Annonce

Annonce

Svar: Skemad to gange dagligt


13. november 2018

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære M.

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad :)

Der sker ikke noget ved, at du venter 1-2 uger med skemad om aftenen, fordi der sagtens kan ske ændringer i jeres drengs rytme, i takt med at han bliver ældre. Faktisk lyder det som om, at der allerede er sket en del ændringer hos jer - hvor han tidligere gik sent i seng, så er han nu begyndt at være putteklar allerede 19.30... Det kan derfor på sigt blive lettere for dig at tilbyde ham aftensmad omkring det tidspunkt, hvor I andre normalt spiser til aften - og det vil netop være at foretrække, at I spiser sammen, så du også kan tage udgangspunkt i den mad, I andre får, og han naturligt lærer at spise samme med jer andre, og også tilbydes samme mad som I andre :)

Jeg ved ikke, hvornår I normalt spiser aftensmad, men du nævner, at din dreng ofte tager en times lur ca. kl 17 og det betyder, at han vil kunne blive tilbudt grøntsagsmos kl 18-18.30 - hvilket måske godt kan passe med jeres almindelige spisetid :) Og på den måde vil der stadig være plads til at give ham mælk, før han så puttes til natten kl ca. 19.30...

Hvis I har en rytme, hvor I spiser aftensmad, når han er lagt i seng, så vil I naturligt skulle give ham mad uden for jeres spisetider - og lige nu vil det være rigtig fint og uden større betydning, men på sigt, kan det godt være nødvendigt, at I forsøger at ændre lidt på jeres spisetider og rytme, netop for at I alle kan spise sammen, samtidig med at jeres dreng stadig kan komme i seng i nogenlunde tid om aftenen.

Tidspunktet for mos om aftenen ...


Annonce

... kan naturligt også afhænge lidt af, hvornår han har spist om dagen, og hvordan hans rytme viser sig at være fremadrettet. Han må i princippet gerne have en sen rytme, hvor I spiser sent og går sent i seng alle sammen:) Lige nu lyder det dog som om, at han er rigtig træt om aftenen. Derfor kan det også være en overvejelse værd, om du skal give ham det første måltid lidt tidligere, så du kan give ham mosen om aftenen, før han puttes til sin aftenlur. Så han f.eks. tilbydes mos kl 16.30-17 og derefter puttes og sover en time... kommer op, leger, er aktiv og puttes til natten med bryst/flaske...

Det afhænger naturligvis af, hvornår han har spist sin grød. Hvis han har fået denne tilbudt kl 10, så er det fint med mos kl ca 16.30-17, men har han først fået grød kl 14, så er det naturligvis meget tæt på, at han tilbydes mos, når han ikke er ældre end han er. Så du må gerne forsøge at lægge de to måltider med lidt afstand imellem - og med plads til mælk imellem - som det kan lade sig gøre ud fra hans nuværende rytme :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at han bliver ældre og rytmen forhåbentlig bliver lidt mere ens dag for dag, så vil det være rigtig godt, at spisetiderne ligger nogenlunde fast +/- en halv times tid, fordi det også er med til at påvirke hans indre ur og fornemmelse for mæthed og sult. Samtidig kan det være med til at sikre, at dagen ikke skrider for meget for jer, så han når op på alle de måltider af både skemad og mælk, som han naturligt har behov for i løbet af et døgn :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce