Annonce

Annonce

Svar: Aften- og natflasken


7. november 2018

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål og beskrivelse af, hvordan du har gjort indtil nu :)

De fleste børn er mellem 13-15 måneder, når de slipper flaskerne helt, og det lyder derfor meget passende, at I nu forsøger at trappe ud af natflasken og derefter kan I så arbejde på at fjerne flasken før putning om aftenen.

Og det er netop en god idé at trappe ud. Det vil sige, at I skal give ham mindre og mindre i flasken, så i stedet for at han tilbydes 200 ml, så får han 180, 160, 140, 120.. indtil han helt kan undvære. Og det lyder som om, at det hos jer vil være en rigtig god idé at du lader ham selv styre hvornår og om han har behov for sin natflaske, så han melder sig selv f.eks. kl 01/02 og får den der, og de nætter, hvor han først vågner kl 05, så springes denne flaske helt over.

Aftenflasken skal erstattes af et nyt ritual, som gradvist vil tage mere og mere over. Det betyder, at det vil være rigtig godt, hvis I nu begynder at indføre et bad om aftenen, afslutter dette med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme osv. og efterfølgende giver ham en godnatgrød sammen med lidt mme af en kop.

I må også meget gerne med den alder han har nu indføre en putteklud, bamse, godnatsang og lignende, som I bruger, når I putter ham med flasken og som bliver en genkendelig del af det at skulle sove.

Og i takt med at han tilbydes bad, godnatgrød og mme af kop, så trappes aftenflasken også ud, så han får mindre og mindre ...


Annonce

... - men putteklud, bamse, godnatsang osv er som det plejer at være. Det hele er som det plejer at være, men flasken fjernes stille og roligt.

Godnatgrøden vil have god effekt både i forhold til hans flaske om natten og hans behov for putteflasken om aftenen. Og når du i starten giver ham lidt mme af en kop, så vil dette naturligt tage mere og mere over. Nogen gør det, at de tilbyder mme af kop ved sengen som alternativ til flaske og stille og roligt går over til at give vand i stedet - samtidig med at putteritualet i øvrigt er, som det plejer at være :)

Med hensyn til letmælk, så anbefales det, at du i starten giver max 100 ml dagligt, men i takt med at flasken trappe ud, så kan du godt øge mængden af letmælk. Det anbefales at børn i 1-2 års alderen tilbydes mellem 3.5-5 dl. mælk og/eller surmælksprodukt dagligt (altså 350 til max 500 ml). Hvis barnet får ca 3.5 dl mælk/mælkeprodukt dagligt, så lever kosten lettere op til anbefalingerne :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Letmælk kan gives af kop og på/i en grød. Surmælksprodukter kan være neutral sødmælksyoghurt, A38 og tykmælk. De bør indeholde min 1.5% fedt og max 3.5 % protein. Produkter med frugt bør begrænses på grund af det høje sukkerindhold, men du kan med fordel komme frisk frugt og bær på en neutral yoghurt.

Du bør ikke tilbyde skyr, fromage frais, ymer, ylette, kvart og hytteost før efter 2 års alderen...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce