Annonce

Annonce

Svar: Starte på skemad - 4 mdr.


25. august 2018

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Zadeh

Tak for dit brev og fine spørgsmål om skemad :)

Din dreng skal ikke nødvendigvis starte med skemad, blot fordi han nu er 4 måneder gammel. Det anbefales, at du starter når han tidligst er 4 måneder (17 uger) og senest, når han er 6 måneder. Og det betyder, at de næste par måneder skal du prøve at lægge mærke til nogle af hans signaler, og hvorvidt han virker parat.

Han skal være både fysiologisk parat og mentalt parat. Det betyder, at hans mave skal være i stand til at nedbryde fastere føde, hans afføring skal være blød, han skal prutteo og have gode tarmlyde osv. Han må også gerne være begyndt at savle og danne mere mundvand. Det er tegn på, at der begynder at ske nogle enzymændringer. Og så er det også vigtigt, at han kan holde hovedet selv, dreje sit hovedet bevidst efter skeen og også er i stand til at åbne munden og tage imod skeen.. det kan du se, når du f.eks. giver ham d-dråber på en ske.

Den mentale parathed handler om, at han skal virke interesseret. Når du sidder med ham på skødet, så skal han følge din mad med øjnene, prøve at række ud efter din mad, virke søgende, smaske og med sit kropssprog vise dig, at det her synes han er rigtigt spændende.

Et tegn er også, at mælken ikke længere mætter ham. At han f.eks. begynder at vågne flere gange om natten og søger efter at få ekstra mælk. Og i første omgang er det derfor ofte en rigtig god idé, at du forsøger at øge hans indtag af mælk, og hvis dette så ikke viser sig nok, så vil det være godt at begynde med lidt skemad.

Jeg anbefaler, at du starter om dagen f.eks. til frokost. Du skal starte langsomt op og kun tilbyde ham små smagsprøver af f.eks. lidt grød. Det kan være færdiglavet grød eller hjemmelavet grød af f.eks. majs, hirse, boghvede, ris... Det er alt sammen milde grødtyper, og du må gerne variere ...


Annonce

... mellem dem. Risgrød bør ikke gives dagligt.

Stille og roligt så øger du mængden af skemad, og når han kan spise ½-¾ dl. grød til frokost, så kan du begynde at tilbyde ham lidt grøntsagsmos om aftenen. Det er bedre, at du giver ham ½-¾ dl. skemad to gange dagligt end at du giver ham 1-1.5 dl. skemad på en gang i starten, så hans mave stadig kan følge med, så der er plads til mælken og så han samtidig også får lidt variation.

Mælken skal komme ud over skemaden, så du skal ikke skrue ned for hans mælkeindtag endnu og sammen med skemaden skal han tilbydes vand af kop. Hvis du laver grød og mos selv, så skal du tilsætte modermælkserstatning og fedtstof, så du på den måde energiberiger maden ekstra. Hvis du giver ham færdiglavet grød, som blot skal blandes op med vand, så vil der normalt være tilsat mme i dette og fedtstof behøves ikke.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis din dreng starter på skemad allerede nu, så vil overgangsperiode naturligt tage længere tid, end hvis man først starter kort før 6 måneders alderen, og det er helt okay. De vil ofte være sådan, at han så starter med skemad en gang dagligt nu, og måske vil han i 5 måneders alderen kunne øges til to måltider. Omkring 6 måneders alderen kan du så indføre morgengrød og små mellemmåltider... Hele tiden skal han tilbydes vand af kop samt med skemaden og også amning/flaske, som han plejer.

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg dig igennem fra de første smagsprøver - hvad han skal have, hvor meget og hvordan, der er opskrifter, dagsplaner osv. Og bagerst et fødevareleksikon, hvor du kan slå op, hvis du bliver i tvivl om, hvad han må få... bogen guider dig igennem fra 4-18 måneder... Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med skemaden :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce