Annonce

Annonce

Svar: Hvornår fjernes mælkeerstatningen


19. oktober 2018

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det vil være rigtig godt, hvis I trapper ud af flasken, med den alder jeres datter har nu, og I gør det netop ved at komme mindre og mindre i hver flaske, så i stedet for at hun tilbydes 200 ml, så tilbydes hun 180, 160, 140, 120.. indtil hun helt kan undvære.

Samtidig med dette kan det være en god idé at tilbyde hende et godnatmåltid. For det kan være med til at sikre, at hun ikke vågner kl 05.15, fordi hun reelt er sulten. Et godnatmåltid bør serveres adskilt fra aftensmaden - så hun ikke lærer, at hun kan afvise sin aftensmad og få noget andet, og jeg anbefaler, at man f.eks. adskiller de to ting med et bad.

Et godnatmåltid kan være en portion grød - gerne grovere grød som havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det kan også være rester fra aftensmaden f.eks. en frikadelle sammen med et stykke rugbrød, eller det kan blot være en banan. Hun kan tilbydes en kop letmælk (lun eller kold) sammen med godnatmåltidet eller blot blive tilbudt vand. Og måltidet erstatter på den måde også flasken.

Derudover vil hun have glæde af en putteklud, sovebamse eller lignende, ligesom det kan være en god idé med en godnatsang eller lidt godnatlæsning. Det vil være rigtig godt, at du introducerer dette nu, så samtidig med at hun nu får sin flaske, så puttes hun også med en klud og en godnatsang og i takt med at du trapper ud af mælken, så har hun stadig sin klud og sin sang. Ritualet ligner på den måde det ritual hun er vant ...


Annonce

... til og føler tryghed ved, den eneste forskel er, at flasken gradvist undværes :) Det er således stadig trygt og genkendeligt at blive puttet :)

Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aften kl 17.30-18: Spiser aftensmad, almindelige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker, som spises med gaffel og fingrene og også stadig mad, som moses, og som spises med en ske. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov, får lidt massage osv. for at give ro i kroppen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tilbydes et godnatmåltid ca. kl 18.45-19 og får derefter børstet tænder

Flasken trappes ud, og hun puttes til natten ca. 19-19.30... med putteklud, bamse eller lignende, godnatsang osv. som tager mere og mere over.

Sover uden yderligere til næste morgen, hvor dagen så starter med morgenmad...

Jeres datter vil naturligt drømme meget i denne alder, der sker rigtig mange ting, og der er flere krav i hverdagen - og drømmeaktiviteten er særligt stor hen mod morgenstunden. At hun har tendens til at vågne der, kan derfor også skyldes drømme. På den måde kan der godt være tale om en fase, hvor hun lige nu sover mere uroligt, og det kan godt ændre sig igen. Ofte ligger der dog en rolig periode i 16-17 måneders alderen og i 18-20 måneders alderen kommer der så en ny urolig periode med hensyn til søvn :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce