Svar: Farvel til sutten - hvordan?
Kære mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring, hvordan man bedst siger farvel til sutten:)
Det er som udgangspunkt en god idé at trappe gradvist ud af sutten. Hvis I stopper for hurtigt, og jeres datter ikke er parat, så er der stor risiko for, at hun vil begynde at sutte på sin tommelfinger - og den vane er meget svær at bryde... Derfor er det bedre, at hun har sutten i lidt længere tid, end at hun bruger tommelfingeren i stedet :)
Jeg vil anbefale, at I forsøger at holde fast i, at sutten ikke skal være i munden hele tiden, men kun bruges, når hun skal sove. Det er rigtig fint, at hun får den, når hun puttes til sin middagslur, og når hun puttes om aftenen, men i løbet af dagen, vil det være godt, hvis den ikke altid er i munden - ligesom den kan påvirke hendes tandstilling, så kan den også påvirke sprogudviklingen negativt..
Jeg vil foreslå jer, at I giver sutten en fast plads, hvor den ligger og venter på hende til hun skal i seng. Der kan være noget positivt i, at I ikke tager den fra hende og gemmer den væk, men sammen med hende lægger den på sin plads og laver en aftale med hende om, at nu ligger den der og venter - så hun ved, at den stadig er der, og så hun får den igen, når tid er :)
Hvis hun søger den i løbet af dagen, trækker jer med hen til sutten og tydeligt giver udtryk for at ville have den, så kan I naturligvis nogle gange give hende den, lade hende sutte lidt på den - og derefter skal hun så lægge den på plads igen. Det kan i disse situationer også være en god idé at tilbyde hende et alternativ - måske lidt at drikke eller noget at spise - tygge og bide i - så hun får noget andet i munden :)
Det er også en rigtig god idé, hvis I kan give hende en substitut for sutten. Hun har brug for noget andet at trøste sig med, når hun ...
... er træt, ked af det, sidder og hygger osv. altså i alle de situationer, hvor hun bruger sutten nu. Det kan være en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende. Sutten er for hende en meget kær ven, og det gør ondt at skulle sige farvel til sin ven, det er rigtigt svært. Derfor har hun brug for noget nyt, som kan tage mere og mere over i takt med at behovet for sutten trappes ud.
I takt med at hun bliver ældre, har vænnet sig til at sutten kun er der, når hun skal sove og har fundet ud af at bruge en bamse, klud eller lignende som trøst og beroligelse, så kan I begynde at fjerne sutten helt. De fleste børn er dog i 3 års alderen, før de er parate til dette og bedst går det, hvis barnet selv viser interesse for at skulle af med sutten.
Det kan også være en god idé at læse bøger om at skulle smide sutten. Det kan være med til at pejle hende ind på, at det er ved at være tiden, at der skal ske noget nyt..
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogen har stor glæde af at hænge sutte på et suttetræ, de findes i parker, på biblioteker, i indkøbscentre osv. Nogen har glæde af at sende sutterne til julemanden.. Nogen har glæde af selv at være med i processen og smider selv sutterne i skraldespanden i takt med at de bliver mørnede og slidte.. I må se, hvad tiden bringer hos jer, - der er stadig lang tid til :)
Når det bliver tid til at stoppe helt med sutten, så er det en god idé at gøre det på et tidspunkt, hvor der ikke sker store ændringer i hendes liv. Det kan være svært at sige farvel til sutten samtidig med, at man starter i børnehave, samtidig med at man skal smide bleen eller samtidig med, at man får en lillesøster eller lillebror... Det endelige farvel skal helst ske i en periode, hvor der er ro i hverdagen :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder