Svar: Skemaden kommer ud af munden igen
Kære mor til A
Tak for dit brev :)
Børn starter naturligt med at skubbe maden ud af munden med tungen, når de begynder med skemad. Det handler ikke om, at de ikke er sultne eller ikke kan lide maden, men om at de endnu ikke har lært teknikken at spise af en ske.
Når barnet spiser af bryst eller flaske, så rækkes tungen frem og bruges til at malke med, og de fleste børn vil gøre det samme, når de mærker skeen og maden i munden. Derfor presses maden ud af munden. Og ja - derfor skal I blot fortsætte med at prøve, for stille og roligt så lærer hun at bruge sin tunge sådan, at maden føres tilbage i svælget og dermed kan synkes :)
Det lyder som om, at jeres datter er parat. Hun virker interesseret, følger jeres mad med øjnene, åbner munden, læner sig frem osv. Det er super godt. Det skal I endelig udnytte, og det er rigtig fint, at du tilbyder skemad på et tidspunkt, hvor hun virker parat og til at have overskud - og altså ikke er for træt. Prøv gerne formiddag eller frokost og når hun kan spise ½ dl. der, så kan du begynde at give hende lidt ...
... skemad til aften. Det er bedre, at hun spiser ½ dl. to gange dagligt end 1 dl. på en gang og hun kan få grød til frokost og mos om aftenen, så hun får lidt naturlig variation.
Det er helt normalt, at børn der får flaske kan vise behov for skemad tidligere end børn der ammes, og derfor er det netop vigtigt, at du er opmærksom på hendes signaler og starter stille og roligt op, når hun viser sig parat.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er dog stadig vigtigt, at hun får samme mængde mælk, som hun plejer at få. Skemaden kan ikke begynde at erstatte flasken før hun er i 7 måneders alderen, så indtil videre kommer skemaden ud over hendes vanlige antal flasker og mælkeindtag :)
Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem de første smagsprøver til familiemaden - fra 4-18 måneder. Der er opskrifter og dagsplaner måned for måned, og du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få, hvornår og hvordan :) Den nyeste udgave er netop landet i butikkerne - der står "3. udgave, 1. oplag 2018" i kolofonen.
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet