Annonce

Annonce

Svar: Starte på skemad - 4 mdr.


25. august 2018

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Zadeh

Tak for dit brev og fine spørgsmål om skemad :)

Din dreng skal ikke nødvendigvis starte med skemad, blot fordi han nu er 4 måneder gammel. Det anbefales, at du starter når han tidligst er 4 måneder (17 uger) og senest, når han er 6 måneder. Og det betyder, at de næste par måneder skal du prøve at lægge mærke til nogle af hans signaler, og hvorvidt han virker parat.

Han skal være både fysiologisk parat og mentalt parat. Det betyder, at hans mave skal være i stand til at nedbryde fastere føde, hans afføring skal være blød, han skal prutteo og have gode tarmlyde osv. Han må også gerne være begyndt at savle og danne mere mundvand. Det er tegn på, at der begynder at ske nogle enzymændringer. Og så er det også vigtigt, at han kan holde hovedet selv, dreje sit hovedet bevidst efter skeen og også er i stand til at åbne munden og tage imod skeen.. det kan du se, når du f.eks. giver ham d-dråber på en ske.

Den mentale parathed handler om, at han skal virke interesseret. Når du sidder med ham på skødet, så skal han følge din mad med øjnene, prøve at række ud efter din mad, virke søgende, smaske og med sit kropssprog vise dig, at det her synes han er rigtigt spændende.

Et tegn er også, at mælken ikke længere mætter ham. At han f.eks. begynder at vågne flere gange om natten og søger efter at få ekstra mælk. Og i første omgang er det derfor ofte en rigtig god idé, at du forsøger at øge hans indtag af mælk, og hvis dette så ikke viser sig nok, så vil det være godt at begynde med lidt skemad.

Jeg anbefaler, at du starter om dagen f.eks. til frokost. Du skal starte langsomt op og kun tilbyde ham små smagsprøver af f.eks. lidt grød. Det kan være færdiglavet grød eller hjemmelavet grød af f.eks. majs, hirse, boghvede, ris... Det er alt sammen milde grødtyper, og du må gerne variere ...


Annonce

... mellem dem. Risgrød bør ikke gives dagligt.

Stille og roligt så øger du mængden af skemad, og når han kan spise ½-¾ dl. grød til frokost, så kan du begynde at tilbyde ham lidt grøntsagsmos om aftenen. Det er bedre, at du giver ham ½-¾ dl. skemad to gange dagligt end at du giver ham 1-1.5 dl. skemad på en gang i starten, så hans mave stadig kan følge med, så der er plads til mælken og så han samtidig også får lidt variation.

Mælken skal komme ud over skemaden, så du skal ikke skrue ned for hans mælkeindtag endnu og sammen med skemaden skal han tilbydes vand af kop. Hvis du laver grød og mos selv, så skal du tilsætte modermælkserstatning og fedtstof, så du på den måde energiberiger maden ekstra. Hvis du giver ham færdiglavet grød, som blot skal blandes op med vand, så vil der normalt være tilsat mme i dette og fedtstof behøves ikke.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis din dreng starter på skemad allerede nu, så vil overgangsperiode naturligt tage længere tid, end hvis man først starter kort før 6 måneders alderen, og det er helt okay. De vil ofte være sådan, at han så starter med skemad en gang dagligt nu, og måske vil han i 5 måneders alderen kunne øges til to måltider. Omkring 6 måneders alderen kan du så indføre morgengrød og små mellemmåltider... Hele tiden skal han tilbydes vand af kop samt med skemaden og også amning/flaske, som han plejer.

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg dig igennem fra de første smagsprøver - hvad han skal have, hvor meget og hvordan, der er opskrifter, dagsplaner osv. Og bagerst et fødevareleksikon, hvor du kan slå op, hvis du bliver i tvivl om, hvad han må få... bogen guider dig igennem fra 4-18 måneder... Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med skemaden :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce