Annonce

Annonce

Svar: 2 måneder og søvnrytme


7. september 2018

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Athenas mor

Tak for dit brev, tillykke med den lille pige - og velkommen til :)

Den rytme Athena har lyder meget fin i forold til hendes alder. Når børn er 2 måneder gamle, så sover de faktisk meget forskelligt. Det betyder, at nogle børn sover to meget lange lure, og andre børn sover 4 kortere lure i løbet af dagen - og begge dele er helt normalt.

Jeres datter sover ofte netop 4 lure dagligt, og samlet får hun ca. 5-6 timers søvn i løbet af dagen. Det er lige efter bogen :) Hun går tidligt til ro for natten og står derfor også tidligt op - og det må hun gerne. Ofte ligger hendes nattesøvn mellem kl 19-06, så hun om natten sover ca. 11 timer naturligt afbrudt af mælk - og det er super. Du skal derfor ikke ændre noget lige nu :)

I takt med at hun bliver ældre, så vil hendes rytme sandsynligvis begynde at ændre sig lidt. Det sker ofte i 3-4 måneders alderen. Gradvist vil hun begynde at bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt. Hun kommer ud over det, man kan kalde "spædbarnsfasen" og bliver en mere aktiv lille baby, og det betyder, at hendes vågne perioder begynder at blive lidt længere, hun vil få flere og flere stimuli, bruge sig selv mere og mere motorisk, dreje omkring, trille osv. Og i denne alder ændrer søvnen sig også fysiologisk, så den i sammensætning begynder at minde mere og mere om den søvn, vi voksne sover... Derfor vil der naturligt ske gradvise ændringer nu og de næste 1-2 måneder - og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, som fungerer :)

Det vigtigste lige nu er, at du bibeholder den tryghed, som jeres datter føler ved at sove. Det er grundlæggende det vigtigste for at skabe gode søvnrutiner fremadrettet, at hun ...


Annonce

... er tryg ved at sove og forbinder det at skulle sove med noget som er dejligt og rart.

Det er også en god idé, at du forsøger at holde lidt fast i rytmen på den måde, at hun sover ca. 10-11 timer om natten og 5-6 timer i løbet af dagen og ikke pludselig begynder at bytte rundt på nat og dag. Ligesom det er godt ikke at tale, tænde for meget lys osv. om natten, så hun lærer, at om natten sover man, og det er om dagen, at man er aktiv. Men når det er sagt, så vil mange forældre opleve, at børn i 3-4 måneders alderen begynder at gå sent til ro for natten, og det vil være naturligt og ikke tegn på, at de er ved at vende rundt på døgnet. Her må du se, hvad tiden bringer.

Det er en god idé, hvis du kan tilbyde hende mælk som en fast del af putteritualet. Det hjælper hende med at koble fra, finde roen og overgive sig til søvnen, og samtidig sikrer det en lidt længere lur. Hvis hun har fået mælk, en time før hun puttes, så vil hun naturligt ikke kunne sove så længe, før hun vågner og melder sig og er sulten igen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er super fint, at du altid forsøger at vurdere, om hun vågner, fordi hun er udhvilet og derfor skal op, eller om du skal hjælpe hende lidt videre ind i søvnen med kærtegn, trille hende lidt eller lignende. Og det er dejligt, at hun sender tydelige signaler, så hun er nogenlunde let at aflæse her :)

Så ja, det lyder som om, at I er inde i en god og alderssvarende rytme lige nu, og I skal lige nu blot fortsætte som hidtil og glæde jer over det med ro i sjælen :) Og så krydser jeg fingre for at det fortsætter! Og så tager vil det hen af vejen :)

Jeg glæder mig til at følge jeres familie fremadrettet og håber at I har fået lidt ro med på vejen her :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annonce