Annonce

Annonce

Svar: Søvntræning - 3 mdr.


13. oktober 2018

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katrine

Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar og også har læst i min bog om børn og søvn - tak :)

Nu hvor jeres datter er blevet 12 uger, så vil det være rigtig godt, hvis I kan begynde at skabe lidt mere rytme i løbet af dagen. De første to måneder vil børn naturligt sove meget forskeligt, men i 3-4 måneders alderen kan det være en god idé at arbejde på en rytme med tre lure dagligt. Det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen.

Det er hendes stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen og jo senere hun står op, jo senere vil hendes lure ofte også ligge - og jo senere vil hun ofte gå i seng. Jo tidligere rytme hun har, jo tidligere vil hendes puttetidspunkt om aftenen også være. Når det er sagt, så kan det være en god idé, at hun ikke puttes alt for tidligt i denne alder. De fleste børn trives med ca. 15 timers søvn i døgnet, og mange trives godt, hvis søvnen er fordelt sådan, at de sover ca. 10 timer om natten og 5 timer i løbet af dagen - fordelt på 3 lure. Hvis nattesøvnen er meget længere end 10 timer, så bliver det svært at få søvn nok i dagtimerne og hendes lure vil naturligt blive meget korte.. Og det vil være rigtig godt, hvis mindst en af lurene varer 1.5 time eller mere....

Du er derfor nødt til også at se l lidt på hendes samlede søvnindtag i forhold til hendes behov. Du skriver, at hun ofte falder i søvn mellem kl 19-20, og hvis hun så sover til næste morgen kl 07-08 så har hun jo allerede sovet ca 12 timer. Det betyder, at der reelt kun er 3 timers dagssøvn tilbage, og så vil hendes lure om dagen naturligt ikke kunne være særligt lange... :)

Det lyder som om, at hun er tryg og glad for sin babynest.. Det er rigtig fint, den giver hende lidt støtte ved siderne og hun forbinder den tydeligt med at sove nu. Jeg vil derfor foreslå jer, at I begynder at bruge den i løbet af dagen - gerne både, når hun puttes i tremmesengen, og når hun puttes i sin barnevogn. På den måde er der stadig noget trygt og genkendeligt, når hun skal sove, og hun kan på den måde vænnes til at sove et andet sted end jeres favn og dobbeltseng...

Det er super med voksiposen, den må du også meget gerne begynde at bruge. Lige nu er oktober varmere end normalt, men mon ikke det snart bliver lidt køligere og dermed lettere at putte hende, uden at hun får det for varmt. Vær opmærksom på at regulere hendes påklædning i soveposen. Det kan sagtens tænkes, at hun lige nu ikke behøver andet end en tynd sparkdragt og uden trøje eller lignende - for at blive holdt varm nok og stadig føle sig omsluttet og puttet, når hun skal sove.

Det er rigtig godt, at du forsøger med mælk som en fast del af hendes lur, og da hun ikke har taget nok på og du derfor supplerer med flaske, så kan du prøve at give hende mælk af to omgange. Du kan f.eks. starte med at amme hende, så hun stadig spiser hos dig, stimulerer dit bryst og viser at der stadig er et behov - så du stadig ...


Annonce

... producerer mælk - og derefter kan du så skifte hende, gøre hende klar til at sove, putte hende i voksiposen og der så tilbyde hende en flaske. Det vil sige, at hun får flasken imens hun er puttet og får den at falde i søvn på.

Du kan også amme hende, skifte hende, putte hende i hendes babynest og tilbyde hende flasken imens hun ligger i den - f.eks. i barnevognen. Så hun ikke oplever skiftet fra din favn og ned hvor hun skal sove så voldsomt, men får lov til at falde i søvn, der hvor hun ligger :)

Det er generelt en god idé at du forsøger at hjælpe din datter med at sove der, hvor du ønsker, at hun skal sove. Det kan godt forvirre hende, hvis hun falder i søvn et sted og så vågner lidt op og oplever at ligge et andet sted. Det kan være utrygt. Det er også en god idé, at du putter hende i f.eks. barnevognen og triller hende en tur i den, for på den måde at holde hende sovende og påvirke hendes indre ur til at fornemme behov for en længere lur midt på dagen. Samtidig vænner du hende til at sove uden at hun behøver være i favn, når hun puttes på denne måde og hun lærer gradvist at forbinde sin barnevogn med et trygt og dejligt sted at sove :)

Det vil være rigtig godt, at du passerer det tidspunkt, hvor hun plejer at vågne. Det vil sige, at hvis hun har tendens til at vågne op efter 40 minutter, så må du gerne holde vognen i bevægelse indtil du har passeret dette tidspunkt. Du kan også prøve at stå i nærheden, være parat og så berolige hende med hænder, kærtegn, måske en sut eller lignende, når hun efter ca 40 minutter viser tegn til at ville vågne op. Hvis hun er helt ulykkelig og har brug for din favn, så skal du naturligvis tage hende op, trøste, berolige og betrygge - og derefter må du så gerne forsøge at putte hende igen.. hvis du kan :)

Nogle gange kan det være en idé at lægge et bad ind midt på dagen, for at forlænge hendes vågenperiode mellem de to første lure lidt, og også forlænge varigheden af hendes middagslur. Et forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, tilbydes evt. brystet igen, når hun vågner og dagen begynder.

Aktiv, leger, bruger sig selv motorisk og mentalt

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Vågner, leger, pludrer...

Ammes og kommer i bad, som stimulerer hende rigtig godt motorisk og mentalt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost: Flaske og puttes til middagslur, evt. i barnevognen og trilles en tur, så hun får sin længste lur her

Eftermiddag: Ammes, når hun vågner af sin lange lur, hvor hun naturligt vil være sulten/tørstig...

Leger, hygger, pludrer, bruger sig selv motorisk og mentalt

Sen eftermiddag: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Vågner, leger, hygger, pludrer, bruger sig selv motorisk og mentalt

Aften: Ammes/flaske og puttes til natten

Sen aften: Ammes/flaske

Midt nat: Ammes og sover videre

Jeg håber, at ovenstående kan give dig lidt idé om, hvordan en dag kan skrues sammen og lidt rytme i dagtimerne skabes :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce