Svar: Kropsbevidst og eksperimenterende
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er helt naturligt at små børn onanerer, og mange børn begynder på det netop i 2 års alderen, fordi de der begynder at interessere sig mere for deres køn generelt og derfor også begynder at undersøge deres kønsorganer.
Det er rigtig dejligt, at du er åben omkring det og har en grundlæggende holdning om, at jeres datter skal have lov til at udforske sig selv og have et naturligt forhold til sin krop og sin seksualitet. Det er derfor også rigtig fint, at du nogle gange lader hende være uden ble, så hun kan undersøge sig selv - og det er fint, at du ikke har nogen problemer med at tale med hende om det, men vær dog opmærksom på, at hun stadig er så lille, at hun ikke forstår, hvad det er. Hun rør ved sig selv, fordi hun synes det føles dejligt og måske nogle gange afslappende - f.eks. når hun skal sove - men det lyder som om, at hun bliver lidt forlegen eller forskrækket, hvis du taler om det, og jeg tænker derfor, at du skal forsøge ikke at italesætte det for meget men blot være afslappet omkring det i dit kropssprog og handlinger :)
Hun er stadig en meget lille pige, og jeg tænker, at I er nødt til at se tiden lidt an. Så længe hun gør det i forbindelse med bleskift, bad, ligger i sin seng osv. så er det ikke på tidspunkter, hvor hun lige nu generer nogen med det. Begynder hun derimod at gøre det ved middagsbordet, i sofaen, når I ser tv og lignende, så vil det være rigtig godt, at I forsøger at aflede hende og hen af vejen taler med hende om, at det er okay at gøre, men hun bør gøre det på sit værelse og ikke ...
... når hun er sammen med andre eller ved spisebordet eller lignende steder...
Nogle gange kan det være en god idé at tumle med hende, danske med hende, svinge hende rundt, kilde hende osv. Det kan også være en god idé at sætte ord på alle hendes kropsdele (øjne, næse, ører, hage, skulder, mave, numse...) osv. Hun vil nyde det ego det vil også udbygge hendes ordforråd og samtidig give hende lidt fornemmelse for sin egen krop. I kan lave små afslappende lege, hvor hun på den måde skal slappe af i hele kroppen, og I kan synge sange som "pandeben, øjesten.." osv. for på den måde at anerkende hendes interesse for kroppen og behovet for at slappe af. Hjælpe hende med at mærke sin krop på forskellig vis.
Når hun er i bad, må I også meget gerne lade hende være med til at vaske sig selv med en klud og guide hende i, hvad hun skal vaske - igen for at give hende et naturligt forhold til sin krop og røre sig selv forskellige steder :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også være en god idé at læse bøger om kroppen, og hvordan kroppen fungerer - naturligvis med hensyntagen til at hun stadig kun er godt 2 år gammel. Men det kan være rigtig fint at gå på opdagelse i en bog om kroppen og tale om, hvordan man ser ud udenpå og indeni.. Der findes f.eks. "Min store bog om kroppen", lavet til børn i 3-6 års alderen, og selvom jeres datter ikke har nået 3års alderen endnu, så kan i stadig godt tale med hende, kikke på billederne osv. Og pege på hendes krop - så det hun ser på billederne også henvises til hende selv :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor