Annonce

Annonce

Svar: Aften putning - 5 mdr.


3. juni 2018

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Det lyder for mig som om, at jeres dreng lige nu skal have lov til at have en lidt længere vågenperiode om aftenen. Han sover ofte 3 lure dagligt, og når han sover til natten, så sover han igennem - nogle gange endda uden at behøve sin flaske - så han lyder til at sove ret godt. Og selvom jeg ved fra dine tidligere breve, at han altid har haft et lidt større søvnbehov end gennemsnittet, så lyder det som om, at han stadig vil få den søvn, som han har behov for, hvis han sover som nu og er vågen om aftenen...

Som du beskriver det, så sover han 2 timer formiddag (9-11), 2 timer til middag (14-16) og en time først på aftenen (18-19). Om natten sover han ofte fra kl 22 til 07.30 - nogle gange sover han tidligere og andre gange lidt senere. Samlet når han dog op på ca 14-15 timers søvn i døgnet, og det er meget fint. Jeg tænker derfor, at du ikke skal kæmpe med ham om aftenen, men i stedet lade ham være vågen fra han vågner af dagens 3. lur og så til klokken er ca. 22 (alt efter hvornår han er vågnet fra luren) og så putte ham til natten der.

Hans rytme vil naturligt ændre sig i løbet af den næste måneds tid. Han vil begynde at bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt. Han vil også begynde med skemad og skal igang med grød og mos, drikke vand af kop osv. Og det vil her være rigtig godt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner, og flaske før han så puttes til næste lur - så han får sit behov for mælk tilstrækkeligt stilles, og samtidig har mælken som en fast del af sit putteritual.

Hele dagens rytme har naturligt betydning for, hvordan natten forløber, og derfor vil der naturligt ske ændringer hos jer... Det vil være bedst, at du ser hvordan ...


Annonce

... tingene forløber og ikke ændrer noget, som lige nu fungerer... Mange børn begynder at kunne springe dagens 3. lur over i 6-7 måneders alderen og så bliver det naturligt lettere at putte dem tidligere om aftenen :) Så på den måde vil tiden sandsynligvis arbejde lidt for jer.

Det er helt okay, at du lige nu stadig bruger slyngevuggen i løbet af dagen. Da storesøster ofte sover på samme tidspunkter, så er det svært at gøre det ret meget anderledes - du kan ikke trille ham en tur i barnevognen, hvis hun også skal sove. Det lyder som om, at hun stadig får to lure dagligt, og det må hun naturligvis gerne, men når hun begynder at kunne nøjes med en lidt længere lur midt på dagen, så kan I evt. trille på legepladsen, i legestue, op at handle eller lignende om formiddagen - hvor lillebror så kan puttes i sin barnevogn og vænnes til at sove der om dagen. Det kommer sikkert til at gå rigtig fint, da han jo er vant til at sove i sin barnevogn om natten :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


De rutiner du vænner ham til nu - f.eks. at blive vugget eller være i bevægelse hele tiden for at sove - vil godt kunne blive en uhensigtsmæssig vane på sigt. Prøv derfor om du om dagen kan forsøge ikke at vippe ham i slyngevuggen hele tiden, men vænne ham gradvist til at skulle sove uden bevægelse. Det samme også gerne i barnevognen. Du vænner ham fra bevægelse ved at holde slynge/barnevogn stille, når han er stille - og kun trille/vugge ham, hvis han siger noget. Altså giver han lyd fra sig, så vugger du ham, så snart han er stille, så holder du ham stille. På den måde kan han gradvist lære, at det er okay bare at ligge i sin vogn/slyngevugge, han behøver ikke bevægelse for at være der, det er også fint blot at ligge og kikke lidt...

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce