Svar: 1 år og urolige nætter vol 2
Kære Rikke
Tak for dit brev, det er rigtig dejligt, at du skriver tilbage - og jeg kan godt se, at I allerede er opmærksomme på og gør flere af de ting jeg har foreslået...:)
At ørerne giver problemer, kan ikke udelukkes, og I kan godt tale med lægen om muligheden for at prøve med noget smertestillende, for at se om det kan hjælpe. At give hende en stikpille eller mikstur Panodil sen aften, før I selv går i seng, kan måske være med til at give lidt roligere nætter - hvis det altså er smerter, som afbryder søvnen.
Alternativet til godnatgrød kan være en banan, evt. skåret i små hapsere... Gerne serveret sammen med en kop modermælkserstatning, som stille og roligt så vil erstatte den nuværende flaske. Når I skal fjerne flasken, så bør det ske som en udtrapning, og det betyder, at I ikke skal fortynde mælken, men derimod give jeres datter mindre og mindre mælk i flasken. Hun skal ikke vænnes til at drikke vand i stedet for mælk, men skal vænnes til helt at kunne undvære flaske, og derfor skal hun gradvist tilbydes mindre og mindre. Så I bør skære i mælken og ikke ændre på sammensætningen af erstatningen :)
Derudover så er det nok alder og udvikling, som spiller ind hos jer. Det er naturligt hårdt at være i vuggestue hver dag og være adskilt fra jer, og jeres datter får rigtig mange oplevelser, som giver ekstra drømmeaktivitet, når hun sover. Alt hvad hun oplever skal bearbejdes i søvne.
Samtidig er hun sandsynligvis også begyndt at bruge sig selv mere motorisk, så hun også har en stor rastløshed i kroppen og derfor om natten får sig ...
... lagt i stillinger, som hun ikke selv mestrer at komme væk fra - og så vågner hun fordi hun har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt igen.
I skal prøve at vurdere, om I skal hjælpe hende om natten, eller om hun måske kan finde videre i søvnen selv. Nogle gange skal hun måske hjælpes med en beroligende hånd, andre gange er I nødt til at hjælpe hende om på den anden side, kærtegne lidt osv. før hun atter kan finde ro og komme videre ind i søvnen, men andre gange vil hun måske godt kunne sove videre, men siger blot en masse lyde fordi hun drømmer - og hvor I ikke nødvendigvis behøver røre ved hende... det er en svær balance, for hun skal naturligvis ikke vågne så meget op, at I skal hjælpe hende ekstra meget for at få hende videre i søvnen, men modsat så skal I heller ikke hjælpe hende mere end nødvendigt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv dog, når I hjælper hende, at hjælpe med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. Det vil sige, prøv at hjælpe hende videre i sengen, hvor hun allerede ligger, prøv at undgå at tage hende op, og prøv at undgå sut, flaske eller lignende i munden, men hjælp med kærtegn, beroligende ord, putteklud, bamse eller lignende...
Hvis det er alder og udvikling, som spiller ind, så vil tiden naturligt arbejde lidt for jer, og her er det netop vigtigt, at I ikke får skabt nogle vaner, som på sigt vil være uhensigtsmæssige. Derfor er hjælp med kærtegn, beroligende ord og stillingskift en god idé - og sut, flaske, op i favn, vugning osv. en mindre god idé fremadrettet... :)
Håber I kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.