Svar: Faste rutiner eller hvad?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Jeres datter lyder til at være rigtig godt igang motorisk. Du fortæller, at hun kravlede, da hun var 6 måneder og nu er begyndt at gå rundt. Super flot - vær dog opmærksom på, at hun selv bør rejse sig, og at du ikke stiller hende op :) Hun er det man må kalde motorisk fremmelig, og det giver naturligt lidt udfordringer. For hun oplever jo så verden meget stor, får rigtig mange indtryk, fordi hun kan bevæge sig mere og mere rundt, og får derfor rigtig mange stimuli, som hun mentalt har svært ved at kapere, fordi hun ikke er ældre end hun er... man kan sige at hendes krop næsten udvikler sig før hendes hjerne kan få at følge med..
Det er som udgangspunkt rigtig dejligt, og du skal ikke forhindre hende i at kravle rundt osv. Lad hende endelig bruge sig selv motorisk. Men det betyder, at hun vil have en meget stor motorisk uro, når hun skal sove. Hendes krop vil være i bevægelse både om dagen, hvor hun øver sig, og også om natten hvor hun skal sove. Det er naturligt svært for hende at finde fysisk ro. Samtidig har hun så også en stor mental uro, en masse drømmeaktivitet, fordi alt hvad hun oplever skal bearbejdes, når hun sover - så der foregår altså en masse aktivitet både fysisk og mentalt - det er normalt og det er helt okay, men det er naturligt også lidt hårdt :)
De fleste børn begynder kommer igennem separationsfasen i 8-10 måneders alderen, og jeres datter er på grund af sin motoriske udvikling allerede igang her - men som sagt følger hovedet ikke helt med, så I vil sandsynligvis opleve uro de næste måneder frem...
Med hensyn til rytme, så vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at starte dagen til nogenlunde samme tid, fordi det spiller ind på, hvordan resten af dagen vil forløbe. Jo mere fast stå op tidspunkt hun har, jo mere fast vil hendes spisetider, sovetider og tidspunkter for aktivitet i løbet af dagen naturligt ligge - gerne +/- en halv times tid. Da hun tydeligt virker træt, hvis hun vågner kl 06, så vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at få hende til at sove lidt længere her, og du må meget gerne tage hende over til dig og amme hende tidlig morgen for på den måde at bruge brystet som middel til at trække tiden lidt, før I står op og starter dagen. Så nogle gange kan I måske vente med at stå op til klokken er omkring 07 og på den måde få dagen til at starte lidt mere ens :)
De vil ofte være passende med 4 amninger i døgnet, nu hvor hun er 7 måneder, og jeg anbefaler at disse amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at hun ikke længere skal ammes formiddag og eftermiddag - her skal hun i stedet tilbydes mellemmåltider og vand af kop. Hun bør stadig ammes før sin middagslur, så hun får den ekstra mælk/væske midt på dagen.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og forsøger at sove lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, frugtmos og vand af kop.
Puttes til formiddagslur og skal ikke ammes først - mellemmåltidet erstatter amningen her.
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød ...
... eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignede i hånden. Maden kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Skal ikke ammes eftermiddag og powernappen springes ofte over...
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris.. Maden får mere og mere smag og mere og mere bid. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåde fra ovnen eller lignende i hånden, som hun kan spise selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20 - tidspunktet kan variere lidt efter, hvor lang en middagslur hun tager, hvad tid den ligger, og hvorvidt hun stadig har brug for en powernap om eftermiddagen eller springer den over...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt og sover videre uden brystet til næste morgen tidlig, hvor hun så ammes igen :)
Man kan desværre ikke sætte tid på en amning, og hun skal have lov til at die så længe, som hun viser behov for. Nogle børn tømmer et bryst på 10 minutter, andre bruger 30 minutter på at spise. Så længe hun dier, synker effektivt og du kan høre, at hun synker, og du fornemmer, at hun gerne vil spise hos dig, så skal du lade hende spise færdig. Hun skal dog ikke falde i søvn ved brystet, men må gerne lige nå at registrere, at du tager hende fra og putter hende i barnevogn eller over i tremmesengen :)
Hvis hun virker meget sulten efter brystet aften og sen aften, så må du gerne amme hende af to omgange her eller amme hende fra begge bryster på disse tidspunkter, så hun fyldes lidt ekstra op til natten og måske derfor bedre kan sove uden bryst natten igennem. Tidlig morgen og før middagslur kan amningerne godt være kortere, både fordi du ofte vil have mere mælk først på dagen, og mælken flyder lettere til hende her, men også fordi skemaden og vand af kop naturligt vil fylde i maven på disse tidspunkter eller skal have plads i maven. Men som sagt skal hun have lov til at regulere sit behov selv, når du lægger hende til. Du må gå ud fra, at hun slipper brystet, når hun har fået den mængde mælk, som hun har behov for :)
Hvis du følger ovenstående dagsplan, så vil hun være fyldt godt op i maven med både grød, frugtmos, grøntsagsmos, mad i hånden og vand af kop, når du lægger hende til brystet før middagsluren. Hun vil være glad for at få brystet og få lidt mælk her, men vil naturligt også ofte netop slippe brystet, når hun ikke er brug for mere i maven :)
Når hun bliver 8-9 måneder, vil det ofte være passende med 3 amninger i døgnet og jeg anbefaler her at du ammer før middagslur, aften og sen aften. Og i 10-12 måneders alderen vil det ofte være passende med 2 amninger. De kan ligge før middagslur og aften eller de kan ligge aften og sen aften... Det er rigtig dejligt, at du først skal starte på arbejde, når hun er 1 år, det passer rigtig fint med amninger osv. :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.