Annonce

Annonce

Svar: REM søvn - opvågninger


2. juni 2018

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Spædbørn skifter mellem at sove to slags søvn: Aktiv søvn, også kaldes REM søvn og stille søvn, også kaldet non-REM søvn.

Når jeres dreng sover aktiv søvn/REM søvn, så kan I se, at hans øjne bevæger sig under øjenlågene (REM= Rapid Eye Movement). Han vil trække vejret let uregelmæssigt, og han vil ofte have nogle trækninger i ansigtet, hvor han ligger og smiler for sig selv.. Når han sover stille søvn/non-REM søvn, så vil han derimod ligge mere stille. Hans vejrtrækning vil være dyb og rolig, og en gang imellem vil du kunne se, at han laver suttebevægelser med sin mund.

Spædbørns søvn er meget forskellig fra det man oplever hos større børn og voksne. Hos os vil søvnen være inddelt i forskellige stadier, og sådan er det ikke hos jeres dreng endnu. Når barnet er cirka 1 måned gammel, begynder dannelsen af søvnspindler, og først omkring 3 måneders alderen begynder barnets non-REM-søvn at være inddelt i stadier, som man kender det hos os.

REM-søvnen, altså den "aktive søvn" fylder rigtig meget hos spædbørn. Hos for tidligt fødte børn, bruges f.eks. 80% af søvnen på REM-søvn. Hos børn født til tiden vil ca. halvdelen af søvnen udgøre REM-søvn. Hos et barn på tre år, vil REM-søvnen udgøre cirka en tredjedel af søvnen, og hos ældre børn og voksne udgør REM-søvnen cirka en fjerdedel.

Det er altså ...


Annonce

... naturligt, at jeres dreng sover rigtig meget REM søvn og dermed urolig søvn. Og når I oplever, at han bryder ud i gråd, måske ser sur ud i sine grimasser osv. så skyldes det, at han er i aktiv søvn - altså REM søvn. Og det er altså ikke, fordi han er vågen.

Derfor vil det være rigtig godt, hvis du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen. Det vil du ofte kunne gøre med beroligende hænder, rette lidt på hans stilling, så han kan mærke, at du er der, nogle gange kan du vugge ham lidt, og ligger han i barnevognen kan du trille ham. Han kan også have glæde af en sut, fordi det at sutte virker beroligende, det kan få ham til at slappe af og komme videre i søvnen. Du skal evt. stå og holde sutten ved hans mund og hjælpe ham, da han ikke er ældre end han er. Sutten kan også kobles til en sutteklud - træk en stofble eller lignende igennem suttens ring :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange vil han naturligt også kunne have behov for brystet, for at kunne komme videre i søvnen - men da jeg fra dine tidligere breve ved, at I forsøger at minimere behovet for brystet lidt, så er dette et af de tilfælde, hvor du godt kan forsøge at lulle ham videre ind i søvnen med kærtegn, sut, vugning/tril - og uden at tage ham op og amme ham. Netop for at hjælpe ham til lidt længere søvnstræk :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce