Svar: 4 mdr, etablering af rytme og natteroderi
Kære M
Tak for dit brev, og dejligt at høre, at du har min bog om børn og søvn :)
Som udgangspunkt er det vigtigste lige nu, at han sammenlagt får sin søvn, og at ydertidspunkterne ligger nogenlunde fast. Det betyder, at det vil være rigtig fint, hvis han står op til nogenlunde samme tid hver dag - og det lyder sådan, da du fortæller, at han ofte sover formiddagslur omkring kl 09.. Og at han puttes til nogenlunde samme tid om aftenen.
Lurene i løbet af dagen - altså imellem hans stå op tidspunkt og hans putte tidspunkt kan så variere, så nogle gange sover han sin længste lur om formiddagen og sover kortere middagslur og 3. lur, andre gange sover han kort lur først på dagen, men en længere middagslur osv. Det er okay, at han på denne måde flekser, så længe han samlet får den mængde søvn, som han har behov for - og generelt virker til at trives.
Hvis han sover kortvarigt og er ked af det, så vil det være rigtig godt, at du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen, men hvis han vågner, virker frisk, glad og veludhvilet, så er det okay at du tager ham op - også selvom han ikke har sovet så længe - og så må du satse på, at han så tager en lidt længere lur næste gang :)
Har du mulighed for at gå til børnehaven, når storesøster skal afleveres? Det ...
... kan være en måde at hjælpe ham til at sove et lidt længere søvnstræk først på dagen. Han kan puttes i barnevognen og derfor sove, når I triller af sted, og du har mulighed for at få sagt farvel til storesøster på en god måde, netop fordi han blot ligger i sin vogn... Samtidig kan han sove videre, når I er hjemme igen - hvor han i bilen måske vågner, når du tager ham ud af autostolen..
Nogle gange kan det også være en god idé at give ham et bad mellem formiddagslur og middagslur. Badet vil stimulere ham rigtig godt både motorisk og mentalt og vil samtidig forlænge hans vågenperiode lidt - og det kan nogle gange være med til at gøre, at han så sover en lidt længere middagslur.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan også nogle gange være en idé, at du lægger dig med ham og ammer ham i din seng - og bliver liggende hos ham, fordi du så med det samme kan være der, hjælpe ham med hænder, kærtegn, evt. en ekstra amning, når han viser tegn på at ville vågne op og på den måde får ham lullet i søvn igen. Det er helt okay at gøre dette, fordi det netop handler om lige nu at hjælpe ham med at få en indre fornemmelse for at have behov for lidt længere lure, så du påvirker hans indre ur, hans cirkadiske rytme :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Håndudmalkning
Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.
- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.
- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.
- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.