Annonce

Annonce

Svar: Ammefælden - dagslure /natten


12. september 2018

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Først - det er helt normalt og meget fint, at du ammer din datter, som en fast del af hendes putteritual. Små børn skal naturligt tilbydes mælk, før de puttes. Når du ammer din datter, så udskilles der blandt andet hormonet oxytocin, som hjælper hende med at slappe af i kroppen, finde roen og overgive sig trygt til søvnen, og så får hun samtidig mælk i maven, hvilket sikrer, at hun kan sove et lidt længere søvnstræk, før hun har brug for mælk igen.

Du har altså ikke gjort noget forkert, og der er intet forkert i, at din datter søger brystet, før hun puttes. Det er helt, som det skal være og faktisk lige efter bogen. Samtidig fortæller du, at hun ofte slipper brystet af sig selv, hvorefter hun flyttes til egen seng, eller også fjerner du brystet fra hende, før hun sover helt og putter hende derefter. Det er super godt!

Amning før søvn er kun et problem, hvis barnet begynder at blive uhensigtsmæssig afhængig af brystet, det vil sige, hvis barnet får et søvnassociationsproblem. For det betyder, at din datter så ikke vil kunne komme videre i søvnen, uden at du tilbyder hende brystet igen og igen. Hun vil altså begynde at vågne en gang i timen, eller hver gang hun skifter søvnstadie og vil have brug for dit bryst, for at kunne komme videre i søvnen. Og det skal man naturligvis være opmærksom på om sker - men lige nu er det slet ikke tilfældet hos jer, tværtimod. Faktisk sover din datter mange timer sammenhængende og kan om natten sove 6-8 timer uden mælk - hvilket er mere, end man kan forvente af hendes alder, så hun er ikke blevet uhensigtsmæssigt afhængig af brystet. Ro på her :)

Din største udfordring er faktisk, at hun sover så lang en nattesøvn som hun gør. Jeg anbefaler normalt 4 amninger i 7 måneders alderen, og at disse 4 amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Når amningerne ligger her, så sikrer de plads i maven til skemad i løbet af dagen og sikrer samtidig en stor del af væskebehovet. Selvom hun drikker vand af kop, så vil det være svært at drikke tilstrækkeligt store mængder vand, og hun har også stadig brug for sin mælk, så mælkebehovet dækkes godt via 4 amninger....

Men, din datter ammes ofte kun en gang om natten eller springer amningen om natten helt over, og det betyder naturligt, at hun vil have ekstra behov for amningerne om dagen. Hvis hun ikke ammes sen aften og tidlig morgen, så skal hun ammes formiddag og eftermiddag - og det vil så igen gøre, at det bliver svært for dig at lære hende at sove uden bryst om dagen, med ...


Annonce

... den alder hun har... Du er derfor et eller andet sted nødt til at vælge, hvad du lige nu helst vil prioritere, for mælkebehovet skal hun have dækket og spørgsmålet er, om du vil forsætte som nu, fordi det fungerer godt, eller om du vil begynde at sikre hende mindst et måltid i løbet af natten. Enten sen aften, før du selv går i seng eller tidlig morgen kl 04...

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 amninger i døgnet, og jeg anbefaler, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Med dette in mente, så kunne en løsning hos jer godt være den, at du bibeholder nuværende rytme, altså bibeholder amning før formiddagsluren indtil hun er 8-9 måneder og så bibeholder amning kl 04, eller hvornår hun vågner og melder sig om natten. På den måde kan hun stadig få 4 amninger nu, og når hun så bliver 8-9 måneder, så kan hun få de 3 amninger, der kan ligge før middagslur, aften og kl 04... Så hun stadig får sit behov for mælk dækket, og så hun på det tidspunkt lærer at sove uden brystet før formiddagsluren. Hun skal altså stadig lære det, men bliver lidt ældre, før I kan øve dette...

Indtil da vil det være rigtig godt, at du som nu hjælper hende med at slippe brystet før hun sover helt og putter hende ned i seng eller barnevogn, lige der hvor hun registrerer, at hun puttes fra dig, forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove, men lærer at overgive sig til søvnen uden at have brystet i munden og uden at skulle vugges i din favn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er ikke nogen idé i, at du begynder at tilbyde hende flaske. Du har masser af mælk og hun trives rigtig godt med amning - I trives begge med amning, som jeg læser dit brev. Det anbefales, at du ammer hende til hun er mindst et år, og i 10-12 måneders alderen vil hun have behov for 2 amninger i døgnet. Disse to amninger kan ligge enten før middagslur og aften, eller aften og kl 04.. alt efter jeres dagsplan og rytme på dette tidspunkt. Hvis hun skal i dagpleje eller vuggestue, før hun er 1 år, så kan det være en god idé, at du arbejder på at fjerne amningen før middagsluren der. Men hvis du holder barsel til hun er et år, så kan du roligt bibeholde amningen før middagsluren indtil da, og bibeholde amningen om aftenen, og så lade hende sove hele natten igennem...

Den rytme hun har nu og måden du beskriver hende på, kan derfor godt fungere, når hun bliver ældre, og som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget, som fungerer:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad du kan forvente og hvornår - og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke - glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce