Svar: Gylp i forbindelse med grød
Kære M
Tak for dit brev :)
Det er nogle fine overvejelser du har gjort dig - for når børn gylper efter grød, så er det altid en god idé at se på, hvor store mængder skemad man giver, og om mængden måske skal skrues lidt ned.. Det lyder dog ikke til at være tilfældet hos jer :)
Du skal naturligvis også sikre dig, at hans mave fungerer. Hvis din dreng har tendens til forstoppelse, og der således et "en prop" i tarmsystemet, så vil maden naturligt have svært ved at passere, og hans tendens til at gylpe være større. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at holde hans mave igang og sikrer dig, at han ikke lider af forstoppelse :)
Derudover så falder det mig lidt i øjnene, at du skriver "han er begyndt at gylpe betydeligt mere i timerne efter skemaden, når han er blevet ammet.." Betyder det, at du ofte ammer ham lige efter skemaden? I givet fald, vil det være rigtig godt, at du nu skaber afstand mellem skemad og mælk. Der må meget gerne gå 1-1.5 time fra han tilbydes skemad, og til han ammes og puttes, så der på den måde bliver tid til at fordøje skemaden bedre, og så han samtidig tilbydes brystet, før han skal sove.
Jeg ved fra dine tidligere breve, at han lige nu har lidt sin egen rytme og trives med denne, og helt hvordan jeres dag er skruet sammen, kan jeg ikke helt gennemskue, men ud ...
... fra det du tidligere har fortalt, så kunne en dagsrytme måske se således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover videre, tilbydes evt. brystet igen, når dagen begynder og I står op.
Sover morgenlur, som varer ca. en time
Formiddag: Tilbydes lidt grød, max 1/2-3/4 dl. evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.
Ammes og puttes til dagens længste lur, hvor han ofte sover 3 timer
Frokost: Ammes, når han vågner af sin lange middagslur
Sen eftermiddag/tidlig aften: Tilbydes lidt grøntsagsmos max 1/2-3/4 dl og vand af kop

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til dagens 3. lur, hvor han igen sover en times tid
Aften: Ammes og puttes til natten
Sen aften: Ammes og sover videre
Midt nat: Ammes x 1 efter behov...
Der er i denne plan indlagt mange amninger 7-8.. og det kan godt være, at det er for meget for din dreng - og han må gerne ammes mindre. Hvad hans behov er, afhænger lidt af hans rytme og hvor meget han sover, hvor lange lure osv. Det kan f.eks. være rigtig fint, hvis han tilbydes brystet 6 gange i døgnet og det kan i sig selv også være med til at hjælpe på hans gylp og evne til bedre at kapere maden. Så måske kan du ud fra min skitserede rytme se, hvilke amninger du evt. kan skære væk....
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!