Svar: Ude med feber?
Kære L
Tak for dit spørgsmål :)
Der findes ikke et helt klart svar på dit spørgsmål om, hvorvidt børn bør være inde eller ude, når de er syge. Det afhænger helt af barnets temperatur og almentilstand, og det må derfor vurderes individuelt...
Normal kropstemperatur ligger omkring 37 grader, når man måler den i endetarmen. Det kan dog godt variere lidt fra person til person, og ofte er vores temperatur også lavere om morgenen, end den er om aftenen.
Man skal have mere end 38 grader i temperatur, for at der er tale om feber. Et barn med forhøjet temperatur skal have rigeligt med væske, og barnet skal afklædes, så det kan komme af med varmen, ligesom det kan have brug for et tyndt bomuldstæppe over sig, hvis det fryser..
Som udgangspunkt må børn gerne lege og være ud af sengen - og kan derfor også godt komme en tur uden for, hvis de har lyst og overskud til det. Men det er vigtigt ikke kun at se på det tal, som termometeret viser, men også se på barnet.
Børn kan godt være rigtigt dårlige ved en temperatur på f.eks. 38.7, hvor man er nødt til at observere dem tæt. Med dårlig mener jeg, at man tydeligt kan mærke, at barnet er påvirket af sin sygdom, måske virker barnet sløv, træt, huden er klamtsvedende og bleg eller er måske rød, varm og hævet, barnet har nedsat appetit, smerter osv. Og et barn kan også sagtens have 39.4 i feber og virke helt upåvirket.. Temperaturen siger derfor ikke nødvendigvis noget om, hvor syg barnet er...
Hvis et barn har det dårligt, vil det ofte slet ikke have lyst til at lege, men i takt med at barnet får det bedre, så vil lysten til at lege naturligt vende tilbage - og det er helt okay, at man her giver barnet mulighed for at komme ud og f.eks. triller en tur med barnevognen eller leger lidt udenfor. Det kan også være med til at give lidt fornemmelse af, hvor frisk barnet er, og hvor meget overskud barnet egentlig har... og dermed også indtryk af, hvornår barnet måske er parat til institutionslivet igen... generelt må det anbefales, at børn har en feberfri dag derhjemme, hvor de kan lege osv. før de kommer tilbage i institution.
Er barnet tydeligt dårlig, så synes jeg ikke, at barnet ...
... skal udenfor, men i stedet observeres tæt indendøre. Man kan skabe frisk luft og sikre et køligt rum ved at åbne vinduer og lukke døre, trække gardiner for osv. Har man feber er det godt at sove køligt.
Har barnet høj feber 39.5-40, så ville jeg personligt heller ikke tage mit barn udenfor, heller ikke selvom barnets almentilstand ikke virkede voldsomt påvirket... og er der tale om et meget lille barn, så ville jeg også være påpasselig med at lade barnet være ude og ville prioritere at observere barnet tæt indendøre. Et lille barn med feber bør efter min mening heller ikke sove ude...
Børn med feber hjælpes bedst ved, at vi hjælper dem med at regulere varmen. Det betyder, at når temperaturen stiger, og barnet derfor fryser, så har det brug for et let lagen eller lignende over sig. Når barnet har det varmt og temperaturen er høj i hele kroppen, så vil det begynde at svede, og her skal vi hjælpe barnet med at få tøjet af, så barnet kan komme af med varmen. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden hjælper tøj på - tøj af efter barnets behov og det kræver naturligt, at vi hele tiden er i nærheden og kan observere barnet og ændringer i barnets almentilstand...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Er barnet meget forkølet, hoster, har generede slimhinder osv. så vil det være godt at vi hjælper barnet med lidt lune drikke, som kan løsne den slim som danner sig. Det kan f.eks. være lidt lun kamille te eller lignende koffeinfri te. Også her kan lidt kølig frisk luft nogle gange være godt, fordi det også kan være med til at løsne slim og lette vejrtrækningen, men det afhænger som sagt meget af barnets almentilstand og må vurderes individuelt.
Jeg tænker, at de første dage, hvor barnet er syg, vil de ofte have høj feber og påvirket almentilstand, og her vil jeg lade barnet være inde, så jeg kan observere barnet bedst muligt. I takt med at barnet får det bedre og selv viser lyst til aktivitet, vil jeg lade barnet lege og prøve at være lidt udenfor, hvis barnet selv viser lyst til det... Så en balance mellem de to ting :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og vil også anbefale jer min bog "Helens bog om børn og sygdom" :)
Rigtig god bedring med dem begge!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.