Annonce

Annonce

Svar: Sover kun med bryst i munden


28. september 2018

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev - og tak for dagsplanen og din fine beskrivelse af jeres forløb og alle dine tanker :) Og velkommen til :)

Som jeg læser dit brev og beskrivelsen af jeres lille dreng, så tænker jeg, at jeres udfordringer handler om især 2 ting:

1) Jeres dreng har det, man kalder for et søvnassociationsproblem
2) Han har brug for mere mad

Da jeres dreng er født knap 6 uger før tid, været indlagt på neonatalafdelingen, haft problemer med maven, refluks osv. så har det være naturligt og også rigtig vigtigt, at I har holdt ham tæt, give ham masser af nærhed og fysisk kontakt, vugget ham, når han skulle sove, givet ham brystet osv. I har derfor ikke gjort noget forkert. MEN.. nogle gange så vil det, der er startet som et trygt og dejligt ritual ændre sig og blive til noget uhensigtsmæssigt og det er sket hos jer.

Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer, det vil sige rutiner, ritualer, bestemte ting, som vi har behov for, for at kunne falde i søvn.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

Jeres dreng har hele sit liv lært, at han kan få bryst, når han skal sove. Han har brug for brystet for at fald ei søvn og han har brug for brystet, for at komme fra et søvnstadie til et andet. Han er altså afhængig af at få bryst for at kunne sove og dermed også afhængig af at kunne ligge tæt op af dig, søge brystet og holde det i munden, for at kunne sove... Og det er naturligt uhensigtsmæssigt, både for ham og for dig. I har begge brug for at kunne sove sammenhængende og uden denne vane :)

Han skal naturligt stadig ammes. Han er 6 måneder gammel, godt 5 måneder korrigeret og mælk skal naturligt indgå som en fast del af hans putteritual. Det er dog meget vigtigt, at han ikke længere falder i søvn med brystet i munden, men oplever at han godt kan overgive sig til søvnen uden at have noget i munden..

Løsningen er ikke nødvendigvis at give ham en flaske, for den kan være en lige så forkert søvnassociation som brystet - der er ikke rigtig nogen forskel her. Men naturligvis har flasken den fordel, at den kan gives af far, så far på den måde kan tage lidt over og mor ikke hele tiden er på. Det lyder dog ikke som om, at jeres dreng på nogen måde er interesseret i sin flaske og det lyder også som om, at du har masser af mælk, så umiddelbart er der ikke grund til at kæmpe for flasken... MEN, så længe han ligger hos dig i din seng, så vil han naturligt søge brystet igen og igen - og falder han i søvn i din seng og derefter flyttes, så vil han blive ked af det, fordi han så vågner op og registrerer, at han ligger et andet sted...

Da han er så brystafhængig og så vant til din favn, som han er, så vil det sandsynligvis være svært for ham, hvis du fra den ene dag til den anden fjerner begge dele fra ham. Men du er nødt til at adskille bryst og søvn...

At tage det i etaper lyder til at være nødvendigt. Og i første omgang tænker jeg, at du skal skære antallet af amninger ned. Dette hænger sammen med næste problemstilling - at han skal have mere mad. Han skal ikke spise større portioner, men du bør tilbyde ham flere skemåltider dagen igennem. Det er bedre, at han spiser ¾-1. dl. 3 gange dagligt eller spiser 1.5 dl. på en gang.

Lige nu vil det være rigtig godt, hvis du kan give ham 3 skemåltider dagligt - det lyder som om, at han trives med de to, og det vil være fint, at du øger ham til 3. Når han så bliver lidt ældre, om måske 3 ugers tid, så kan du begynde at indføre lidt mellemmåltider også, så han for 3 hoedmåltider morgen, frokost og aften, og derudover tilbydes mellemmåltider formiddag og eftermiddag. Sammen med ...


Annonce

... skemaden skal han tilbydes vand af kop og han skal ikke længere ammes og på den måde toppes op med mælk efter indtag af skemad. Han skal tilbydes skemad, når han vågner og tilbydes brystet før han sover og det betyder, at der går 1-1.5 time imellem tilbud om skemad og tilbyd om brystet ego at der går 3-4 timer imellem hans amninger.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser derfor således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Tilbydes morgengrød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Tilbydes grød (anden slags end morgen) eller tilbydes grøntsagsmos. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13.30

Eftermiddag 16: Ammes, når han vågner af sin lange lur

Aften 18: Tilbydes grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes - og kommer i bad - ammes igen efter badet og puttes derefter til natten ca kl 19.30-20


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover videre

Midt nat 03: Denne amning trappes gradvist ud...

Hvis du følger disse amninger, så får hans sit behov for skemad og mælk tilstrækkeligt dækket og det vil være rigtig godt, hvis du kan komme væk fra, at han hele tiden "slatspiser" lidt ved brystet. Når der går længere tid mellem amningerne, så vil han måske begynde at tage bedre fra og derfor også spise mere effektivt. Det sker dog nok ikke af sig selv, og derfor er du nødt til at putte ham fra dig, når han skal sove. Du er nødt til bevidst at arbejde på, at han ikke længere falder i søvn med brystet i munden.

Hvis du lige nu vil bibeholde at sove ammen med ham, så kan du godt vælge dette, men du skal trække brystet til dig, før han sover helt. Det vil sige, at du skal lirke brystet ud af munden på ham, hvis ikke han slipper af sig selv. Du skal helst nå dertil, hvor han dier hos dig, slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og sover. Du kan stadig ligge sammen med ham i dobbeltsengen, berolige ham med dine hænder, kærtegn osv. som nu - men yderligere bryst skal han ikke have.

Det er vigtigt, at du sover med en t-shirt eller lignende, så han ikke længere har fri adgang til brystet, men så det er dig, der styrer, hvornår han kan ammes, og hvornår han ikke kan.

Efter amningen sen aften, vil det være rigtig godt, hvis du kan putte ham over i egen seng, så han sover der om natten. Faktisk kan det måske hjælpe jer, hvis du kan koble hans seng til din seng, det vil sige fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. Du skal naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt! Ved at koble jeres senge sammen, så kan du øge den fysiske afstand mellem jer. Du kan give ham nærheden ved at han stadig ligger ved siden af dig og du kan lægge en hånd på hans brystkasse osv. så han kan mærke dig, men samtidig vænnes han også til at være i egen seng om natten.

Det bliver naturligt hårdt for ham, når du pludselig ændrer på de vaner og ruiner I har lært ham indtil nu... og derfor vil han godt kunne græde og protestere. Nogle gange er det bedst, at du er der, så han stadig har sin mor - selvom han ikke får brystet, så er mor der. Han behøver ikke undvære begge dele. Andre gange er det bedre, hvis far tager over og mor ikke er der, fordi far ikke dufter af mælk og derfor lettere kan aflede ham og far kan stadig give masser af nærhed og tæt kontakt, men jo af gode grunde ikke amme. I må se, hvad der vil være bedst hos jer :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, og at det giver et let skub til at komme videre og få skabt nye rutiner, som på sigt vil være rigtig gode for jer alle tre :)

Jeg vil anbefale jer to af mine bøger "Helens bog om børn og søvn" og "Helens bog om børn og mad". I førstnævnte kan I læse meget mere om søvnsassociationer, om at lære at sove uden bryst om natten osv. I min bog om børn og mad, kan I finde dagsplaner, opskrifter og guides igennem fra måned til måned og indtil jeres dreng er 18 måneder gammel :)

Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at høre, hvordan det går :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce