Svar: Sove alene og sove igennem
Kære Familie på tre
Tak for jeres brev :)
Det lyder som en god idé at lægge jeres datter til at sove på eget værelse, og da hun allerede sover i sin tremmeseng om natten, så lyder det umiddelbart som en god idé at flytte hende til eget værelse nu.
Det lyder dog nødvendigt at gøre det i små skridt og vænne hende til en ting af gangen. Det kan godt være voldsomt, hvis hun fra den ene dag til den anden både skal undvære favn, bryst, soveværelse og i stedet lære at sove i egen seng på eget værelse og med hjælp af far...
Der er ikke nogen grund til at introducere en flaske, når hun er 13 måneder gammel. Det anbefales, at flaske stoppes i denne alder, så det vil være at "gå tilbage" i forhold til putning og ritualer. Og hvis far skal passe hende en dag, og mor ikke er hjemme, så kan hun blive tilbudt lidt vand eller mælk af en kop, ligesom hun vil have glæde af generelt at få en godnatgrød. Med den alder hun har nu, så kan I med fordel også introducere en puttebamse, putteklud, godnatsang og hen af vejen en godnathistorie, så på den måde vil hendes ritual naturligt kunne varetages af både mor og far på sigt.
Jeg vil anbefale, at mor stadig ammer hende om aftenen. Du må i en overgang gerne amme hende i soveværelset og lade hende falde i søvn i din seng, og når du så selv går i seng, så flyttes hun til egen seng - som så står i børneværelset. Altså gøre som nu, eneste forskel er, at tremmesengen står et andet sted, og hun vænnes til at være om natten i sit værelse.
Når og hvis hun vågner om natten, så kan far gå ind til hende og hjælpe hende videre i søvnen. Du fortæller "Min kæreste har haft held af et par omgange med at tage over om natten, hvor hun har fået vand og nærhed, mens jeg har ligget i et andet rum. Det har egentlig gået fint" - og det skal I tilbage til/fortsætte med. Så det er far, som er der om natten og hjælper ...
... hende videre, og mor forbliver sovende i soveværelset. Måske vil det hjælpe far med en madras på gulvet i børneværelset...
Når dette fungerer, så kan du begynde at amme hende i børneværelset og flytte hende over i sengen derefter. Så det stadig er dig der ammer og putter - men hvor det nu foregår i værelset og ved siden af hendes seng og ikke længere i din seng. Så du ændrer på det at ligge ned, men vænner hende til at I sidder og ammer - og derfra så vænne hende til at blive puttet i egen seng og uden bryst i munden.
Du bør allerede nu indføre puttebamse, putteklud, godnatsang, så dette på sigt følger med over i egen seng, og så det stille og roligt erstatter brystet - alt forbliver det samme eneste forskel er at brystet fjernes.
Bad om aftenen, efterfølgende godnatgrød, børstning af tænder osv. gøres af far. Jo mere far gør alt det, som leder op til putning, jo lettere vil det være for far at tage over, når jeres datter skal puttes, og mor ikke er hjemme.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan bibeholde amningen om aftenen så længe både du og din datter trives med dette :)
I skal være opmærksomme på, at netop i 13-15 måneders alderen vil mange børn være i en separation-gentilnærmelsesfase, hvilket betyder, at hun i denne periode godt kan have behov for på den ene side af klynge sig og mærke jer ekstra tæt på og på den anden side vil skubbe jer væk, afvise jer... Det kan godt gøre det lidt svært at flytte hende til eget værelse netop i denne periode. Men jeg synes ikke, det skal forhindre jer i at prøve...:)
Til orientering kommer der ofte en urolig periode igen i 18-20 måneders alderen, så hvis det ikke lykkes for jer at ændre søvnvaner og rutiner nu, så vil det være rigtig godt at forsøge, når hun er 16-17 måneder gammel... før næste urolige periode sætte ind :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med projektet:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.