Annonce

Annonce

Svar: Lange vågne stræk


9. juni 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Jeg tænker, at du har helt ret, når du skriver, at du har på fornemmelsen, at din dreng ofte powernapper imens han spiser... og selvom han som udgangspunkt skal have lov til at spise, indtil han selv slipper brystet og på den måde signalerer, at han er færdig, så lyder det faktisk som om, at du godt kan forsøge at tage ham fra lidt før. Det lyder som om, at det er lidt for dejligt at ligge i din favn med brystet i munden, så han sover der og derfor vågner op, når du lægger ham fra dig ...

Med små børn er det ofte sådan, at man skal forsøge at flytte dem med det samme de er færdige med at spise - eller alternativt blive siddende med dem og lade dem sove i favn. Hvis man ikke får dem flyttet med det samme, men måske sidder med dem lidt for længe før de flyttes, så oplever man tit, at barnet vågner op og protesterer mod at blive flyttet. Selvom det er hyggeligt at sidde med ham, og selvom du meget gerne må prioritere dette en gang imellem, så har du jo også andre ting, som skal nås i løbet af dagen, og hvor du netop skal udnytte de tidspunkter, hvor han sover. Derfor er det en god idé, at du prøver at putte ham, før han falder for meget i søvn i din favn.

Som udgangspunkt kan man aldrig tømme et bryst helt. Der vil altid være lidt mælk at komme efter, og derfor vil han kunne blive ved med at sutte og sutte - fordi der hele tiden kommer lidt. Derfor skal du prøve at lægge mærke til hans sutterytme og prøve at lægge mærke til, hvornår han sutter effektivt, hvornår han synker og fornemme mælken der løber, og hvornår han virker til at sutte mere eller mindre, imens han sover - hvor det bliver til mere hygge og lyst til at have brystet i munden, end at han egentlig spiser.

Og du skal også lægge mærke til dit bryst, og hvordan brystet føles. Når han har spist godt fra et bryst, så skal brystet føles blødt og eftergiveligt. Der må ikke være nogen hårde områder, nogle hårde fyldte mælkeknuder, og du skal kunne mærke forskel på det bryst, som han har spist af, og det bryst, som han endnu ikke har spist fra.

Han "tømmer" brystet forskelligt alt efter, hvordan han bliver lagt til. Hvis du har meget fyldte mælkekamre på ydersiden af brystet, ud mod armhulen, så læg ham til i tvillinge-stillingen. Hvis det er mælkekamrene på oversiden af brystet og ind mod ...


Annonce

... kavalergangen, som er spændte og fyldt, så læg ham til i den traditionelle stilling - og hvis det er mælkekamrene på undersiden af brystet, som er fyldt, så læg dig ned og am ham liggende. Når han er færdig med at spise, så skal der altså være forskel på, hvordan mælkekamrene føles alt efter, hvilket bryst du mærker på...

Du kan med fordel amme ham i den traditionelle stilling og herefter skifte ham, så han vågner op til dåd igen - og så lægge ham til samme bryst men i tvillingestillingen, så han tømmer brystet helt. Og derefter kan du så tage ham fra og putte ham. Hvis du fornemmer, at han har spist godt fra et bryst allerede, og brystet er blødt og eftergiveligt, så kan du også vælge at lægge ham til modsatte bryst og lade ham tage toppen der og blive fyldt lidt ekstra op på den måde - og derefter så tage ham fra og putte ham. Næste gang han så vågner og skal ammes, så skal du starte der, hvor han tog toppen sidst og så hjælpe ham med at spise i bund der...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han på den måde har spist rigtig godt og er fyldt godt op med mælk - og ikke selv slipper men falder i søvn med dit bryst i munden - så må du gerne tage ham fra og putte ham fra dig, så han kan sove et lidt længere søvntræk i sin lift i stedet for i din favn. Og du må her gerne give ham sutten, som han kan sutte på uden at få ekstra mælk i maven og derefter falde til ro. Du nævner, at når du ammer meget længe, så gylper han en del og det lyder derfor ikke som om, at han mangler mælk - og her kan sutten være en rigtig god løsning, fordi den netop hjælper mælken igennem systemet og giver lidt ro i maven uden at han får yderligere mælk derned :)

Når du lægger ham til igen, hvor han ofte virker til at "falde hen i en dvale, hvor han stadig synker" som du skriver - så lyder det ikke som om, at han mangler mad, men som om, at han her godt kan have glæde af sutten og med dine hænder og kærtegn blive lullet i søvn i f.eks. sin lift i stedet :) I den situation må du altså gerne tage ham fra, se om han skal bøvse - og hvis han ikke skal det, så bare lægge ham ned og hjælpe ham til at sove videre i liften i stedet for hos dig. Det er ikke sikkert, at han har brug for at bøvse flere gange, men han skal naturligvis have muligheden, før du putter ham fra dig:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce