Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner - 19 mdr.


5. september 2018

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jette

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig, og det er super fint, at du sender mig jeres dagsplan, så jeg har lidt fornemmelse af jeres datters rytme.

Mit umiddelbare indtryk er, at I putter jeres datter lidt for tidligt. Hun er ikke parat til at sove, når klokken er 18.45 og sover derfor først efter lang tid - og hendes egentlige puttetidspunkt passeres, fordi hun ligger i sin seng og bliver frustreret over at skulle sove, når hun ikke er træt og parat nok. Derfor ender hun med at være vågen for længe og ender egentlig med at blive lidt overtræt, før hun endelig kan overgive sig til søvnen.

Det gennemsnitlige søvnbehov for jeres datter er 13 timer i døgnet, og jeg tænker, at det vil passe rigtig fint, hvis hun f.eks. sover 2 timer til middag og ca. 11 timer om natten. Det betyder, at hun f.eks. kan sove fra kl. er 19.30 til 06.30...

Hvis hun gennem de sidste 5 måneder er blevet puttet en lille times tid, før hun egentlig har været parat til at sove, så har hun lært, at putningen skal vare en time. Og det betyder, at hun kan have svært ved at sove før, fordi ritualet består i at hun skal ligge og pludre, få læst historie, I sidder og nusser, går frem og tilbage osv. Det er det hun har lært og det er sådan ritualet er. I må meget gerne bibeholde ritualet med at sidde der, nusse, læse lidt eller tale lidt om dagen - det har hun glæde af med den alder hun har nu. Ligesom en puttebamse, sutteklud, slaskedukke eller lignende kan være en rigtig god idé - den kan fungere som substitut for jer. Og det er også fint med musiccure, hvis I fornemmer, at det giver hende ro og hjælper hende med at koble fra.

Jeg vil dog anbefale, at I prøver at putte hende ca 19.30 og at samtidig hermed holder fast i dagsrytmen, så hun kommer op omkring 06.30 - uanset om det er hverdag eller weekend. Så hun sover ca. 2 timer til middag og så vil det være rigtig godt, hvis I om aftenen kan tilbyde hende et godnatmåltid før sengetid. Det vil sige, at en aftenrutine kunne se således ud:

Aften 17.30: Aftensmad. Hele familien spiser sammen, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad, ...


Annonce

... frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov, får lidt babymassage osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød eller en portion havregryn med lidt mælk, vand af kop. Ca kl 19-19.15 og får herefter børstet tænder.

Puttes til natten ca. 19.30 med kærtegn, putteklud, godnathistorie, musiccure...

Det er vigtigt at ramme søvntoget.. Det er en billedlig beskrivelse af, hvornår hun er parat til at sove. Du skal forestille dig, at der kører et søvntog med de søvnhormoner, som vil hjælpe hende med at overgive sig til søvnen, og det er vigtigt at springe på toget, når det holder ved perron.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Igen kan sove på kommando - det kan vi ikke, og det kan vores børn ikke. Det er søvntoget som bestemmer, hvornår vi er parate til at sove. Og hvis man kommer for tidligt til toget, så ligger man og venter, bliver frustreret og kan ikke sove. Og kommer man for sent til toget, så er det lige så frustrerende, så er man nødt til at stå på perronen og vente på næste tog... Det er altså både frustrerende at komme for tidligt og komme for sent...

Søvntog kører ofte med 20 eller 40 minutters køreplaner, og det betyder, at hvis barnet ikke er parat til at sove, når vi forsøger at putte, så kan det være en god idé at rykke tidspunktet 20 eller 40 minutter. Og hos jer lyder det som sagt som om, at tidspunktet skal rykkes til 40 minutter senere, så hun fremover puttes ca. 19.30 i stedet for 18.45...

Og så er der lige et par ting jeg vil nævne - det ene er, at storesøster på 5 år har brug for ca. 11 timers søvn i døgnet, så for hende passer det måske meget godt at sove fra kl. ca. 19 til 06... Samtidig er børn naturligt forskellige, så når der er tale om gennemsnit, så sover nogle børn naturligt lidt mere og andre lidt mindre :)

Og med hensyn til renlighed, så skal du være forberedt på, at det ikke er sikkert, at din datter vil være parat til renlighed med den alder hun har. Nogle gange kan man godt opleve en interesse for potte i 1.5 års alderen, men den kan godt forsvinde igen. Så selvom det nogle gange lykkes både at tisse og lave på potten, så pas på ikke at tage bleen af hende for hurtigt - hun behøver ikke være renlig endnu :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce