Svar: Lange natteopvågninger - 10 mdr.
Kære Milos mor
Tak for dit brev, jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Der er, som jeg ser det, flere ting som spiller ind hos jer. Det ene handler om den alder og udvikling som Milo har. Han går nu igennem separationsfasen og det betyder, at han har en stor motorisk og mental uro, som både gør det svært at falde i søvn og som også betyder, at han vil sove meget uroligt, når han endelig sover.
Jeres dreng er sandsynligvis ved at være ret motorisk aktiv. Han kravler, bevæger sig mere og mere omkring, rejser sig måske ved møblerne, trækker sig op at stå osv. Dette giver ham en stor rastløshed i kroppen, når han skal sove og uden søvn. Han øver sig motorisk - også når han sover - og får sig derfor lagt i stillinger, som han ikke mestrene at komme væk fra. Mange børn vil i denne alder lægge sig op i kravlestilling om natten, hvor de ligger og rokker frem og tilbage, græder frustreret og de kan ikke selv finde ud af at komme ned at ligge godt igen - de har brug for hjælp til dette i denne alder.
Den motoriske udvikling gør også, at han nu oplever verden på en anden måde end tidligere. Han fornemmer alt, hvad der sker omkring ham. Han fornemmer rummet, han er i, om I er hjemme eller ude. Han er meget bevidst om, om I går fra ham, eller han kan se jer og kan blive dybt ulykkelig, hvis I f.eks. om dagen går på toilettet eller ud i køkkenet og lader ham være alene i stuen. Det er vigtigt for ham at se jer, for at vide at I ikke har forladt ham. Og når han puttes om aftenen, har han på samme måde brug for at vide, at han ikke er alene, at I stadig er der og passer på ham. Og alt hvad han oplever skal bearbejdes, når han sover, så drømmeaktiviteten er ekstra stor i denne alder, hvilket igen gør, at han kan klynge, smågræde, virke ekstra søgende og urolig om natten:)
Det er vigtigt, at I forsøger at finde balancen mellem at være der for ham og give ham den ekstra fysiske og mentale ro, som han viser behov for - og samtidig også forsøger at holde fast i de gode vaner og rutiner, som I har skabt og naturligt gerne vil bibeholde. Og det er derfor en god idé, at I holder fast i, at han om aftenen puttes i egen seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. Ligesom det vil være rigtig godt, at I ikke tager ham med ind i jeres seng, men forsøger at hjælpe ham videre, hvor han ligger. Han er naturligt mere og mere bevidst, og hvis han vænnes til, at han i løbet af aftenen eller natten kan komme ind til jer, så kan man godt risikere, at han begynder at vågne fordi han netop skal ind til jer... Prøv derfor at hjælpe ham videre i egen seng så godt I nu kan - uden at han bliver for ked af det, for han skal naturligvis stadig være tryg ved at sove :)
Mange børn har i denne alder stor glæde af at få et bad om aftenen. Badet stimulerer dem rigtig godt motorisk og mentalt, og hvis badet afsluttes med god frottering med håndklædet, blive smurt med lidt creme, få lidt babymassage og lignende, så kan det være med til at give en større ro i kroppen og hjælpe jeres dreng med at koble fra, når ...
... han skal sove. Badet bør ligge ca. en time før han puttes for at have bedst effekt og det kan godt gøre, at han måske skal puttes en lille smule senere, end han bliver lige nu... forklaring følger længere nede :)
Derudover så kan hans indtag af mælk og mad godt spille ind. Børn i denne alder vil ofte gerne spise selv, og det skal han naturligvis have lov til. Det kræver dog stor koncentration at spise mad i stykke, føre det til munden, bearbejde og synke maden og tage ny mad fra tallerkenen.. og mange børn spiser derfor ikke helt nok... De kan derfor være en god idé, hvis I stadig kan hjælpe ham med lidt supplement på en ske eller gaffel, så I sikrer jer, at han spiser nok hele dagen igennem, og det kan også være en rigtig god idé at tilbyde ham en godnatgrød, som en fast del af hans putteritual. Grøden bør ligge efter badet og lige før han puttes og det betyder, at en aftenrutine f.eks. kunne se således ud:
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme og lignende.
Tilbydes en godnatgrød - måske ca 19.30 og får derefter børstet tænder.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske og puttes til natten med samme ritual som nu, måske kl ca. 20...
Sen aften 23-24: Evt. en drømmeflaske
Du skriver, at han om aftenen og natten virker til at have behov for at føle sig holdt. Det hjælper ham og beroliger ham, hvis han kan mærke jeres hånd på sin krop. Det hænger naturligt også sammen med hans alder og separationsfasen, men I må her gerne forsøge at finde en erstatning for jeres hånd - f.eks. en putteklud, gerne koblet sammen med sutten. Det kan f.eks. være en stofble. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at bruge en sådan klud, men I må gerne introducere den allerede nu. Når kluden ligger tæt ved ham og han kan mærke den kan man på sigt være heldig, at den kan fungere som substitut for jer og jeres hænder... og samtidig kan han have den med sig, når og hvis han skal i dagpleje eller vuggestue...:)
Og så er der det med opvågningerne kl 05... Med den alder han har nu, så skal I regne med at han har brug for max 14 timers søvn i døgnet. Det betyder, at hvis han sover ca. 4 timer i løbet af dagen - to timer mellem kl. 9-11 og igen mellem 14-16, så vil hans nattesøvn naturligt ikke kunne vare mere end max 10 timer. Hvis han puttes kl 19.30, vil han således være færdig med at sove, når klokken er 05.30... Det er altså naturligt, at han ikke kan sove længere end han gør, med den rytme han har.
Det er rigtig dejligt, at han sover så godt om dagen, og det synes jeg umiddelbart ikke, at I skal ændre på lige nu. Men det kan være en god idé at I forsøger at putte ham lidt senere til natten f.eks. ved at lægge et bad og en godnatgrød ind før putning. På den måde kan I rykke de ti timers søvn, så de f.eks. kommer til at ligge mellem kl 20-06...
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.