Svar: Mad til spædbarn
Kære Zadeh
Tak for dit brev:) Det lyder som om, at I er kommet fint igang med skemaden, og det er meget fint, at du lige nu tilbyder din dreng grøntsagsmos en gang dagligt.
Du skal som udgangspunkt ikke komme frugt i grøntsagsmosen, men forsøge at give ham grøntsagsmosen, som den er. Hvis du tænker, at han vil være glad for den sødme, som frugten giver, så kan du godt variere med lidt sødere grøntsager som f.eks. gulerod eller specielle sweet potatoes, men det er faktisk rigtig godt, hvis han spiser grøntsagsmos som ikke er for sødt. Du kan f.eks. lave grøntsagsmos af gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli, squash.... og variere på kryds og tværs... brug evt. kartoffel som basis og tilsæt nogle af de andre grøntsager, som variation :)
Du må også meget gerne variere mellem grøntsagsmos og grød. Du kan starte med de milde grødtyper som majsgrød, risgrød, hirsegrød, boghvedegrød og quinoa. Grød lavet af f.eks. majsmel og rismel vil få en cremet konsistens, som kan være lettere for ham at spise i starten. Og stille og roligt kan du så gå over til grød lavet af f.eks. hirseflager, boghvedeflager og quinoaflager, som gør grøden lidt mere "fnugget" i konsistensen. Han bør ikke tilbydes risgrød og ...
... quinoagrød dagligt, men det må gerne indgå som en del af en varieret kost.
Når han kan spise ½-¾ dl. grød eller mos til frokost og det går fint, så kan du begynde at tilbyde ham lidt skemad om aftenen også, så han får skemad to gange dagligt. Det vil her være rigtig godt, hvis det ene måltid er grød og det andet måltid er grøntsagsmos, så han på den måde får variation.
Stille og roligt kan du så variere grøden og smagen lidt ved at komme lidt forskelligt frugtmos på grøden som topping. En grød smager og ser meget forskellig ud alt efter om der er sveskemos, pæremos eller jordbær mos på - og frugt og bær kan på den måde være med til at give lidt variation, samtidig med at det også kan være med til at holde maven igang naturligt. Sammen med sin skemad skal han tilbydes vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Han behøver altså ikke frugt endnu - men det kommer stille og roligt i takt med, at han skal tilbydes mere og mere variation. Og når han bliver 6 måneder, vil det være fint, at du tilbyder ham lidt frugt hver dag :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil anbefale dig at købe min bog "Helens bog om børn og mad", hvis du ikke allerede har den :)
Rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.