Annonce

Annonce

Svar: Kropsbevidst og eksperimenterende


14. november 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt at små børn onanerer, og mange børn begynder på det netop i 2 års alderen, fordi de der begynder at interessere sig mere for deres køn generelt og derfor også begynder at undersøge deres kønsorganer.

Det er rigtig dejligt, at du er åben omkring det og har en grundlæggende holdning om, at jeres datter skal have lov til at udforske sig selv og have et naturligt forhold til sin krop og sin seksualitet. Det er derfor også rigtig fint, at du nogle gange lader hende være uden ble, så hun kan undersøge sig selv - og det er fint, at du ikke har nogen problemer med at tale med hende om det, men vær dog opmærksom på, at hun stadig er så lille, at hun ikke forstår, hvad det er. Hun rør ved sig selv, fordi hun synes det føles dejligt og måske nogle gange afslappende - f.eks. når hun skal sove - men det lyder som om, at hun bliver lidt forlegen eller forskrækket, hvis du taler om det, og jeg tænker derfor, at du skal forsøge ikke at italesætte det for meget men blot være afslappet omkring det i dit kropssprog og handlinger :)

Hun er stadig en meget lille pige, og jeg tænker, at I er nødt til at se tiden lidt an. Så længe hun gør det i forbindelse med bleskift, bad, ligger i sin seng osv. så er det ikke på tidspunkter, hvor hun lige nu generer nogen med det. Begynder hun derimod at gøre det ved middagsbordet, i sofaen, når I ser tv og lignende, så vil det være rigtig godt, at I forsøger at aflede hende og hen af vejen taler med hende om, at det er okay at gøre, men hun bør gøre det på sit værelse og ikke ...


Annonce

... når hun er sammen med andre eller ved spisebordet eller lignende steder...

Nogle gange kan det være en god idé at tumle med hende, danske med hende, svinge hende rundt, kilde hende osv. Det kan også være en god idé at sætte ord på alle hendes kropsdele (øjne, næse, ører, hage, skulder, mave, numse...) osv. Hun vil nyde det ego det vil også udbygge hendes ordforråd og samtidig give hende lidt fornemmelse for sin egen krop. I kan lave små afslappende lege, hvor hun på den måde skal slappe af i hele kroppen, og I kan synge sange som "pandeben, øjesten.." osv. for på den måde at anerkende hendes interesse for kroppen og behovet for at slappe af. Hjælpe hende med at mærke sin krop på forskellig vis.

Når hun er i bad, må I også meget gerne lade hende være med til at vaske sig selv med en klud og guide hende i, hvad hun skal vaske - igen for at give hende et naturligt forhold til sin krop og røre sig selv forskellige steder :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være en god idé at læse bøger om kroppen, og hvordan kroppen fungerer - naturligvis med hensyntagen til at hun stadig kun er godt 2 år gammel. Men det kan være rigtig fint at gå på opdagelse i en bog om kroppen og tale om, hvordan man ser ud udenpå og indeni.. Der findes f.eks. "Min store bog om kroppen", lavet til børn i 3-6 års alderen, og selvom jeres datter ikke har nået 3års alderen endnu, så kan i stadig godt tale med hende, kikke på billederne osv. Og pege på hendes krop - så det hun ser på billederne også henvises til hende selv :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce