Annonce

Annonce

Svar: Stop af ble


19. september 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev, jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig omkring blestop :)

De fleste børn begynder at vise tegn på at ville smide bleen, når de er omkring 2.5 år gamle, nogle lidt før, og andre først lidt senere - og selvom jeres dreng nu er 28 måneder, så er det ikke sikkert, at han er klar endnu.. at blive renlig er nemlig en fysiologisk proces.

At være fysiologisk parat betyder, at han skal kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Hvis du er i tvivl, om han kan dette, så kan du prøve at skifte ham med ca. 3 timers interval i nogle dage. Nogle gange kan det være en idé at lægge et engangslommetørklæde i bleen, fordi det så er lettere at se om det er vådt :)

Derudover har renlighed 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Og du fortæller netop, at jeres dreng er god til at sige til, når han har lavet i bleen. Han kommer og beder om at få en ble på - så han er altså lige nu i første fase, hvilket er rigtig godt :)

Det er altid lettest at træne renlighed, hvis barnet selv kommer og siger, at det gerne vil prøve uden ble. Det er det bedste udgangspunkt, hvis jeres dreng selv viser interesse og lyst til at samarbejde, så går det ofte lidt lettere. Nogle børn har dog brug for at vi hjælper dem med at fornemme, at det er tid til at forsøge toilet eller potte, og det er vigtigt, at dette i begyndelsen foregår lidt som en leg, hvilket nok er det, de forsøger i vuggestuen, når de opfordrer børnene til at prøve at sidde på toilettet :)

Jeg anbefaler ikke, at man tager bleen af for hurtigt, men at man i stedet indfører faste toilettider. I kan f.eks. starte om aftenen, hvor han kommer i bad, og alligevel får alt tøjet af, her kan I opfordre ham til at prøve toilet eller potte og så rose ham, hvis der kommer noget. Stille og roligt kan I så indføre toilettid om morgenen, når han vågner og gradvidst øges toilettiderne til at være i løbet af dagen.

Når I begynder med de faste toilettider, så er det vigtigt, at I ikke spørger ham "skal du tisse?", for så kan du være sikker på, at han siger nej. I stedet skal I tage ham i hånden og følge ham ud på toilettet og sige f.eks. "kom, du skal lige ud at tisse, før vi kører". Det at skulle på toilettet, ...


Annonce

... før man f.eks. kører, er på den måde en naturlig regel, som gælder jer alle sammen og ikke kun ham :) De faste toilettider kan være om morgenen, når I står op, om aftenen i forbindelse med badet, før I kører hjemmefra, før han løber ud for at lege, i forbindelse med måltiderne osv.

Bleen fungerer som en sikkerhed og som et par bukser, der trækkes op og ned. Hvis den er tør, så roses han før det, og bleen kan bruges igen. Hvis bleen er våd, så roses han for at forsøge, og så er det jo godt, at han har ble på og næste gang, så forsøger I at nå det, før bleen igen bliver våd - fordelen ved bleen er, at selvom han måske når at tisse lidt, så kan bleen stadig bruges, hvor hans underbukser altid skal skiftes, hvis de bliver våde. Dermed er bleen en succesoplevelse, hvor våde bukser altid er et nederlag. Uanset hvad der sker, så er bleen en positiv oplevelse.

Nogle gange kan det være en fordel at træne renlighed om sommeren, fordi netop sommermånederne giver mulighed for, at han kan løbe med bar numse, og det kan være med til at "skubbe lidt til faserne", fordi han mærker og ser, at han tisser og dermed bliver opmærksom på, hvad det er for signaler, han skal lægge mærke til. Om sommeren har han naturligt også mindre tøj på, og det er lettere at nå toilettet end om vinteren, hvor han skal ud af l lange bukser, flyverdragt osv. Det går let galt, hvis der er for meget tøj, som skal smides før man kan tisse...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være normalt, at han bliver renlig om dagen, før han bliver det om natten. Mange børn har brug for en ble om natten, til de når skolealderen.

Da I så småt er igang, og han begynder at få lidt fornemmelse for at skulle lave på toilet i stedet for i bleen, så vil det være rigtig godt, hvis I kan læse bøger om renlighed. Det kan også hjælpe ham til at fornemme, at det er noget I måske skal begynde på i løbet af de næste måneder.... Du skal naturligvis forsøge at finde nogle billedebøger, som passer til børn på ca. 2.5 år. Det kunne f.eks. være "må jeg kikke i din ble?", som handler om en lille mus, der går rundt og kikker i alle dyrenes ble.. og til de lidt større børn (fra ca 3 år) er der f.eks. bogen "Hr. Pølle", som er til børn, der synes det er svært at gå på toilettet. Det kunne også være bogen "Væk med våde bleer" af Lena Lamberth som beskriver forskellige situationer med børn og toiletvaner... eller "Den lille prinsesse: Hvor er min potte?" af Tony Ross.

Der findes rigtig mange, en tur på biblioteket kunne være en god idé :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med blestop hos jer:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce