Annonce

Annonce

Svar: Aften- og natflasken


7. november 2018

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål og beskrivelse af, hvordan du har gjort indtil nu :)

De fleste børn er mellem 13-15 måneder, når de slipper flaskerne helt, og det lyder derfor meget passende, at I nu forsøger at trappe ud af natflasken og derefter kan I så arbejde på at fjerne flasken før putning om aftenen.

Og det er netop en god idé at trappe ud. Det vil sige, at I skal give ham mindre og mindre i flasken, så i stedet for at han tilbydes 200 ml, så får han 180, 160, 140, 120.. indtil han helt kan undvære. Og det lyder som om, at det hos jer vil være en rigtig god idé at du lader ham selv styre hvornår og om han har behov for sin natflaske, så han melder sig selv f.eks. kl 01/02 og får den der, og de nætter, hvor han først vågner kl 05, så springes denne flaske helt over.

Aftenflasken skal erstattes af et nyt ritual, som gradvist vil tage mere og mere over. Det betyder, at det vil være rigtig godt, hvis I nu begynder at indføre et bad om aftenen, afslutter dette med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme osv. og efterfølgende giver ham en godnatgrød sammen med lidt mme af en kop.

I må også meget gerne med den alder han har nu indføre en putteklud, bamse, godnatsang og lignende, som I bruger, når I putter ham med flasken og som bliver en genkendelig del af det at skulle sove.

Og i takt med at han tilbydes bad, godnatgrød og mme af kop, så trappes aftenflasken også ud, så han får mindre og mindre ...


Annonce

... - men putteklud, bamse, godnatsang osv er som det plejer at være. Det hele er som det plejer at være, men flasken fjernes stille og roligt.

Godnatgrøden vil have god effekt både i forhold til hans flaske om natten og hans behov for putteflasken om aftenen. Og når du i starten giver ham lidt mme af en kop, så vil dette naturligt tage mere og mere over. Nogen gør det, at de tilbyder mme af kop ved sengen som alternativ til flaske og stille og roligt går over til at give vand i stedet - samtidig med at putteritualet i øvrigt er, som det plejer at være :)

Med hensyn til letmælk, så anbefales det, at du i starten giver max 100 ml dagligt, men i takt med at flasken trappe ud, så kan du godt øge mængden af letmælk. Det anbefales at børn i 1-2 års alderen tilbydes mellem 3.5-5 dl. mælk og/eller surmælksprodukt dagligt (altså 350 til max 500 ml). Hvis barnet får ca 3.5 dl mælk/mælkeprodukt dagligt, så lever kosten lettere op til anbefalingerne :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Letmælk kan gives af kop og på/i en grød. Surmælksprodukter kan være neutral sødmælksyoghurt, A38 og tykmælk. De bør indeholde min 1.5% fedt og max 3.5 % protein. Produkter med frugt bør begrænses på grund af det høje sukkerindhold, men du kan med fordel komme frisk frugt og bær på en neutral yoghurt.

Du bør ikke tilbyde skyr, fromage frais, ymer, ylette, kvart og hytteost før efter 2 års alderen...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce