Annonce

Annonce

Svar: Søvn 11 mdr.


13. august 2018

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Natteravn :)

Tak for dit brev og velkommen til - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Der er nok ikke nogen tvivl om, at din datter har et søvnassociationsproblem og jeg tænker at dette består af tre ting:

Det ene er en uhensigtsmæssig afhængighed af brystet. Du har ammet rigtig meget, og det lyder som om, at det er svært for din datter at undvære brystet. Hun er tvunget til at undvære brystet i løbet af dagen nu, hvor du er startet på arbejde igen, men når du er hjemme så søger hun brystet ekstra.

Det andet handler om, at hun er afhængig af bevægelse og vugning, når hun skal sove. Hun er altid faldt i søvn ved at du har vugget hende til ro og derefter puttet hende over i sengen. Og det lyder som om, at hun stadig en gang imellem kan have brug for at blive vugget til ro, hvor hun ligger, når hun har sine opvågninger.

Det tredje handler om, at hun har behov for at mærke dig tæt på. Hun har brug for din fysiske kontakt og nærhed, brug for din favn. Selvom hun puttes i egen seng om aftenen, så flyttes hun over i din seng og sover sammen med dig, når hun vågner første gang og sover således resten af natten i din seng og tæt med dig...

Jeg forstår godt, at du tænker, at hun ikke har et søvnassociationsproblem, når hun om natten blot "har drukket, men aldrig er faldt i søvn ed brystet, bare har vendt sig om på siden og sovet videre", som du skriver, men her har hun jo så haft din favn og din nærhed, og ikke skulle sove i egen seng. Så selvom hun ikke er fuldstændig afhængig af brystet, favnen eller bevægelse hver gang hun skal sove, så skifter hun mellem at have behov for enten det ene eller det andet og er således blevet uhensigtsmæssigt afhængig af din hjælp natten igennem...

Det er derfor rigtig vigtigt, at du nu arbejder bevidst på at vænne hende til at sove uden brystet - og det vil være meget fint, hvis du kan nøjes med at amme hende to gange dagligt. Det kan f.eks. godt være, når hun skal puttes om aftenen, så hun stadig afslutter dagen på en god måde her, og så kan du amme hende sen aften, først på natten - når hun vågner første gang og derefter lægge hende tilbage i egen seng igen, hvor hun så skal sove til næste morgen tidlig. Så hun nu også lærer, at hun ikke behøver sove i din seng natten igennem. Det er vigtigt, at hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove, så hun kan genkende det og blive beroliget af, at hun ligger her, når hun har sine små opvågninger natten igennem.

Det betyder også, at du er nødt til at stoppe amningerne om dagen, når du er hjemme. Selvom hun har savnet dig og det er dejligt at se mor igen, når du kommer hjem fra arbejde, så er det ret vigtigt, at du ikke ammer hende her. Det er på samme måde en god idé, at du ikke ammer hende om morgenen, før du tager på arbejde. Denne amning vil tage pladsen op for hendes rigtig mad - og en forudsætning for at kunne undvære brystet er også, at hun spiser nok hele dagen igennem.

Du fortæller heldigvis, at hun spiser ret godt og er glad for mad. Det er super dejligt. Det skal I endelig udnytte, og det er vigtigt, at hun tilbydes mange små måltider hele dagen igennem. Det vil også være rigtig godt, hvis I en periode kunne give hende et bad om aftenen, og afslutte badet med god frottering med håndklædet, smøre hende med lidt creme, give hende lidt babymassage og lignende. Det vil hjælpe hende til at finde ro og koble fra, overgive sig til søvnen om aftenen.

Og så vil det være rigtig godt, hvis I kan tilbyde hende en godnatgrød, som en fast del af putteritualet. Det skal være en lidt grovere grød som f.eks. havregrød, eller flerkornsgrød... Det vil også være med til at sikre, at hun ikke vågner og søger brystet om natten fordi hun reelt er sulten. Samtidig er grøden her også med til at give god ro i kroppen og hjælpe hende til at sove.

Du fortæller, at hun er begyndt at have en vågenperiode om natten, hvor hun virker glad, parat til at lege osv. og du fortæller også, at rytmen om dagen har ændret sig på grund af dette. Fordi hun pludselig er vågen om natten, så sover hun anderledes om dagen... Det er her vigtigt, at du forsøger at holde fast i dagsrytmen og det er ret vigtigt, at du forsøger at starte dagen til samme tid hver dag. Jo mere fast stå op tidspunkt I har, jo bedre vil resten af dagens rytme følge med. Det betyder også, at hvis hun ikke vågner af sig selv om morgenen, så vil jeg foreslå, at I vækker hende. Naturligvis på en sød og omsorgsfuld måde. Og så skal hun puttes til en formiddagslur og en middagslur til samme tid hver dag - og dermed også puttes ...


Annonce

... til samme tid hver aften, så hun er klar til at sove en længere og mere sammenhængende nattesøvn.

Dagssøvn kan reparere på dårlig nattesøvn og som udgangspunkt skal børn derfor have lov til at sove om dagen - og som de viser behov for. MEN, når det er sagt, så skal de naturligvis ikke bytte rundt på nat og dag, men skal hjælpes til en rytme, som både giver dem den mængde dagssøvn og den mængde nattesøvn de har behov for. Og når man er 11-12 måneder gammel, så vil man ofte have behov for at sove ca. 13.5-14 timer i døgnet. De fleste børn trives rigtig godt, hvis dette er fordelt sådan, at barnet sover ca. 11.5 time om natten og 2-2.5 times dagslur. Sover jeres datter mere om dagen, så vil hendes nattesøvn naturligt skulle være kortere - det betyder, at hun skal puttes senere eller skal tidligere op - så hun ikke har en vågenperiode midt om natten, fordi nattesøvnen bliver for lang for hende....

I er altså lige nu nødt til at regne lidt på hvor meget hun sover, hvornår og hvordan og så forsøge at skabe en rytme, som sikrer hendes behov for både mad, mælk og søvn...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 07-07.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur, sover her måske 45 til max 60 minutter...

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af frikadelle, godt kogte pastaskruer mv. Må også meget gerne tilbydes grøntsagsmos/varm middagsret til frokost. Det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Vand af kop.

Tilbydes en banan og lidt vand af kop - og puttes til middagslur - måske ca kl 13.30 - afhængig af, hvor lang formiddagsluren har været. Sover her ca. 1.5 til max 2 timer


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker, små hapsere og større stykker det kan spise med både fingre, hænder og gaffel. Og der skal også være moset mad, som spises med gaffel eller ske (med hjælp fra jer). Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød - ca. kl 19.30, og får herefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca. kl 20 - puttes i egen seng, der hvor hun registrerer, at hun puttes i sin seng men stadig er træt nok til at kunne overgive sig til søvnen med dine hænder, kærtegn og måske lidt vugning, hvor hun ligger :)

Sen aften eller først på natten, når hun vågner første gang 23-01: Ammes rigtig godt og puttes derefter over i egen seng, hvor hun så sover resten af natten til næste morgen tidlig, hvor dagen starter med grød og vand af kop.

Du spørger, hvordan I gør og om I skal starte med det hele på en gang eller en ting af gangen - og jeg tænker, at I skal starte med en fast dagsplan, som sikrer jeres datters behov for mad, søvn og så de to amninger dagligt - aften og sen aften/først på natten. Samtidig med dette, så skal du altså fjerne amningerne om dagen og tidlig morgen, så hun nu netop "kun" ammes de to gange. Og samtidig med dette, så skal hun lære at sove i egen seng - hun skal altså efter første opvågning tilbage i egen seng og ikke længere sove tæt sammen med mor om natten.

Hvis det viser sig at være alt for svært for hende (og dig:)) at putte hende fra din favn og ned i egen seng om aftenen, så kan du godt vælge at lægge dig med hende i dobbeltsengen og lade hende falde i søvn der. Så hun starter med at vænnes til at sove uden brystet og uden at skulle vugges, før hun vænnes til at forbinde sin seng med stedet, hvor hun sover. Det vil sige, at hun skal ammes liggende og du skal nå dertil, hvor hun slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og sover.

Du skal her naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ud af din seng og komme til skade og når du sen aften så selv går i seng, så ammer du din datter igen, så hun får sin 2. amning her - og derefter putter du hende så over i egen seng, så hun fortsætter natten der og altså ikke fortsat sover tæt med dig om natten... Når hun kan falde i søvn ved siden af dig i din seng, når hun puttes, og det går fint, så kan du derefter begynde at putte hende i egen seng fra starten, stadig tilbyde hende brystet hvis og når hun stadig vågner første gang sen aften og derefter putte hende tilbage til egen seng igen.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce