Annonce

Annonce

Svar: Morgenrutine med to små


6. november 2018

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Kris

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres morgener :)

Jeg synes det lyder som om, at storebror er rigtig dygtig og klarer rigtig mange ting på egen hånd og meget fint i forhold til hans alder - og det faktum, at han jo er blevet storebror for 6 måneder siden og stadig på mange måder er en lille dreng selv...

Når det er særligt svært om morgenen, så skyldes det sandsynligvis, at jeres ældste dreng godt kan fornemme, at der er et skift på vej. I skal ud af døren, han skal i vuggestue - og dermed adskilles fra mor, som går hjem med lillebror. Og det skift er naturligt svært for ham. Derfor pjatter han, fjoller han rundt, gemmer sig bag ved klapvognen osv. Alt sammen en måde at holde lidt ekstra på dig på, skubbe adskillelsen fra dig væk - og dermed også en måde at vise dig, at han har behov for dig, behov for at mærke dig, måske sidde lidt på skødet osv. Hvilket du måske ville gøre mere, hvis du kun havde ham at tage dig af, men som ikke sker helt nu, fordi lillebror også skal gøres klar, du skal selv gøres klar og I skal ud af døren så tidligt, at lillebror ikke bliver overtræt og ikke kan sove...

Det er rigtig fint, at du forsøger at anerkende jeres ældste drengs behov for at forsøge selv og han klarer det som sagt rigtig godt. Det kan dog godt være, at du især om morgenen ikke skal stille for mange spørsmål som "kan du finde dine støvler?" - hvilket gentages. "Skal du finde støvlerne eller skal mor finde støvlerne?". Og til sidst så ender med at sige "så finder mor støvlerne".... Jeg tænker, at du i stedet kan prøve at tage ham i hånden, gå med ham ud hvor støvlerne står, sige "kan du tage dine støvler?" - han kan tage dem med, og I kan sammen gå hen og sætte jer på en stol, du kan tage ham på skødet, give ham lidt ekstra nærhed og lade ham få støvlerne på med lidt hjælp og guidning af dig... :)

Du nævner, at det også kan være svært at få tøj på og at det derfor i det hele taget bliver svært at komme ud af døren. Nogle gange kan det være en god ide at holde fokus på det, som skal ske efterfølgende - og som han måske gerne vil. Som f.eks. at skulle i vuggestue. Så du f.eks. siger "kom vi skal skynde os at få tøjet på, så vi kan komme i ...


Annonce

... vuggestue", fordi det kan være en motivationsfaktor for at komme lidt hurtigere i tøjet.

Nogle gange kan det også være en idé at bytte rundt på tøj og morgenmad, så han får ren ble og tøj på først og derefter tilbydes morgenmad - fordi han nyder at spise.. Så du starter med at sige "på med tøjet, så får du morgenmad bagefter", fordi det igen kan motivere....

Men han er som sagt stadig en meget lille dreng - også selvom han kan virke stor i forhold til sin lillebror :) Og derfor skal du også - som du selv skriver - acceptere at han har brug for tid. Han kan ikke skynde sig, når han ikke er ældre end han er. Og han gør ikke de ting han gør for at irritere dig, men fordi han ikke kan gøre andet, end han gør :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der vil naturligt også komme tidspunkter, hvor hans verden bryder sammen, hvor han bliver rigtigt ked af det, kaster sig frustreret, fortvivlet og ulykkelig i gulvet. Det hører med til alderen, og det er vigtigt, at du netop kan rumme disse voldsomme følelser, når verden går imod ham :) Jeg er helt med på, at det stresser dig, fordi lillebror også er der og du har andre ting, som skal nås, og der er ingen tvivl om, at din stress naturligt også påvirker begge drenge... men det er naturligt, at han fjoller om morgenen, og det er trods alt bedre, at I fjoller, bruger lidt tid på at lege osv. end at I kommer kede af det ud af døren, fordi I i de næste mange timer vil være adskilt... :)

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den er der gode råd til, hvordan vi lærer vores børn gode manerer, hvordan vi undgår magtkampe, hvordan vi støtter barnet i at kunne selv, sætter grænser på en god måde, møder barnet anerkendende, lærer at lytte (hver især) og meget mere :)

Og så vil jeg også anbefale dig bogen "Freddy og Fantasine på nullermadssafari". Den er lavet af Malene Borum Pedersen, der selv er mor til tre. Og den er bygget op af et lille vers og en simpel leg, som gør alle hverdagtingene lettere at komme igennem. Det gælder f.eks. påklædning, tandbørstning, oprydning osv. Måske kunne du finde lidt inspiration i den. Se fantasine.dk :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce