Annonce

Annonce

Svar: Rutiner omkring aftensmaden


12. november 2018

Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om, at både alder og det at jeres dreng er blevet storebror spiller ind hos jer - og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer :)

Selvom jeres dreng virker som en stor dreng - sammenlignet med sin lillesøster - så er han på mange måder stadig en meget lille dreng, hvilket vil sige en dreng, der er styret rigtig meget af sine følelser og dermed ikke i stand til at forholde sig særlig rationelt til tingene.

Når man er 2-2.5 år gammel, så er man rigtig godt igang med at udvikle sin selvstændighed, viser mere og mere egen vilje og er rigtig godt igang med at finde ud af, hvad det man gør, gør ved andre. Og det er en alder, som kræver rigtig stor forståelse, omsorg og nærhed, samtidig med, at der naturligvis er mange ting, som I stadig gerne vil lære ham og visse regler, som han er nødt til at følge...:)

Det er dog en meget følsom alder. Jeres dreng er rigtig godt igang med at udvikle sit eget selvbillede, hvilket I f.eks. vil opleve, hvis han siger "min", "miiin, miiin MIIIN!" også om ting, som ikke er hans :) Og han har rigtig meget brug for at I ser ham, lytter til ham og anerkender hans behov. Han har brug for ros, brug for at mærke, at I er stolte, når han gør ting - det gør ham rigtigt glad, når han mærker, at han kan gøre jer glade. Og han kan på samme måde blive oprigtigt ked af det, hvis han mærker, at han gør noget forkert og noget, som I ikke bryder jer om. I 2 års alderen kan man godt begynde at føle lidt skam, og det er ikke rart at få at vide, hvis man gør noget forkert. Han er lige nu derfor meget følsom overfor, hvordan I reagerer på ham, og på de ting han gør.

Det betyder ikke, at han ikke vil prøve grænser og finde ud af, hvordan I reagerer på ham. Han vil naturligt afprøve forskellige ting f.eks. lege med maden, hælde vandet op i tallerkenen osv. fordi han vil se, hvordan I reagere på dette - og også fordi han har en naturlig lyst til at undersøge, udforske, finde ud af hvordan verden fungerer.

Når han leger med maden, sidder og banker skeen ned i bordet osv. så er det naturligvis en måde at sikre sig opmærksomhed på. Det er måske det tidspunkt på dagen, hvor han fornemmer, at både mor og far kikker på ham - og han har brug for, at I ser ham. Så nogle gange er negativ opmærksomhed bedre end ingen opmærksomhed og måske tager lillesøster så meget opmærksomhed fra ham, at han lige nu søger dette ekstra om aftenen ved middagsbordet...

Derfor er det vigtigt, at I forsøger at give ham tid og opmærksomhed uden for middagsbordet, prioriterer lidt ekstra tid på skødet, ekstra knus og kram, deler oplevelser med ham osv. Ligesom det er rigtig godt, hvis I kan forsøge at stimulere nogle af hans sanse og lyst til at opleve, når I ikke skal spise.

For selvom han kan gøre det for at få jeres opmærksomhed og føle, at I ser ham og interesserer sig for jer, så gør han det også fordi han lærer rigtig meget af at undersøge mad, hvilket naturligvis skal anerkendes :) Hvis han fascineres af at lege mad vand og mad, så kan I stimulere denne lyst og undersøgelsestrang i badekarret. Giv ham skåle, bøtter, kander og lad ham selv fylde, hælde ud osv. I kan også købe en vandmølle eller lignende, som kan sættes på fliserne i badeværelset, så han kan lege med dette.

Hvis han lige nu gerne vil mærke ...


Annonce

... og fornemme maden i hænderne og har brug for at få stimuleret sin følesans, så kan I anderkende dette ved at lade ham lege med fingermaling, modellervoks og lignende, eller I kan tage ham med i køkkenet og bage boller og lade ham være med til at forme dejen til kugler og lægge dem på bagepladen.

Hvis han fascineres af at lave lyd og derfor sidder og banker skeen hårdt i bordet, eller skubber tallerkenen ud over bordkanten, så den rammer gulvet med et ordentligt brag, så giv ham en tromme, et rasleæg, rytmeklodser, en xylofon og lignende til at skabe lyd med - uden for middagsbordet.

Jo mere I kan stimulere hans sanser uden for middagsbordet, jo mindre behov vil han ofte have for at lege med maden, når I sidder ved bordet, og jo større sandsynlighed er der for, at maden kommer i maven fremfor alle andre steder...

Samtidig skal I også anerkende hans lyst til selvstændighed og spirende egen vilje. Det er meget vigtigt for ham at kunne selv. Det betyder, at det f.eks. vil være rigtig godt, hvis I lader ham være med til at dække bord, lave mad og gøre klar. Han kan sagtens bære en tallerken, gaffel, glas osv. hen af gangen og sætte det på bordet. Han kan sagtens være med til at fylde små skåle med udskåret grønt og bære det hen, hvor det skal være. Det kan være en god idé at give ham en lille kande, så han selv kan hælde vand op i sit glas, ligesom det er rigtig godt, hvis han selv kan kravle op og sætte sig parat på sin stol, når det er spisetid. Alle disse ting er med til at forberede ham på, hvad der skal ske, når I sætter jer til bordet, og han vil være mere parat :)

Jeg vil anbefale jer mine bøger "Inger og Carlo hjælper med at lave mad" og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind" :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at I sørger for faste spisetider. Jo mere fast rytme I har, jo mere påvirkes hans indre ur - og dermed hans fornemmelse for sult og mæthed. Hvis I har nogenlunde faste spisetider, så vil han naturligt føle sig mere parat til at spise, når det netop er spisetid - og hvis han er sulten og parat til at spise, så spiser han naturligt mere end han leger....

Du nævner blandt andet, at om morgenen er der ingen problemer, her spiser han fint med sin ske og det kan sagtens handle om, at rutinerne, tidspunktet om morgenen ligger helt fast - og han er parat til at spise der.

Prøv at lægge mærke til, om jeres spisetid om aftenen derfor varierer. Prøv også at lægge mærke til, om jeres dreng giver udtryk for at være sulten før I sætter jer til bords. Nogle gange kommer vi ind i den fælde, hvor vi f.eks. siger "vi skal spise om en halv time, så du må lige vente lidt". Når I så sætter jer til bordet en halv time efter, er jeres dreng ikke længere sulten og lysten til at spise er forsvundet... og så leger han igen med maden...

Derfor er det en god idé at lægge mærke til hans sultsignaler og hvis han generelt virker sulten før I sætter jer til bordet, så skal spisetiden måske rykkes frem, eller måske har han behov for et lille "før aftenmåltid"...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - og jeg vil også anbefale jer at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse" - i den finder i flere gode råd omkring grænsesøgning, anerkendelse, gode manerer osv. og også om, hvordan man f.eks. sikrer søskende et godt forhold :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce