Svar: Sovevaner og madmængde 10½ mdr.
Hej Vibeke
Først vil jeg lige sige at det jo tager tid at komme ind i en anden soverytme. At forsøge ændring enkelte gange og tro at det så lykkes at få ham til at sove længere holder desværre ikke. Der skal længere tid til:o)
Dernæst vil jeg sige at jeg faktisk tror at det hele ændrer sig i takt med at I skal til at arbejde. Jeg tænker at han jo så skal passes ude og derfor vil få mange nye indtryk og blive meget mere træt. Hele hans tytme kan ændre sig i denne periode.
Jeg tror derfor I skal prøve at se hvad tiden bringer og ikke hverken tage sorgerne på forskud eller tro at I kan ændre noget i løbet af en week-end:o)
Med hensyn til mad, så skal du naturligvis regne med at han kan være lidt længere tid om overgangsmaden, da han korigeret jo kun er 8½-9mdr gammel. At han helst spiser med fingrene er således i orden.
Jeg studser lidt over at han får riskiks flere gange dagligt. I princippet er der ikke noget skadeligt i riskiks, men der er jo heller ikke rigtig noget nærende og hvis han er småt spisende, så kunne det være en god idé at give noget andet til mellem måltid. Hvad med sødmælksyoghurt med frugt eller A38 med mysli. På den måde øger du også hans mælkeindtag. Du kan også give ham en portion frugtgrød med mælk på. Det er både sundere og mere nærende end en danone 'slik'yoghurt. Derudover kan du naturligvis tilbyde frisk frugt som mellemmåltid.
Gulerødder, agurkestave osv. er rigtig godt og også havregrøden til morgenmad. At han spiser lidt kød til aften synes jeg også er okay. Det er meget fint at du supplerer hans rugbrød med mysligrød og modermælkserstatning, så han får nok at spise her. Jeg synes dog du skal prøve at gøre det samme om aftenen, altså supplere den mad I selv laver med et 'købeprodukt'. ...
... Jeg vil foreslå dig at købe et glas at Hipps 'spaghetti bolognaise' som kan gives fra 8 mdr. Konsistensen i denne ret er så fin at han sagtens vil kunne spise det og så smager det faktisk godt.
Min idé er at du kan prøve at skaffe interesse for maden om aftenen, samtidig med at han får noget nærende og du kan så selv koge pastaskruer ved siden af, som han kan sidde med og selv spise. Altså igen en blanding, ikke enten eller men både og. Du skal altså ikke være ked af at 'det kniber med at nøjes med almindelig mad' jeg ser det som en fordel at du supplerer med industrielt fremstillede produkter. Også for at få ham til at tage på igen:o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mit forslag til en kostplan ser altså således ud:
Tidlig morgen: Mælk
Morgen: Havregrød + havrefras, sveskemos og mælk
Formiddag: Frisk frugt eller frugtgrød samt mælk
11.30: (En riskage) Pas på den ikke tager pladsen op for den rigtige mad kl 12
12.00: Frokost. Rugbrødshapsere med tilbehør af majs, ærter, gulerod, agurk, pebberfrugt, advokado osv. Supplering af en portion grød eller grøntsagsmos + mælk
14.00: Mælk
16.00 ½ bolle, frisk frugt eller en portion A38 med mysli/sødmælksyoghurt med bær + mælk
17.30: Lidt frugt eller grød eller en skorpe at gnave i (som forskud på aftenmåltidet, ikke i stedet for)
18.00: Lidt kød, grøntsager, pasta osv. som I selv spiser suppleret med nogle af de industrielt fremstillede produkter - prøv med mad på glas.
Afslut evt. dagen med lidt frugtgrød og lidt mælk og så skal han puttes.
Jeg har prøvet at lave en plan ud fra de ca. tider du selv giver og som du kan se er der ikke de store ændringer. Det der er vigtigt er hvad han får at spise og at du supplerer den almindelige mad, så du er sikker på at han får nok.
Fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.