Brev:
Modstand ift. toiletbesøg 3,5 årig
Kære Helen.
Vi har en dejlig aktiv og glad dreng på 3,5 år. Vi er deleforældre og har et godt samarbejde og mange fælles oplevelser.
Siden januar 2017 (mens han gik i vuggestue) har han haft svært ved at give slip på sin afføring i bleen. Han kunne sætte sig forskellige steder for at presse, men blev sjældent helt færdig og kunne lave flere gange kort efter hinanden. Oftest lod vi ham bruge den tid, han havde brug for. Indimellem forstyrrede det han og os midt i maden eller andre situationer. Vi oplevede ikke, at han havde ondt, da han ikke viste nogen tegn på det før og efter, men virkede utryg/irritabel. Vi prøvede at give ham noget pulver i vand, som lægen anbefalede, så han lettere kunne komme af med det.
Efter opstart i børnehaven i marts 2017 har vi været bekymrede for, hvordan det skulle gå der, da det er en naturbørnehave og et stort sted med godt 100 børn. I sommers gik han en del uden ble og lærte ret hurtigt at tisse ude og inde – ikke ret mange uheld. Men han blev meget utryg, når han skulle lave afføring.
Han blev blefri om dagen i august/september, men bruger stadig natteble. I en periode havde han ofte lavet afføring i underbukserne og blev selvfølgelig meget ked af det. Nu er der næsten igen ”uheld” ...
... i børnehaven.
Vi oplever, at han går og holder på ”det” hele dagen i børnehaven. Han går ofte og tager sig til skridtet og klynker lidt og siger, han ikke vil/skal/kan lave noget på toilettet. Det resulterer i, at han for tiden laver afføring efter han er puttet i seng, hvilket selvfølgelig også bliver en træls oplevelse.
Vi har forsøgt at motivere med at give ham stjerner for hver gang, der kom noget i toilettet, dog med stor hjælp/løft til at nå derind. Det foregik over en lang periode for at optjene 12 stjerner og de sidste 5 gik strålende, hvor han selv sagde, at han skulle lave og selv gik derind. Han pressede meget for at få lavet noget. Velviljen kom med udsigt til at få en stor legeting. Men enten kunne han ikke forstå sammenhæng mellem toiletbesøg og gaven eller måske forsvandt motivationen hurtigt, da han havde opnået stjerner og gave. Vi endte med at droppe stjernerne.
Vi prøver på ikke at gøre et stort nummer ud af problemet og taler positivt og anerkendende til ham.
1. Har du nogle forslag til, hvordan vi kan gribe det an?
2. Har du anbefalinger ift. hvad vi kan sige/ ikke bør sige før, under og efter toiletbesøg/uheld i bukser?
3. Har du nogle råd ift. det at smide nattebleen?
Kærlig hilsen
HV
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Børnehave og meget bestemt 3-årig
Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til
Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen. Vi har store problemer med sutten har hjemme og håber du kan...
12. januar 2025 | Udvikling | 3 år
Hej Helen Vores datter er nu 3 år og bliver itvivl om hvad der forventes af...
1. december 2024 | Udvikling | 2 år, 11 mdr.
Hej Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi er stødt på et spørgsmål igen,...
Viden om børn:
Hormonbehandling
Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.
Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.