjne, og det skal hun spejle sig i... Ender hun med at vække hele familien kan en madras på hendes værelse også være en mulighed. På den måde kan hun samtidig lære, at hun ikke skal ud af sit værelse om natten og derfra så lære at forsætte natten i sin seng...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Om en tyngdedyne vil hjælpe afhænger af, hvorvidt hun har brug for at føle sig holdt og omsluttet. Hvis I har indtryk af, at hun har brug for jeres arme, fordi det netop er følelsen af at være holdt, som gør hende tryg og rolig, så kan en tyngdedyne godt have en vis effekt, og der sker naturligvis ikke noget ved at prøve. Det lyder dog umiddelbart som om, at det ikke er tyngden, men snarere vanen med at ligge og kikke i jeres arme og afvænning fra bevægelse - at I vugger hende og går rundt med hende - som i første omgang skal trappes ud...

Om hvid lyd, musik og lignende vil hjælpe - eller f.eks. en puttebamse, klud, slaskedukke eller lignende afhænger af, om hun er vant til disse ting. Hvis hun er vant til at sove med noget af dette og derfor finder det genkendeligt og trygt, så vil det naturligt være lettere at fjerne jeres favn og bevægelse. Jo mere genkendelighed, jo bedre er det - så jo færre ændringer I kan skabe, jo bedre vil det være. Derfor kan en løsning også nogle gange være, at i netop introducerer nogle af disse ting og så gradvist trapper ud af det, som I gerne vil vænne hende fra... I forhold til hendes alder, vil det være fint at introducere puttebamse, putteklud og lignende nu - de fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan substitut for mor og far bevidst :)

Jeg tænke desværre ikke, at det pludselig slutter om 3 måneder, men at I skal arbejde på aktivt at lære hende nogle nye vaner og rutiner...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce