Svar: Søvnbehov og dagsrytme for 11-måneder gammel dreng
Kære Du
Overgange er altid svære og det er overgange som handler om søvn også. Det lyder som om din søn endnu ikke helt har vænnet sig til kun at sove to gange dagligt og det vil være normalt at børn nogle gange har behov for mere søvn end andre gange.
Jeg tror tror dog at det vil kunne hjælpe jer at lade lidt længere tid gå før han sover sin morgenlur og i stedet lade ham sove en formiddagslur. På sigt vil det så igen kunne ændres til en middgslur.
Ligenu foreslår jeg derfor at du forsøger at lege og aktivere din søn om morgenen og så putter ham til formiddagslur ved 9-9.30 tiden. Lader ham sove en times tid, eller hvad der passer og så putter ham igen efter frokost og lader ham sove til om eftermiddagen f.eks. kl 15. På den måde vil han forhåbentlig kunne være lidt mere frisk om aftenen og dermed også have energi til at kunne spise lidt mere aftensmad. Det lyder jo bestemt som om han simpelthen er for træt til at spise på det tidspunkt.
Det er super godt at du ikke længere ammer om natten og det er faktisk også rigtig fint at du ikke giver flaske (så får I jo ikke problemer med at komme af med den:o)) Med den alder jeres dreng har nu, kan han sagtens få sit mælkebehov dækket ved at få mælk af en kop/glas, få en portion yoghurt, ost, mælk på grød osv. Fra nu af og frem mod 1 års alderen skal hans mælkebehov nedsættes til ca 500ml i døgnet (alt incl.) og det vil være hans behov fremover, ...
... også når han er blevet et år. Han har altså brug for mælk, men kan sagtens få sit behov dækket uden bryst eller flaske.
En dagsplan kunne se således ud:
6.30 Vågner og får øllebrød/havregrød med mælk og lidt frugt. Leger og hygger.
ca. 8.30 ½ bolle med ost, samt lidt frugt, måske lidt juice eller mælk af kop.
9-9.30 puttes, sover formiddagslur. Vågner og leger
11.30 Tilbydes frokost, rugbrødssnitter med forskelligt pålæg og tilbehør af kogt gulerod, ærter, majs osv. (spiser han det der, så behøver du ikke være så bekymret for indtaget om aftenen)
12.30-13 puttes til eftermiddagslur og må gerne sove til 15-15.30. Leger og hygger
15.30-16 tilbydes lidt eftermiddagsmad som f.eks. en lille portion A38 med drys, lidt frugt, måske en ½ bolle med smør og mælk at drikke.
Leger og hygger
17.00 tilbydes lide 'før aftensmad' som lidt ærter, majs, pebberfrugt, gulerod osv. igen fordi han har lyst til lidt på dette tidspunkt og forhåbentlig ikke er alt for træt. Spiser han lidt her behøver du igen ikke bekymre dig om indtaget til aftensmaden. Han kan sidde med lidt imens du laver aftensmad.
18-18.30 Aftensmad, som I andre spiser og evt lidt frugtgrød med mælk som dessert
19-20 puttes

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er naturligvis meget skematisk og det er kun et forslag, men forhåbentlig kan det give dig en idé om en dagsrytme for en dreng på 11 mdr.
Fortsat held og lykke og det glæder mig meget at du er glad for min side:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.