Annonce

Annonce

Svar: Fra to til tre lure


9. november 2018

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sarah

Tak for dit brev og velkommen til - og dejligt at høre, at du har haft glæde af flere af mine bøger og også har fulgt med på sidelinjen her i brevkassen :)

Det lyder som om, at I har en stor og dejlig dreng, der er rigtig godt med både motorisk og mentalt - og det lyder også som om, at han er startet med skemaden på det rigtige tidspunkt. Det er super dejligt og jeg vil faktisk foreslå dig, at du nu begynder at tilbyde ham skemad to gange dagligt, så han f.eks. får grød til frokost og grøntsagsmos til aften.

Det er stadig vigtigt, at du holder mængden lidt nede, så der er plads til mælken. Det er bedre, at han spiser ¾ dl. to gange dagligt end 1.5 dl. på en gang. Det sikrer god plads i maven til både skemad og mælk, samtidig med at det giver dig mulighed for at gradvist at variere hans indtag mere og mere, så han får forskellige fødevarer og dermed også forskellige næringstoffer. Sammen med skemaden vil jeg anbefale, at du tilbyder ham vand af kop.

Det lyder som om, at han lige nu trives med to lure dagligt - og det er helt okay. Jeg kan godt sagtens følge dig i, at det er uhensigtsmæssigt, hvis hans nattesøvn rykkes frem, fordi eftermiddagen bliver for lang for ham - det er svært at få døgnet til at hænge sammen, hvis han skal gå i seng for natten allerede kl 18... og det vil ofte også betyde, at han så vil begynde at vågne endnu tidligere om morgenen...

Mit forslag vil derfor være, at I forsøger at flytte på hans middagslur, så den kommer til at ligge lidt senere. Hvis han kan sove en senere middagslur, så vil eftermiddagen ikke blive så lang, han vil ikke blive så overtræt og vil derfor bedre kunne komme i seng omkring kl 19 - og døgnet derfor bedre hænge sammen for jer alle tre...

Og jeg vil anbefale, at du forsøger at lægge et bad ind midt på dagen, fordi et bad kan være med til at forlænge hans vågenperiode, samtidig med at det stimulerer ham rigtig godt både motorisk og mentalt. Samtidig kan et bad også gøre, at han efterfølgende måske kan sove en lidt ...


Annonce

... længere lur - lige nu sover han ofte ca. 1.5 time og det er super godt, men han må gerne sove mere, hvis han kan det... så den varighed, som dagens 3. lur plejer at have måske kan lægges til middagslurens længde...

Derfor kan du også overveje om du skal forsøge at hjælpe ham til at sove lidt længere midt på dagen. F.eks. ved at trille ham en tur i barnevognen, fordi du på den måde kan være heldig at holde ham sovende, eller du kan vælge nogle gange at lægge dig med ham i dobbeltsengen, fordi du så med dine hænder, nærhed, kærtegn osv. kan lulle ham lidt ind i søvnen, hvis og når han viser tegn på at ville vågne op.

Det lyder som om, at jeres dreng normalt har nogle ret lange vågne perioder og godt kan være mere vågen end de fleste andre børn på hans alder. Men han lyder til at stortrives på denne måde, og derfor er det helt okay :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og dagen begynder stille og roligt

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur og sover som nu ca. 1.5 time

Frokost 12: Tilbydes grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov og aktiveres godt både motorisk og mentalt.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl ca. 14... og hjælpes til at sove en lidt længere middagslur, så han måske kan sove et par timer og derfor først står op fra sin middagslur omkring kl 16...

Aften 17.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 19...

Sen aften 22-23: Ammes og sover videre

Midt nat: Ammes en gang efter behov... De fleste børn er 6 måneder, før de kan begynde at undvære mælken midt nat :) Det er også helt okay, hvis han ammes, før han puttes og så ammes f.eks. kl 02 og igen kl 06 og på den måde tager sit længste søvnstræk om aftenen og få en amning mindre...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce