Svar: Dagsrytme II
Kære Maja
Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit svar - og det er rigtig fint, at du skriver tilbage, jeg vil naturligvis gerne uddybe :)
Det er jeres datters alder og det faktum, at du fortalte, at hun er begyndt at vågne mere op og søge jeres tryghed og nærhed, som gjorde, at jeg anbefalede, at I nu forsøgte at putte hende i seng, før hun sover helt. Nogle gange vil det, som er startet som et naturligt og trygt ritual ændre sig og blive uhensigtsmæssigt - og det er vigtigt at sikre sig, at jeres datter ikke vågner og søger jer, fordi hun begynder at forbinde f.eks. jeres favn med stedet, hvor hun skal sove.
Det er dog ikke sikkert, at dette spiller ind, når du fortæller, at hun ofte ikke græder i sin seng og de gange, hvor hun er vågnet med gråd, har hun ligget hos jer - altså der, hvor hun er faldet i søvn. Du fortæller også, at hun ikke falder i søvn i jeres favn, men ligger ved siden af jer i sengen, hvor hun får flaske og holder i hånd til hun sover - og det er rigtig fint. Derfor må I gerne bibeholde denne rytme, hvis I synes, det fungerer godt...
Når det så er sagt, så kan det være en god idé at kombinere de to ting nu - så hun puttes i egen seng, men denne kobles til jeres seng. Det vil netop give jer mulighed for at vænne hende til egen seng, så hun fremadrettet forbinder denne med stedet, hvor hun skal sove - og samtidig kan I stadig være lige ved siden af hende, holde en beroligende hånd på hende osv. så hun kan mærke, at I er der:) Man kan sige, at det blot er den fysiske afstand mellem jer, som I forsøger at øge lidt på denne måde, hun falder i søvn, som hun plejer og er helt tryg ved det at sove....
Det kan ofte være nødvendigt at være hos hende indtil I fornemmer, at hun er kommet videre i søvnen og har passeret det tidspunkt, hvor hun har tendens til at ville vågne op. Alternativt kan I vælge gå fra hende, når hun er faldet i søvn og så gå ind til hende, når I erfaringsmæssigt ved, at hun vil begynde at vågne op, så I står parat til at hjælpe hende videre efter f.eks. 30-40 minutter, hvis hun ...
... har behov for det, og derefter så går I så igen.
I kan også forsøge at gøre det, at I tilbyder hende flasken af to omgange. Det vil sige, at I kan forsøge at give hende ½ flaske, derefter skifte hende, så hun vågner lidt op til dåd, svøbe hende i dynen eller putte hende i sovepose eller lignende - og derefter så tilbyder I hende anden halvdel af flasken, hvorefter hun så falder i søvn. Ved på den måde at forlænge putningen med en lille opvågning undervejs og mælk af to omgange kan man nogle gange undgå opvågningen efter en halv time.. så det er også et forsøg værd :)
Nogle børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet, hvilket både hænger sammen med alder, udvikling og søvnens naturlige fysiologiske ændringer, - men som også hænger sammen med de vaner og rutiner, vi lærer vores børn. Det vil ofte være sådan, at børn i nogle perioder har brug for vores hjælp og i andre perioder fint sover igennem uden, at vi behøver hjælpe dem. F.eks. er det for mange børn svært i 3-6 måneders alderen, og så kan der godt komme en mere rolig periode, og så omkring 8-10 måneders alderen kan det pludselig være svært igen. Der er også mange børn, som vænnes til at skulle være i bevægelse, hoppes med på en pilatesbold eller vugges i favnen igen og igen for at sove - og de kan så have svært ved at sove selv, fordi vi har givet dem denne uhensigtsmæssige vane...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tryghed er alfa omega, for at få børn til at sove godt. Og det er helt naturligt, at vi skal hjælpe vores børn med at finde roen og overgive sig til søvnen.. I begyndelsen skal man derfor heller ikke være bange for at give barnet "dårlige vaner", men stille og roligt skal vi naturligt hjælpe dem med så lidt aktivitet som muligt - netop for gradvist at vænne dem til, at de godt kan sove på egen hånd om natten.
Jeg håber, at dette er svar nok på dine spørgsmål - fortsat held og lykke :)
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvn, de forskellige udfordringer i forskellige aldre, og hvordan du kan hjælpe dit barn bedst muligt her :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder