Svar: Søvn, eller mangel på samme!
Kære trætte mor
Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at det går bedre med storesøster, og at der er kommet lidt ro på i forhold til hende og jeres hverdag her :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres lillebror på 10 måneder, og det hører med til alderen, at han protesterer mod søvnen og også sover meget uroligt, når han endelig sover. Det er dog naturligvis grænser for, hvad I kan holde til og jeg kan godt forstå, at du gerne vil have lidt sammenhængende nattesøvn - det har I alle brug for, også jeres lille dreng :)
Når jeg ser din dagsplan, så kan jeg se, at han står ret tidligt op og derfor sover sine lure tidligt dagen igennem - og det betyder, at han har brug for en ekstra lur om eftermiddagen og derfor ofte sover 3 lure dagligt. Og jeg vil faktisk anbefale jer at forsøge at ændre lidt på dette, så han begynder at kunne nøjes med to lure, fordi jeg mistænker lidt, at eftermiddagsluren påvirker natten lidt for meget - også selvom han ikke er ældre end han er. Samlet når han også op på en del dagssøvn, når han får disse tre lure...
Jeg vil derfor foreslå dig, at du i en periode lægger et bad ind mellem formiddagslur og middagslur, så han kan sove sin middagslur senere og derfor kan undvære dagens 3. lur, og det kan faktisk være, at du også skal forsøge at rykke hans formiddagslur lidt, så hele dagens rytme bliver lidt senere, end den er lige nu.
Du skriver, at han generelt har svært ved at overgive sig til søvnen, og det kan derfor godt være, at det vil være uden større problemer at putte ham senere... Det kan også være, at du ikke kan holde ham vågen, at du tydeligt fornemmer, at han er træt - og hvis det er tilfældet, så nytter det ikke noget, at du skubber lurene en time, for det kan han ikke holde til, men i stedet må du så flytte lurene med ca. 15 minutter af gangen. Det vil sige, at hvis planen I arbejder frem mod f.eks. er, at han sover mellem 9-11 og igen mellem 13.30-15.30, så skal du måske flytte puttetiden fra 8 til 8.15, 8.30, 8.45 til 9. Så det sker gradvist og det samme med middagsluren. Du må forsøge at fornemme, hvad han har behov for.
Det betyder, at en dagsplan, som I kan arbejde hen imod, kommer til at se således ud:
Morgen 6.30-7: Havregrød, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv. Vand eller mme af kop.
Formiddag 8.30-9: ½ bolle med ost, smør, frisk frugt og frugtmos. ...
... Vand af kop.
Puttes til formiddagslur og sover ca. mellem 9-11
Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, og stadig også grøntsagsmos - det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Vand af kop.
Kommer i bad, aktiveres rigtig godt motorisk og mentalt, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.
Tilbydes en banan og lidt mme af en kop - og puttes til middagslur og sover ca mellem 13.30-15.30...
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop. Må også gerne som nu tilbydes lidt grød om eftermiddagen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover ikke længere om eftermiddagen
Aften 18: Aftensmad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Udgangspunktet er familiemaden. Der skal være mad i stykker, mad som spises med fingrene og med gaffel og han skal også stadig suppleres med mos på en ske. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30...
Sen aften eller en gang i løbet af natten: Ammes x 1 efter behov... Det vil være relevant med to amninger i døgnet og det lyder som om, at jeres dreng stadig vil have behov for at den ene amning ligger sen aften eller i løbet af natten...
Hele dagens rytme spiller naturligt ind på nattens forløb og jeg tænker, at hvis du kan skrue dagsplanen sammen på denne måde, så vil det naturligt give jer lidt bedre nætter:) Det kan dog sagtens være sådan, at I takt med at han begynder at sove mere sammenhængende om natten, så vil hans dagssøvn blive kortere, og det er også helt okay, netop fordi han så ikke længere har de lange vågenperioder om natten, så samlet vil hans søvnbehov stadig blive dækket rigtig fint :)
Jeg tænker også, at tiden naturligt også arbejder lidt for jer, fordi der udviklingsmæssigt sker rigtig meget nu - men han bliver også mere og mere bevidst, og derfor er det også vigtigt, at du forsøger at minimere behovet for dig om natten. Det er derfor vigtigt, at du bliver ved med at hjælpe ham med stillingskift, beroligende hænder, lulle ham ind i søvnen med nærhed osv. men så vidt muligt uden at I står op, går i stuen, hopper på pilatesbold og lignende... hjælp ham så vidt muligt med så lidt aktivitet fra din side som muligt, - men start med dagsrytmen :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.