Svar: Sjat spisning
Kære frustrerede og trætte mor
Tak for dit brev - det er rigtig godt du skriver, for jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Der er en vigtig ting - din datter skal have mælk, som en fast del af sit putteritual, og derfor er det vigtigt, at du kommer væk fra tanken om, at hun skal puttes uden sin flaske - det skal hun ikke! :)
Samtidig skal hun have mælk hver 3-4 time, og det passer ofte fint med de tidspunkter, hvor hun normalt skal puttes til en lur. Og hun må gerne få flasken i sin barnevogn. Du skal blot sikre dig, at hendes hovedgærde er eleveret, så hun ikke ligger helt fladt, når hun drikker af sin flaske - det er vigtigt fordi der kan ske tilbageløb til mellemøret :)
Du skriver, at du er bange for, at hun ikke lærer at melde sig, når hun er sulten. Men det skal hun nok gøre :) Og på sigt vil hun naturligt også skulle begynde med lidt skemad, og her vil hun så lære at skulle sidde op og være vågen og aktiv i forbindelse med måltiderne - og dermed lære, at man ikke skal sove, når man spiser :)
Og netop i takt med, at hun begynder med skemad, vil det være rigtig godt, hvis hun stille og roligt kan hjælpes til en rytme, hvor hun får skemad og vand af kop, når hun vågner og så tilbydes flaske, før hun skal sove. Flasken som fast del af hendes putteritual gælder altså nu - og også i tiden frem. Det er netop med til at give plads til både skemad og mælk i maven og samtidig også hjælpe hende til en bedre søvn, at hun tilbydes flaske før hun puttes :)
En skitseret dagsplan kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre
Morgen: Vågner, dagen begynder med skiftning osv. I er motorisk aktive, du hjælper hende med at bruge sig selv både motorisk og mentalt...
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Vågner, er aktiv, bruger igen sig ...
... selv rigtig godt både motorisk og mentalt...
Frokost 12-12.30: Flaske og puttes til middagslur
Vågner, leger, pludrer, er aktiv, bruger sig selv...
Eftermiddag 15-16: Flaske
Sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap...
Aften 19.30: Flaske og puttes til natten
Sen aften 23-24: Drømmeflaske

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Midt nat 03: Evt. flaske...
Børn der får flaske kan også have en rytme om aftenen, hvor de får flaske, når de puttes ca kl 20, herefter sover de deres længste søvnstræk og får så flaske igen omkring kl 02/03 og sover så videre til ca 06... Og det er naturligvis også helt okay. I givet fald gives en flaske mindre i døgnet :)
Mange børn vil i 4 måneders alderen også have en rytme, hvor de sover sent i løbet af dagen og går sent i seng.. men det lyder ikke umiddelbart til at være tilfældet hos jer...
Såå.. det er altså helt forventeligt og lige efter bogen, at jeres datter tydeligt viser behov for sin flaske, når hun skal sove - og det vil være rigtig godt, at I netop hjlper hende med at få en flaske her - og ikke forsøger med flaske, når hun er vågen og skal lege, bruge sig selv motorisk og mentalt osv. Ved at give hende flasken før søvn, så hjælper I hende til at sove godt, få et lidt længere søvnstræk og dermed også vågne og være parat til at spise, når der igen er gået 3-4 timer.. og på den måde komme væk fra at slatspise lidt hele tiden :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og at dagsplanen hjælper lidt videre på vej :)
Jeg vil anbefale jer to af mine bøger "Helens bog om børn og søvn", hvor I kan læse mere om børns søvnrytme i denne alder, søvnassociationer, behov for mælk osv. Og også min bog "Helens bog om børn og mad", hvor I finder dagsplaner og dermed forslag til rytme, opskrifter osv. når I skal igang med skemaden :)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Strømper
Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.
Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.
Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.