Annonce

Annonce

Svar: Kaster med mad og legetøj


2. august 2018

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng netop nu. Han er blevet 2 år og er rigtig godt i gang med at udvikle sin selvstændighed og egen vilje. Tidligere kaldte man denne alder for trodsalderen, nu kalder man det selvstændighedsalderen...

Der sker flere ting hos jer og der er tale om lidt forskellige situationer. Men generelt kan man sige, at når jeres dreng reagerer fysisk ved f.eks. at kaste med ting eller vælte bægeret med blyanter eller hvis han f.eks. reagerer ved at slå ud efter jer eller måske smider sig i gulvet og kaster sig frustreret rundt, så skyldes det, at han mangler ord. Når du siger nej til noget, når du stopper ham i noget han er igang med, når han fornemmer, at du vil noget andet end han vil, så bliver han frustreret og ked af det - og det kan han ikke sætte ord på - og når ordene mangler, så kommer der en fysisk reaktion.

Når han reagerer på at blive hentet i institutionen, så er det fordi han har svært ved dette skift. Det er ofte svært at komme hjemmefra og ind i vuggestuens hverdag, så her kan han protestere, være ked af det og vise behov for at du bliver eller tager ham med igen. Men ofte går der kort tid, så er han glad og leger og har det godt. Og når du så henter ham igen, så er det atter svært. Nu havde han det jo lige så sjovt, så hvorfor skal han nu hjem. Man kalder dette for barnets dobbelt socialiseringsrum, og det er helt naturligt, at det er rigtig svært for børn at skifte verdener - skifte mellem at være hjemme og være i institution og omvendt - være i institutionen og skulle hjem igen.

I en sådan situation er det vigtigt, at du giver dig tid til at være lidt i vuggestuen sammen med ham, lader ham afslutte dagen på en god måde. Han kan måske vise dig rundt, vise dig hvad han har lavet i løbet af dagen. Måske har han brug for at I lige rutsjer et par gange på rutsjebanen, eller at han får lov til at gynge et par gange, før han så er parat til at komme hjem. Så du på den måde hjælper ham med at få afsluttet dagen i vuggestuen og dermed har lettere ved at skulle hjem.

Når han kaser med maden ved bordet eller hælder mælken ud på bordet osv. så kan dette skyldes flere ting. Det kan for det første være fordi han er mæt og ikke har behov for mere mad og derfor begynder at lege med maden i stedet for at spise den. Det kan også være at hans spisetider skal ændres...

Det kan også være en måde at få jeres opmærksomhed på og finde ud af, hvordan I reagerer. Børn vil naturligt opstille hypoteser. Det kan f.eks. være "hvis jeg kaster med mit glas, så siger mor nej!?" - ja, det gjorde hun. Han prøver lige igen, for at se om det samme sker - og det gør det. Ny hypotese "hvis jeg kaster med mit glas, så siger far også nej?!" - ja det samme sker... På den måde øver han sig i at finde ud af, hvad I synes er okay og hvad I ikke bryder jer om, han øver sig i at finde ud af, hvad det han gør, gør ved andre.

Hypoteser går også på tingene, altså hvordan ting ...


Annonce

... fungerer. Det er en måde at lære verden at kende på og her kan en hypotese f.eks. være "hvis jeg vælter glasset, løber mælken ud på bordet?" - ja det gør den. Ny hypotese "hvis jeg vælter glasset tættere på bordkanten, så løber mælken fra bordet og ned på gulvet?" - ja det gør den... Hans udforskningstrang er stor og han har en naturlig indre lyst til at udforske og undersøge, og det er vigtigt, at I anerkender dette.

Det er dog en god idé at stimulere hans lyst til at udforske uden for middagsbordet. Hvis han fascineres af vand, mælk i glasset, gerne putter maden op i glasset, vælter glasset osv. så vand og mælk løber ud over bordet, så er det en rigtig god idé at lade ham lege med vand. Han skal have små skåle, kaner, bøtter som han kan lege med i sit badekar, en lille vandkande i haven, små figurer han kan sejle med i en lille balje osv...

Hvis han fascineres af lyd, gerne vil sidde og banke skeen ned i bordet, vælter sin tallerken, smider tallerkenen på gulvet osv. med et ordentligt brag, så skal I anerkende hans lyst til at lave lyd. Her kan det f.eks. være en idé at give ham et hammerbræt, som han kan slå på, en xylofon, en tromme og lignende, - så han får stimuleret lysten til at lave lyd - men uden for middagsbordet.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han fascineres af at sidde med maden i hænderne, smatter den ud mellem fingrene, synes det er spændende at tygge på maden og tage den ud af munden for at studere den. Hvis han kører fedtede fingre rundt i håret, på tøjet osv. så skal I her anerkende hans lyst til at mærke og føle mad. Derfor kan det her være en god idé at give ham større stykker mad i hånden, som han kan spise med fingrene, men det kan også være en god idé at lade ham være med til at lave mad, bage boller osv. Han må meget gerne få lidt dej i hånden og være med til at forme bollerne runde.

Jo mere du/I kan anerkende hans lyst til at lege, mærke, føle, fornemme, udenfor middagsbordet - jo større sandsynlighed er der for, at han vil kunne koncentrere sig om at spise, når han sidder ved middagsbordet. Du vil derfor bedre kunne holde fast i, at han ikke skal lege med maden eller smide med tingene og sætte ord på, hvad du gerne vil have ham til i stedet for det han gør lige nu...

Hvis han bliver ved og ved, selvom I siger nej, så kan det være en god idé at lade en handling følge med jeres nej, fordi det gør, at han lettere husker det nej, I giver ham. Det kan være at fjerne hans tallerken med besked om, at han ikke skal smide med maden og så giv ham den igen, når han efter kort tid atter virker parat til at spise. Det kan også være at afslutte måltidet, fordi han nok ikke er tilstrækkeligt sulten, så han bliver tørret om munden, får tørret sine hænder og kan gå ned fra stolen og lege i stedet. Det er ikke et spørgsmål om at skælde ham ud, men blot afbryde situationen og hjælpe ham til at bruge sin energi på noget, som er mere hensigtsmæssigt :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og jeg vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce