Svar: Urolig søvn - 22 mdr.
Kære L
Tak for dit brev :) Som sundhedsplejerske arbejder man med børn i alderen 0-18 år, så I rammer bestemt målgruppen, selvom de yngste børn naturligt fylder mest :)
Sidder I eller ligger I med jeres dreng i favnen, når han skal sove? Jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis I kan sidde med ham i en stol ved siden af tremmesengen, hjælpe ham til fysisk ro og på den måde få ham til at koble fra. Evt. synge en godnatsang imens og putte med bamsen, som han også har med i vuggestue. Derfra skal han så flyttes over i sin seng.
Til at begynde med, vi han måske falde mere eller mindre i søvn i jeres arme, men derfra skal han gradvist flyttes over i egen seng tidligere og tidligere. I skal stadig synge samme godnatsang og stadig putte ham med hans bamse, men så han vænnes til at skulle sove i sin tremmeseng og gradvist begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor han sover - og altså ikke længere forinden jeres arme med sit sovested. Det vil gøre det betydeligt lettere for jer at hjælpe ham videre i søvnen, når og hvis han vågner om natten.
Det er vejen frem, også selvom du nogle gange oplever at han vågner op, når du lægger ham i sengen og bliver ked af det - og du så må starte forfra. Prøv for det første, om du her kan flytte ham fra dig, før han når at falde helt i søvn - så virker skiftet fra din favn ikke så voldsomt. Og hvis han alligevel når at falde i søvn og vågner op, så prøv om du kan stå ved ham og få ham videre i søvnen med dine hænder og kærtegn, men hvor han stadig ligger i sin seng. Det vil være rigtig godt, hvis du kan lulle ham i søvn i tremmesengen.
Hvis du kan bære ham - han vejer sandsynligvis en del efterhånden - så kan du også prøve "op-ned-metoden", hvor du tager ham op, når han græder, og når han så er rolig putter ham i seng igen, græder han igen, så tager du ham atter op, og når han er stille, så lægger du ham atter fra dig... Han er stor til denne metode og nogle børn bliver faktisk overstimuleret af det, men nogle gange kan det godt fungere, fordi han får nærheden men samtidig hele tiden ...
... mærker, at han også godt kan ligge lidt for sig selv i sin seng...
Da han i vuggestuen falder til ro med sin bamse nu - og nogle gange en hånd at holde i - så vil det også være en god idé at forsøge dette om aftenen - igen så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove og ikke længere falder i søvn holdt i mors eller fars favn...
Det er naturligvis vigtigt, at I rammer det rette puttetispunkt, og da han lige nu variere sin middagslur en del, så må I prøve at vurdere hvornår dette tidspunkt er... Det kan således godt variere lidt aften efter aften. Prøv dog at holde fast i stamme stå op tidspunkt om morgenen. Jo mere fast stå op tidspunkt han har, jo mere vil han sove til sammem tid hver dag - og jo lettere bliver det naturligt også at holde fast i hans puttetidspunkt om aftenen, og dermed lettere for ham at mærke, hvornår han egentlig er træt og har brug for at sove.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når han vågner om natten, vil det være rigtig godt, hvis far ikke tager ham ind i dobbeltsengen, men forsøger at få ham videre i søvne i tremmesengen. Er dette helt umuligt, så må far gøre som nu - tage lillebror over til sig - men når han så sover igen og pladsen begynder at blive lidt trang, så vil det være rigtig godt, at far flytter ham tilbage i tremmesengen igen. Det at jeres dreng både puttes i sin tremmeseng om aftenen og også oplever at vågne der om morgenen vil være med til at gøre det lettere for ham at komme videre i søvnen i egen seng om natten. Så I stille og roligt kan undgå, at han behøver sove hos jer, men altså kan blive i egen seng hele natten igennem...
Så ja - jeg synes, at I skal øve nye søvnvaner allerede nu. Tremmesengen, godnatsangen, kærtegnene, puttebamsen osv. Det vil alt sammen være genkendeligt og trygt for ham - også når I flytter. Og det er en kæmpe fordel. Rummet vil naturligt være et nyt, der vil være nye lugte, lidt anderledes skygger osv. Men det nære, det han kender og normalt forbinder med sin putning vil stadig være der :)
Håber I kan bruge dette lidt videre - og rigtig meget held og lykke med søvnprojektet fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.
Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)
Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)
Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder